Obavijesti

News

Komentari 0

Splitski vatrogasci imali 700 intervencija u sedam mjeseci

Splitski vatrogasci imali 700 intervencija u sedam mjeseci

Tu su i tehničke intervencije u sudarima, ispumpavanja vode iz poplavljenih prostora, oslobađanje zaglavljenih iz liftova, uklanjanje grana što prijete padom, ali i vađenja zalutalih mačaka ili lopti iz krošanja drveća

VIDEO

Javna vatrogasna postrojba (JVP) grada Splita u prvih sedam mjeseci ove godine odradila je 700 intervencija od čega tek 253 požara dok se ostatak uglavnom odnosio na tzv. tehničke intervencije.

Riječ je o raznim situacijama u kojima vatrogasne vještine i alati mogu biti od pomoći. Tako ih primjerice iz bolnica zovu da svojim brusilicama pomognu u skidanju nakita, uglavnom prstenja, ljeti izvlače zmije koje su se uvukle u kuće ili dvorišta, ali pomažu i starijima koji žive sami i ne mogu ustati nakon pada.

VIDEO Stravična eksplozija u okolici Bjelovara: Izgorjelo nam je 6 krava, 5 bikova, 8 svinja...
VIDEO Stravična eksplozija u okolici Bjelovara: Izgorjelo nam je 6 krava, 5 bikova, 8 svinja...

Tu su i tehničke intervencije u sudarima, ispumpavanja vode iz poplavljenih prostora, oslobađanje zaglavljenih iz liftova, uklanjanje grana što prijete padom, ali i vađenja zalutalih mačaka ili lopti iz krošanja drveća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što se požara tiče splitski vatrogasci ove su godine osim otvorenih prostora gasili požare u stanovima, vozilima, kontejnerima za otpad i na plovilima u marinama od kojih su neki bili intenzivni i s velikom materijalnom štetom.

- Ovo je ljeto bilo dosta požara mada se činilo da ih nema. U županiji nije bilo ekstremno velikih požara osim onoga na Planome i u Segetu gdje je opožareno oko 1500 hektara trave i niskog raslinja. Ove smo godine imali i dva požara u Park šumi Marjan, dok prošle godine tamo nije zabilježen ni jedan. Policija je u tom slučaju zbog sumnje u izazivanje požara privela osobu sa sjevera Hrvatske - tvrdi zapovjednik splitskog JVP-a Mario Mikas.

Nevrijeme pogodilo Brač, udar groma oštetio toranj crkve u Selcima. Župnik: Bilo je strašno
Nevrijeme pogodilo Brač, udar groma oštetio toranj crkve u Selcima. Župnik: Bilo je strašno

Hvali pilote kanadera, helikoptera i air tractora bez čije bi pomoći gašenje bilo teško, a dosta veliki posao su odradili u najvećem ovogodišnjem požaru na području županije, onom u Segetu. Taj se požar gasio puna dva dana i noći, teren je zbog svoje nepristupačnosti bio težak i naporan, puhao je vjetar. Na toj je intervenciji sudjelovalo 37 vatrogasnih društava, čak su bile angažirane i snage iz drugih županija, ukupno 450 gasitelja. 

Po zahvaćenoj površini segetski je požar bio odmah iza onog najvećeg koji je u srpnju 2017. pogodio Split i u kojem je izgorjelo 4500 hektara šume, niskog raslinja, trave, maslinika.

Uz posebna vozila planiraju nabaviti i brod

U JVP- u je 150 vatrogasaca, imaju razne vrste vozila od tehničkih i navalnih do onih za rad na visinama, za spašavanje i traganje u ruševinama. Imaju i potražnog psa te devet ronioca koji posjeduju sve potrebne certifikate i mogu djelovati na moru. 

Do sada su već imali pet, šest intervencija na moru kada su izvlačili potopljeni brod ili odbačeni automobil, a rade na tome da nabave brod za ronioce kao i brod za gašenje na moru. 

Raspolažu čak i s dva mala specijalizirana vatrogasna vozila koja bez problema ulaze u staru gradsku jezgru jer su širine tek 1,60 cm.

Mikas kaže da je vatrogasaca dovoljno za potrebe grada Splita, a osim njih nikako se ne smije zaboravit na velik doprinos u protupožarnoj zaštiti kolege iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Što se ozljeda vatrogasaca tiče njih uvijek ima na terenu, srećom ne ozbiljnijih, uglavnom se radi o iščašenjima ruku i zglobova, ogrebotinama, a ove sezone su takve ozljede "zaradila" dvojica vatrogasaca. 

"Moramo razmišljati o novim tehnologija koje vatrogasci u svojem radu sve više susreću kao što je gašenje vozila na alternativni pogon. Riječ je o električnim, hibridnim vozilima. To predstavlja određeni izazov, ali i dodatne opasnosti koje prijete vatrogascima odnosno spašavateljima. Moramo se stalno usavršavati i ići u korak s novim tehnologijama", poručuje Mikas.

Naglašava da rizik predstavljaju i akumulatori na modernim e-vozilima, visokonaponski kablovi, ali i već standardni plinski zatezači pojasa i zračni jastuci. Zbog toga se služe programima kao što je "Crash recovery system" pa preko tableta mogu lako pristupiti svim sigurnosnim podacima o vozilu izravno na mjestu nesreće. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina