Obavijesti

News

Komentari 21

Spomenik domovini otkrili su u Glini. Napravio ga je HDZ-ovac: 'Ovo je moj dar braniteljima'

Spomenik domovini otkrili su u Glini. Napravio ga je HDZ-ovac: 'Ovo je  moj dar braniteljima'
2

Spomenik je djelo kipara Ivana Kujundžića, a financirali su ga Ministarstvo branitelja i Grad Glina. Postavljen je ispred policijske postaje

VIDEO

Ispred zgrade policijske postaje u Glini, u utorak je svečano otkriven Spomenik domovini. Iako je postavljen prije dva mjeseca, svečano otkrivanje je održano na dan godišnjice predaje korpusa neprijateljske vojske 8. kolovoza 1995. u obližnjem Gornjem Viduševcu. Spomenik je djelo akademskog kipara Ivana Kujundžića koji je, osim po svojim radovima, poznat i po nekadašnjoj kandidaturi za šefa zagrebačkog HDZ-a. Iako je još uvijek član, danas je, kaže, disident u stranci.

storyeditor/2023-08-08/PXL_080823_102134235.jpg

- Spomenik ima svoju vrijednost od otprilike 150 tisuća eura, a ona predstavlja umjetničko oblikovanje i vrijednost skulpture. Što se tiče financiranja, Ministarstvo branitelja je sudjelovalo s iznosom od oko 17 tisuća eura. MUP nije sudjelovao financijski, ali su dopustili da se spomenik postavi na njihovom prostoru. Grad Glina je sudjelovao u postavljanju temeljne kocke i opločenja, a što se tiče postamenta i cijelog oblikovanja, to je moj dar. Darovao sam svoj honorar i obradu kamena. Htio sam pošto-poto napraviti taj spomenik i bila mi je satisfakcija sudjelovati u daru hrvatskim braniteljima i domovini - kaže nam Kujundžić.

Osim ovog djela od istarskog kamena, poznat je i po skulpturama Alojzija Stepinca, Franje Tuđmana i Brune Bušića, ali, kako kaže, ima i desetke drugih zapaženih djela, kao što su 'Atomi i molekule života'.

Gradonačelnik Gline Ivan Janković nam kaže da je cijena gradskog sudjelovanja iznosila oko dvije tisuće eura.

- To je radio Komunalac za HVIDR-u, a radi se o prilaznim kockama i postolju. Napravili smo to kao podršku projektu kojeg je pokrenula HVIDR-a, a sve je započeto još 2020. godine. Imamo raspisani trajni natječaj tijekom cijele godine i kad se ispostave računi, isplatit ćemo ih - rekao nam je Janković.

Glina se raspada, a troše preko pola milijuna na Tuđmanov kip
Glina se raspada, a troše preko pola milijuna na Tuđmanov kip

Time je Grad Glina, uz kip Franje Tuđmana vrijedan oko pola milijuna kuna, čijem otkrivanju je prije nekoliko godina prisustvovao tadašnji državni vrh, dobila još jedan spomenik u centru grada. Ovom činu prisustvovali su izaslanik ministra obrane, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Janković te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.