Obavijesti

News

Komentari 50

Spora pravda: Dobit će 66.000 kuna zbog brutalnosti MUP-a

Spora pravda:  Dobit će 66.000 kuna zbog brutalnosti MUP-a
4

Njegova kalvarija počela je 1997. kad su mu u kuću ušli policajci te ga pozvali u policijsku postaju. Jedan ga je sedam sati tukao, a nikada nije saznao zašto...

VIDEO

Prije 16 godina je policajac Milan Biondić pretukao Ivana Klausa (64) iz Donjeg Miholjca. Europski sud za ljudska prava naredio je Hrvatskoj da mu isplati 8800 eura zbog nedostupnosti suda.

- Policajac me krvnički sedam sati tukao, a da nikad nisam saznao zašto. Njega je Općinski sud u Donjemu Miholjcu gotovo ekspresno proglasio krivim i uvjetno ga kaznio na godinu dana. Ali mene su sudovi zavlačili gotovo 16 godina i moj zahtjev za pretrpljene bolove i strah omalovažili. Evo, nedavno sam sreo policajca koji me pretukao. Gotovo se počeo smijati kad me pitao jesam li dobio odštetu za ono što mi je učinio - priča Klaus.

Njegova kalvarija počela je u siječnju 1997. kad su mu u kuću ušli policajci te ga pozvali u policijsku postaju. Čim je došao u postaju, Biondić ga je počeo tući i vikati: “Vrati kesu!”.

- Izvukao je bejzbolsku palicu i ugurao mi je u usta do grla. Udarao me nogama po glavi te me bacio na pod i skakao po meni. Bio sam plav kao šljiva - govori Klaus. Prijavio je policajca, a godinu kasnije Općinski sud proglasio ga je krivim zbog psihičkog i fizičkog zlostavljanja. Klausov odvjetnik je u građanskoj parnici zatražio naknadu štete od 320.500 kuna, a prvostupanjski sud mu je dao 14.500 kuna. Također, odlučili su da Klaus mora platiti parnične troškove DORH-a od 26.000 kuna. Županijski sud u Zagrebu 2006. potvrdio je tu odluku, a Vrhovni sud 2007. reagirao je na Klausovu reviziju cijelog slučaja i djelomično je prihvatio. Vrhovni sud je presudio da Republika Hrvatska mora isplatiti Klausu 24.000 kuna s kamatama od 2002., ali da on mora naknaditi trošak državi od 8300 kuna.

Sud u Strasbourgu ocijenio je da država, koju je zastupao državni odvjetnik, nije imala dodatne troškove izazvane Klausovim previsokim odštetnim zahtjevom.

- Kazna za prenapuhan odštetni zahtjev bila je tako teška da je nepravedno smanjila odštetu koja mu je dodijeljena za tako težak prijestup kao što je maltretiranje u obavljanju službene dužnosti - objašnjava sud za ljudska prava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...