News

Komentari 1

Sporne fotografije: Marine Le Pen oslobodili za govor mržnje

Sporne fotografije: Marine Le Pen oslobodili za govor mržnje

Ankete pokazuju da će Le Pen biti glavna protukandidatkinja predsjedniku Emmanuelu Macronu na izborima iduće godine

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen oslobođena je u utorak optužbi da je prekršila zakon o govoru mržnje objavivši potkraj 2015. na Twitteru fotografije zvjerstava Islamske države.

Le Pen je objavila tri fotografije, uključujući tijela američkog novinara Jamesa Foleyja kojemu su džihadisti odrubili glavu, nakon što je ugledni televizijski novinar usporedio njezinu stranku s Islamskom državom.

Le Pen je kazala da je fotografije objavila kako bi dokazala apsurdnost te usporedbe i zanijekala je da je učinila bilo to pogrešno, ocijenivši da je suđenje politički motivirano.

Sud u Nanterreu zaključio je da je način na koji je Le Pen objavila fotografije na internetu, ne iskrivljujući ih, bio u informativne svrhe, dio političkog protesta i da je time pridonijela javnoj raspravi

Presuda, koju je dpa dobio na uvid, navodi da bi proglašavanje objave fotografija kaznenim djelom bilo neproporcionalno miješanje u slobodu izražavanja, s obzirom na kontekst.

Le Penini odvjetnici kazali su nakon ročišta da je sloboda izražavanja ovom sudskom odlukom zaštićena.

Ankete pokazuju da će Le Pen biti glavna protukandidatkinja predsjedniku Emmanuelu Macronu na izborima iduće godine.

Optužena je bila po članku kaznenog zakona koji zabranjuje širenje nasilnih poruka koje mogu teško narušiti ljudsko dostojanstvo.

Tužitelji su tražili kaznu od 5000 eura, daleko manje od maksimalne kazne od tri godine zatvora ili novčane kazne od 75.000 eura.

 

Najčitaniji članci