Obavijesti

News

Komentari 194

Afera Spice: Damir Polančec i sedmorica oslobođeni optužbe

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i sedmorica njegovih suokrivljenika optuženi su da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom.

VIDEO

Na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda u slučaju Spice, prema kojoj su bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i sedmorica njegovih suokrivljenika oslobođeni optužbe da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom.

Četvorica optuženih proglašeni su krivima da su Podravku oštetili dajući 65 milijuna kuna zajma splitskoj tvrtki SMS

Sudac Siniša Pleše presudu u jednom od najkompleksnijih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa počeo je čitati u 9,30 sati, a zbog duljine tzv. činjeničnog opisa svi nazočni u sudnici, suprotno ustaljenoj praksi, mogu sjediti tijekom izricanja presude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema ranijim najavama čitanje činjeničnog opisa moglo bi potrajati do dva sata, a još toliko trebalo bi trajati i usmeno obrazloženje.

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, Uskok je u tzv. aferi Spice teretio vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Ako presuda bude pravomoćna Marinac mora Podravci vratiti 65 milijuna kuna 

Za zajam SMS-u kojima je Podravka oštećena za 65 milijuna kuna nepravomoćno su osuđeni Marinac, na dvije godine zatvora, Šestak i Pavlović na 10, odnosno devet mjeseci koje mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a Mladinić na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. 

Marinac, osim toga, postane li presuda pravomoćna Podravci mora vratiti 65 milijuna kuna, a ostala trojica nešto više od 10 milijuna kuna.

>>> Uskoro više...

-----------------------------------------

Podsjetimo, više od pet godina trajalo je jedno od najkompleksnijih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa na zagrebačkom Županijskom sudu. Prošle srijede okončani su završni govori obrane, nakon što je prošlog tjedna to učinio i Uskok. 

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, optuženi su i vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Suprotno Uskoku koji je u svom završnom govoru zatražio osuđujuću presudu za sve optuženike koje tereti da su pokušavajući preuzeti Podravku tu tvrtku oštetili za gotovo 400 milijuna kuna, obrana je isticala da tužiteljstvo nije dokazalo ni jednu tvrdnju iz optužnice.

Optužbe da su se udružili kako bi preuzeli većinsko vlasništvo nad Podravkom svi su od početka odbacivali tvrdnjom da su koprivničku prehrambenu tvrtku tek branili od neprijateljskog preuzimanja.

Uskok je u optužnici istaknuo da su optuženici navodno planirali preuzeti dionice Podravke u nekoliko koraka, od kojih je svaki pomno razrađen i opisan, dok obrana s druge strane tvrdi da je riječ o neutemeljenim konstrukcijama jer su optuženici zapravo branili koprivničku tvrtku.

Da je riječ o jednom od najopsežnijih pravosudnih postupaka dokazuju u brojke. Od početka suđenja u lipnju 2011. održano je oko 300 rasprava i ispitano preko 130 svjedoka, a sudski spis broji preko 50 tisuća stranica. Na suđenju je zabilježen i rekord u iznošenju obrana. Tako je primjerice Šestak svoju obranu iznostio čak 32 dana, a Polančec deset.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...