Obavijesti

News

Komentari 40

'Sport želimo dati sportašima, a HNS će se morati prozračiti'

'Sport želimo dati sportašima, a HNS će se morati prozračiti'
1

Kada je riječ o HNS-u, u skladu je sa zakonom, ali je začahuren kad je riječ o mogućnostima kandidature. Ne mislim da je to osobito zdravo, rekao je premijer...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković komentirao je večeras nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a događanja oko Agrokora i stanje u HNS-u, a dan prije Skupštine HNS-a.

 - Smatramo da je sport izrazito bitan. Danas smo s državnom tajnicom Janicom Kostelić donijeli odluku da za 100 posto povećamo nagrade našim vrhunskim sportašima za sva njihova postignuća. Želimo sport depolitizirati, dati ga sportašima i učiniti da svi klubovi i savezi doprinose jednoj pozitivnoj klimi u društvu, rekao je.

 Stanje u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) ocijenio je "malo začahurenim" te dodao da je zdrava konkurencija dobra.

 - Kad je riječ o HNS-u, možda jest u skladu sa zakonom, ali sigurno je začahuren kada je riječ o mogućnostima kandidature. Praktički se skupljanjem potpisa s razine županijskih saveza može onemogućiti kandidatura više od jednog kandidata. Osobno ne mislim da je to osobito zdravo, pogotovo kada je bilo i drugih kandidata koji su imali ambicija, rekao je premijer Plenković.

Dodao je  kako bi demokratska procedura s više kandidata bila zdrava za HNS. Napomenuo je da će se HNS morati 'prozračiti' u razdoblju koje dolazi, a što ne znači, naglasio je  "da svi ne želimo najbolje rezultate za reprezentaciju u na svjetskom prvenstvu u Rusiji".

Upitan je li to 'zračenje' inspekcija koja je poslana HNS-u, premijer Plenković je podsjetio kako taj posao obavlja državni ured te da on u proces nije involviran ni na bilo koji izravan način.

 Upitan što je s državnom tajnicom Janicom Kostelić, Plenković je odgovorio protupitanjem.

 - Što mislite koliko inspekcija ide na teren i koliko predsjednik Vlade ima uvida u njihov posao, oni rade svoj posao, provjeravaju aktivnosti i mislim da je to u redu, zaključio je.

'S dobavljačima Agrokora temeljito se konzultira'

Komentirajući prijedlog strukture nagodbe u Agrokoru, nakon što su dobavljači odbili podržati takav prijedlog, izjavio je kako se s dobavljačima konzultira vrlo temeljito te ako neki nisu zadovoljni konceptom ići će se putem pregovora i dogovora, u kojima vjerovnici imaju ključnu ulogu i glavnu riječ. 

Plenković je na upite novinara komentirao i odbijanje danas prezentiranog nacrta strukture nagodbe Udruzi dobavljača Agrokora. Napomenuo je da zbog  brojnih drugih obveza nije podrobno upućen, no izrazio je uvjerenje kako će se naći put.

- Mislim da je izvanredni povjerenik Agrokora u ovoj fazi predstavio koncept nagodbe. Dobavljači su u ovoj priči od prvoga dana, s njima se konzultira vrlo temeljito. Očito svi nisu zadovoljni s konceptom, no pred nama je put pregovora i dogovora u kojima vjerovnici imaju ključnu ulogu i glavnu riječ. Tako da je to proces o kojem ćemo još govoriti i raditi na njemu, naglasio je premijer.

Kupnju vojnih zrakoplova detaljno analizirati

Govoreći o kupnji vojnih zrakoplova premijer Plenković je potvrdio da na idućoj sjednici Vlade neće biti donesena odluka o tom jer se prvo mora ići na Vijeće za obranu.

- Nema veze što je kraj godine, danas smo imali drugu temu, Vijeće za nacionalnu sigurnost. Tu temu želimo s nadležnim Ministarstvom detaljno analizirati, a onda ćemo s predsjednicom Republike i ostalim članovima Vlade donositi odluke, rekao je Plenković. 

Na upite novinara istaknuo je kako je danas održana zaključna sjednica i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a za 2017., gdje su rezimirana sva postignuća i sve aktivnosti, dotaknute aktualne teme od kojih je među prvima dogovor sa Slovenijom.

 - Usvojili smo i godišnji plan rada za 2018. godinu, glavni tajnik HDZ-a je podnio financijsko izvješće i mogu reći da će HDZ krajem lipnja ili početkom srpnja riješiti sve financijske obveze koje smo naslijedili kada sam preuzeo ulogu predsjednika stranke, rekao je  Plenković.

Hrvatska još nema stav o Poljskoj

Premijer je komentirao i aktualne stanje u odnosima EU i Poljske. Kaže da će Hrvatska nakon konzultacija formulirati svoj stav o Poljskoj kojoj je Europska komisija zaprijetila aktiviranjem članka 7 koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa. Premijer navodi da se ni druge članice EU-a još nisu u tome jasno odredile.

Europska komisija u srijedu je predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu za koje Bruxelles tvrdi da predstavljaju prijetnju demokraciji.  

- Hrvatska će nakon konzultacija artikulirati svoj stav ali zasad ga ni drugi u EU-u pretjerano snažno ne ističu, rekao je premijer Plenković novinarima nakon zaključne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a za 2017.

Naglasio je da pritom treba biti vrlo pažljiv jer se tako nešto u Europskoj uniji još nije dogodilo.

- Ta tema u ovom trenutku još nije došla na dnevni red Vijeća. Ona traži vrlo obazriv stav svih članica, naglasio je Plenković.

- Prije svega ćemo vidjeti kakav će efekt imati ova poruka koju je kolegij Europske komisije jučer poslao. Mi želimo da se u dijalogu EK-a i Poljske pronađe rješenje i da Poljska i u smislu vladavine prava i poštivanja svih bitnih kriterija.. bude na razini drugih članica EU-a, istaknuo je hrvatski šef vlade.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.