Obavijesti

News

Komentari 12

Šprem: Nažalost, nema boljeg od parlamentarne demokracije

Šprem: Nažalost, nema boljeg od parlamentarne demokracije
1

Kroz povijest upravo je Sabor bio mjesto u kojem su se donosile najvažnije odluke za budućnost hrvatskog naroda i upravo je Sabor bio čuvar državnosti, kaže Šprem

VIDEO

Predsjednik Sabora Boris Šprem u svom je govoru na proslavi Dana Sabora podsjetio kakve je promjene pokrenuo današnji dan prije 22 godine.

- Promijenio je naše živote i pokrenuo niz političkih procesa na cijelom području jugoistočne Europe. Bio je to početak stvaranja potpuno nove političke geografije, a ujedno tada prije 22 godine kada je konstituiran demokratski izabran višestranački Sabor počelo je i stvaranje moderne, demokratske, neovisne i samostalne hrvatske države utemeljene na vladavini prava i tekovinama zapadne demokracije - istaknuo je Šprem. Zahvalio je svima koji su omogućili da prvi korak u hrvatsko višestranačje doliči pravoj demokraciji.

- Kroz povijest upravo je Hrvatski sabor bio mjesto u kojem su se donosile najvažnije odluke za budućnost hrvatskog naroda i upravo je Hrvatski sabor bio čuvar nacionalnog identiteta i državnosti kroz stoljeća. Višestranački Sabor, koji je bio konstituiran 30. svibnja 1990. godine, učvrstio je i nastavio državotvornu tradiciju prijašnjih Sabora - rekao je predsjednik Sabora te podsjetio kako je netom rođena hrvatska demokracija bila suočena s nametnutim ratom, čiji je cilj bio poništiti rezultate izbora i legitimne težnje hrvatskih građana za slobodom.

- Upravo se demokratski legitimitet tog višestranačkog Sabora pokazao najsnažnijom branom pred politikom nasilja i neslobode i našim najjačim oružjem u stvaranju neovisne i samostalne Hrvatske - istaknuo je Šprem. Dodao je kako je Hrvatska do danas prevalila golem put te da dio odgovornosti leži na svakom zastupniku ponaosob. U svom se govoru osvrnuo i na financijsku i ekonomsku krizu.

- Svjestan sam svih manjkavosti parlamentarne demokracije zapadnog tipa u sukobu sa sve otvorenijim zahtjevima za neposrednijim i izravnijim oblicima vladanja i upravljanja društvima i državama i širenja kruga onih koji odlučuju, ali nažalost do danas svijet nije uspio iznjedriti ništa bolje od ovog demokratskog modela - zaključio je Šprem.

Hrvatski sabor, kaže, pred nove izazove stavlja ulazak Hrvatske u Europsku uniju sljedeće godine.

- Dvanaest hrvatskih zastupnika kao promatrači već prate rad Europskog parlamenta, a nedavnim izmjenama saborskog Poslovnika poduzeli smo i prve korake u preustroju hrvatskog parlamenta kako bi mogao odgovoriti novim zadaćama - rekao je Šprem te upozorio da cilj izmjena nije zatvoriti nekom usta.

- Sa sjećanjem na sve dobro što nam je donio 30. svibnja 1990. godine svima od srca čestitam Dan Hrvatskoga sabora i želim što više dobrih rezultata u Sabornici i izvan nje - poručio je na kraju okupljenima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.