Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Spriječili ga carinici: U autu je švercao tarantule, škorpione...

Muškarac je iz Srbije švercao paukove tarantule, škorpiona, šest guštera. Zaštićene divlje životinje pronašli su osječki carinici u automobilu na prijelazu u Erdutu

24sata
Foto: 24sata
61 komentara

Tarantule, gušter, škorpion, ampule s jajašcima i mladim paucima. Vrijedna je to zapljena osječkih carinika na prijelazu u Erdutu.

Zaštićene divlje životinje pronašli su u automobilu muškarca koji ih je iz Srbije pokušavao prokrijumčariti u Hrvatsku. Držao ih je u terariju koji je sakrio u bunkeru u automobilu hrvatskih registracija. Krijumčar ima dvojno, i hrvatsko i BiH, državljanstvo, no živi u Srbiji. U Hrvatskoj je prijavljen u Vukovaru, ali je utvrđeno kako na prijavljenoj adresi nikad nije stanovao. Krijumčarene životinje od njega je naručio preprodavač iz Osijeka u čijem su stanu inspektori pronašli 23 vrste i podvrste paukova tarantula i zmiju. Sve zaplijenjene životinje trebale su biti preprodane, a trgovalo se uglavnom na internetu.

Nakon što su carinici otkrili terarij, u pomoć su pozvali tamošnjeg inspektora zaštite prirode Željka Vukovića. Njihove sumnje bile su opravdane. U terariju su bile zaštićene životinje za čiji su uvoz u zemlju potrebne i posebne dozvole, koje muškarac nije imao. Pokušao je prokrijumčariti pauka Acanthoscurria geniculata, Poecilotheria regalis, Lasiodora parahyban, šest guštera Eublepharis macularius, tzv. leopard gekon, škorpiona Panadinus imperator i 30 primjeraka ampula s jajašcima i mladim paucima. Sve su životinje determinirali, a zbrinula ih je Županijska veterinarska inspekcija. Nažalost, škorpion nije preživio uvjete transporta.

Ove životinje u Srbiji vrijede oko 350 eura, no u Ministarstvu zaštite prirode upozoravaju da je njihova vrijednost u Hrvatskoj znatno veća.

Krijumčar nije uhićen, pustili su ga s prekršajnom prijavom.

Možda vas zanima i ovo:
Message