Obavijesti

News

Komentari 237

Spriječili su maloljetnika iz Hrvatske da se priključi ISIL-u

Spriječili su maloljetnika iz Hrvatske da se priključi ISIL-u
1

U izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije stoji da je na području tzv. Islamske države 6 hrvatskih državljana dok se u ukrajinskim postrojbama bori njih osmero

VIDEO

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavila je javno izvješće fokusirano na stanje sigurnosti u Hrvatskoj i okruženju. HTV je objavio detalje vrlo opsežnog izvješća koje, među ostalim, otkriva da je na području tzv. Islamske države šest hrvatskih državljana dok se u ukrajinskim postrojbama bori njih osmero

U Hrvatskoj je niska teroristička prijetnja, ali...

SOA ocjenjuje da je teroristička prijetnja na hrvatskom teritoriju niska ali postoji rizik, prvenstveno Hrvatske kao članice NATO-a i Europske unije od islamističkih terorističkih organizacija. SOA navodi da je broj pristaša radikalnog tumačenja islama u Hrvatskoj mali, nekoliko desetaka osoba, većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja. 

'Za sada nema izravne prijetnje sigurnosti od džihadista'

- Procjenjujemo da za sada nema izravne prijetnje sigurnosti Republike Hrvatske od džihadista u Siriji ili povratnika, međutim ne smije se isključiti moguća prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore neke terorističke organizacije, a koju je vrlo teško otkriti - stoji u izvješću.

Šestero Hrvata u ISIL-u, dvoje u borbama

Na teritoriju tzv. Islamske države boravi šestero hrvatskih državljana, većina nije živjela u Hrvatskoj ali imaju dvojno državljanstvo. 

- Proces radikalizacije odvijao se u inozemstvu odakle su i otišli na teritorij pod kontrolom ISIL-a. Za dvije osobe je utvrđeno da su sudjelovale u borbenim aktivnostima - navodi SOA. 

'Maloljetnik se radikalizirao putem Interneta'

SOA je detektirala maloljetnika s nakanom pridruživanja islamističkim skupinama u Siriji koje dnevno objavljuju preko 90 tisuća poruka na društvenim mrežama. 

- Mladić se radikalizirao putem Interneta pri čemu je stupio u izravni kontakt s 'džihadistima' iz Sirije koji promoviraju borbu za tzv. Islamsku državu'. Kroz razgovor s obitelji i uz psihološku pomoć maloljetnik je napustio radikalne stavove i odustao od odlaska - stoji u izvješću. 

Dodaje se kako se broj stranaca s područja Europe na strani tzv. Islamske države popeo na oko 4500.

U ukrajinskim postrojbama osmero hrvatskih državljana

Hrvatski državljani sudjeluju i na ukrajinskom ratištu. Trenutno se na području ukrajinskog sukoba, u postrojbama ukrajinskih snaga, nalazi osam hrvatskih državljana. 

Iako je ekstremizam u Hrvatskoj marginalan, u SOA-i su uočili kontinuirano djelovanje pripadnika desnog i lijevog ekstremizma. No izdvajaju. 

- I dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja li i šire. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u Republici Hrvatskoj te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskim ideološkim polazištima - stoji u izvješću.

SOA otkriva da je Hrvatska izložena obavještajnom djelovanju država koje Europsku uniju i NATO percipiraju kao sigurnosnu prijetnju ili izazov. 

- Obavještajni djelatnici ovih država pri tome, u pravilu, djeluju kao diplomati u veleposlanstvima, ali koriste i druge načine prikrivanja svog stvarnog identiteta i namjera. U fokusu im je prikupljanje raznih informacija pa i industrijska špijunaža. U svom radu ove strane službe zloupotrebljavaju hrvatski medijski prostor. Tako, primjerice, nastoje utjecati na javno mnijenje glede uloge NATO- a i EU-a u aktivnim kriznim žarištima, predstavljajući hrvatsku vanjsku politiku i hrvatske saveznike u negativnom svjetlu - navodi SOA.

Kriminalci iz regije koriste Hrvatsku za skrivanje

SOA stalno radi na otkrivanju korupcije koja je i dalje vidljiva pri javnim natječajima i sklapanjima poslova pogodbom. Navode i slučaj pranja novca kroz privatizaciju tvrtke u suvlasništvu države. Hrvatska se nalazi na jednom od krakova tzv. balkanske krijumčarske rute. Osim droge, koristi se i za preprodaju oružja što su kao profitabilnu aktivnost prepoznali pripadnici hrvatskog krim-miljea i njihovi suradnici iz zemalja okruženja. Osim toga, kriminalci iz regije koriste hrvatski teritorij za skrivanje. 

- Takva će situacija i daljnje biti prijetnja stanju sigurnosti u Republici Hrvatskoj, zbog opasnosti od širenja kriminalnih obračuna i sukoba izvan teritorija njihovih matičnih država - navodi SOA.

Vodstvo državne tvrtke malverzacijama došlo do dionica

- SOA stalno radi na otkrivanju slučajeva zloporaba u gospodarskom poslovanju. Tako su prikupljeni podaci da su prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva u kojemu je Republika Hrvatska značajni suvlasnik, odgovorne osobe tog društva zlorabile svoj položaj i ovlasti čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva te tako postali njegovi značajni dioničari. To su provodili tako da su knjigovodstveno prikazali da je trgovačko društvo posudilo stotinjak milijuna kuna drugim trgovačkim društvima kao pozajmicu, a taj su novac u stvari koristili za kupovanje dionica društva za svoj interes. Dionice su kupovali na svoje ime i na ime pouzdanih osoba - stoji u izvješću SOA-e.

- Nadalje, financijsku korist stečenu takvim nelegalnim postupanjem koristili su za daljnju kupovinu dionica na otvorenom tržištu, a vraćanje duga društvu, odnosno prikrivanje takvog suspektnog postupanja, proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital društva. Opisanim aktivnostima odgovorne osobe su oštetile su trgovačko društvo, a time i državni proračun RH, s obzirom na značajni državni udio u njenom vlasništvu. O svojim saznanjima SOA izvješćuje Državno odvjetništvo radi kaznenog progona odgovornih osoba - zaključuje SOA.

Za rad SOA izdvojeno 324 milijuna kuna

SOA je prošle godine obavila gotovo 6000 sigurnosnih provjera što je najveći broj provjera obavljenih u jednoj godini. Za svoj rad iz proračuna su dobili 324 milijuna kuna, 40 posto zaposlenika čine žene, a prosječni djelatnik ima oko 40 godina i fakultetski je obrazovan. 

- Najbolji pokazatelj našeg rada jest da je Hrvatska u protekloj godini bila sigurna i stabilna država, što je preduvjet gospodarskog i općeg društvenog napretka - poručuje ravnatelj SOA-e dr.sc. Dragan Lozančić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.