Obavijesti

News

Komentari 100

'Sramota je da pišu kako sam se oženio. Pa ja još žalujem!'

'Sramota je da pišu kako sam se oženio. Pa ja još žalujem!'

Josip Manolić za 24sata otvoreno progovara o depresiji u kojoj se našao nakon što mu je prije tri mjeseca preminula supruga Mirjana Ribarić (64)...

Najstariji živući hrvatski političar, Josip Manolić (100), gazi drugo stoljeće i prkosi godinama jer vrlo lucidno prati sva dnevna zbivanja, pri čemu kreira svoje mišljenje na temelju stoljetnog iskustva. Za 24sata otvoreno progovara o depresiji u kojoj se našao nakon što mu je prije tri mjeseca preminula supruga Mirjana Ribarić (64).

U vidnom žalovanju ne krije razočaranje, ljutnju i tugu koje je doživio zbog objave u medijima da se treći put oženio.

POGLEDAJTE VIDEO: Manolić na izborima podržao Bernardića

Pokretanje videa ...

- To je laž. To nije dobronamjerno. To je zlonamjerno objavljeno. Taj koji je to pustio u javnost ne samo da ne poštuje sredinu u kojoj živimo, on ne shvaća da se ovakve vijesti ne mogu širiti u sredini koja priznaje jedan civilizacijski odnos među ljudima – opisuje nam Manolić zbog čega mu je ta lažna vijest posebno zasmetala.

- Ti ljudi koji to pišu i objavljuju očito ne mogu shvatiti da čovjek ne može u isto vrijeme žalovati i veseliti se. To nije bila samo podvala prema meni nego nepoštovanje moje obitelji i čitave okoline u kojoj živimo – dodaje vidno ogorčen.

Pitali smo kako je na to reagirala njegova obitelj.

- Nije još do svih doprlo, ali svi će reagirati na isti način i isto reći što i ja. Mislim da to ne služi na čast niti novinaru koji je to napisao, a niti medijima koji su to prihvatili i objavili - rekao je.

Ova godina bila je potresna svima, a posebno Manoliću. Drugi je put u životu doživio pandemiju, a u istoj godini na svoj rođendan, 22. ožujka, doživio je kao i ostali građani potres kakav nije osjetio “u posljednjih sto godina”. Upravo to je i izjavio na taj dan, kad je umjesto kave i doručka dobio gromoglasnu trešnju zidova otvorivši uči u prohladno nedjeljno jutro. Pet mjeseci kasnije napustila ga je supruga. Teška bolest nije joj dozvolila da ostane uz Manolića. Kako se bliže blagdani, tako mu je, kaže, sve teže.

Manolić se ipak nije oženio: 'To nije točno, netko je to izmislio'
Manolić se ipak nije oženio: 'To nije točno, netko je to izmislio'

- U ovakvim situacijama kad se osjećate dosta usamljeni, onda praznici i svetkovine dosta negativno na vas djeluju. Bacaju vas u jednu depresiju koja vam je nametnuta od okoline. Oni koji nisu opterećeni problemom kakav ja imam, koji nisu u žalosti za suprugom, drugačije doživljavaju blagdane. Vesele im se i zabavljaju se – otvoreno će Manolić. Utjehu mu pruža obitelj, s kojom će dočekati i Božić. Sjećamo se da je prodavao svoju vilu na Tuškancu za pet milijuna kuna, no ne i da ju je prodao. Na to pitanje slušni aparat mu je počeo otkazivati poslušnost, no ispričao nam je kako danas živi.

- Živim s kćeri, koja se brine o meni i kuha mi svaki dan. Dolaze mi i unuci i pomažu koliko mogu – priča Joža, koji nije sam, ali i dalje jako usamljen bez supruge. Božić će provesti u krugu obitelji, a ono što si želi ne mora niti izgovoriti, no jasno je da je nemoguće da mu se ispuni.

- Nikakvi restorani i slavlja ne dolaze u obzir. Bit ću kod kuće s obitelji i tako bi bilo i da nema svih ovih mjera – kaže Manolić. Za kraj nas je zanimalo hoće li se cijepiti protiv korone kad cjepivo bude dostupno u Hrvatskoj. Kaže da hoće.

- Prihvatit ću sve što nalaže i predlaže struka u ovoj situaciji kad prijeti opasnost za koju ne znate u cijelosti gdje je ni kad će završiti – zaključio je Manolić.