Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
64 komentara

Sramota! Kujundžić štedi i na ljudima oboljelima od leukemije

Država svake godine sve manje izdvaja za tipizaciju uzoraka krvi koja oboljelima pomaže u potrazi za donorima. Do kraja godine u KBC-u Zagreb tipizirat će još samo 200 uzoraka.

Foto: Pixsell/Dreamstime
64 komentara

Pacijentima oboljelima od leukemije život često ovisi o darivateljima i banci koštane srži, a Ministarstvo zdravstva svake godine daje sve manje novca za tipizaciju prikupljenih uzoraka.

Zbog toga će se ove godine u KBC-u Zagreb tipizirati još samo 200 uzoraka, a onda će sve stati do lipnja 2019. U ravnateljstvu KBC-a Zagreb kažu da ove godine Ministarstvo zdravstva dalo je samo 1,2 milijuna kuna za tipizaciju uzoraka dobrovoljnih darivatelja. Kad je sve počelo, 2008. godine, država je davala 4,5 mil. kn. Padao je, naravno, i broj tipiziranih uzoraka, pa dok je prije pet godina na Rebru tipizirano oko 20.000 uzoraka, ove godine ih je državnim novcem tipizirano 1500, a 2400 još čeka na tipizaciju.

Zahvaljujući Zakladi “Ana Rukavina”, KBC je dobio dodatnih 1500 testova, za što su morali kupiti reagense u vrijednosti 200.000 kuna. Do kraja godine tipizirat će još samo 200 uzoraka. Potom se, kažu u ravnateljstvu, mora čekati postupak javne nabave za testove kojima se obavlja tipiziranje. Sredinom rujna iz ravnateljstva KBC-a Zagreb pisali su ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Kažu da je novca sve manje, da se prikupljeni uzorci ne mogu obraditi te mole da se u proračunu za 2019. osigura 2,5 mil kn za HLA tipizacije. To je minimalan iznos s kojim bi u mogli funkcionirati. Poveća li se broj javnih akcija darivanja uzoraka, raste i iznos potrebnog novca za obradu. Koliko će novca Kujundžić odobriti, još se ne zna.

- Iznimno je važno da, osim da se broj osoba upisanih u Hrvatski registar stalno povećava, povećava i broj tipiziranih uzoraka, jer se time povećava i vjerojatnost za pravodobno pronalaženje darivatelja i početak liječenja ovim postupkom - kažu u Zakladi “Ana Rukavina”. U proteklih devet godina 97 oboljelih dobilo je novi život zahvaljujući Hrvatskom registru i dobrovoljnim darivateljima. Iz Ministarstva nam nisu odgovorili.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message