Obavijesti

News

Komentari 141

Sramota: Ured za dijasporu je 'preskočio' čak 630 stipendija

Sramota: Ured za dijasporu je 'preskočio' čak 630 stipendija
3

Studenti su trebali dobiti 3,1 milijun kuna, ali zbog nezakonitosti natječaj je poništen. Na novom natječaju Ured je preskočio stipendiranje cijele jedne godine

VIDEO

Ured za Hrvate izvan Hrvatske odmogao je 630 studenata koji su trebali dobiti 3,1 milijun kuna njihovih stipendija. Ugovore s njima su za prošlu akademsku godinu studenti potpisali prije dva mjeseca, ali umjesto 5000 kuna stipendije, dobili su poništenje natječaja zbog nezakonitosti. Na novom natječaju, Ured je preskočio stipendiranje cijele jedne godine. Mnogi su tako izgubili pravo na stipendiju. 

Pravo na stipendiju imaju studenti, pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske, za studiranje ovdje ili u nekoj drugoj zemlji. 

Ured koji vodi Daria Krstičević se ove godine osramotio iako tvrde da su samo brinuli o državnom novcu i njegovu namjensku i poštenu trošenju. Inače, najpoznatiji su zbog osnivanja Ureda za dobrodošlicu za Hrvate povratnike koji je u njihovu sastavu. 

Ne zna se o kakvim je nepravilnostima riječ

Nakon što su u studenom potpisani ugovori, ovaj tjedan natječaj je poništen

Da su stipendije isplaćene, novac poreznih obveznika bi bio nenamjenski i nezakonito utrošen, rekli su u Uredu za Hrvate izvan Hrvatske

Iz Ureda su na naš upit poslali priopćenje u kojem kažu da je izvršen nadzor i utvrđene nezakonitosti u dodjeli novca. Kakve točno, nisu rekli. 

- Povjerenstvo koje je prvotno odlučivalo o dodjeli stipendija je razriješeno te je protiv odgovornih pokrenut postupak u skladu sa Zakonom o državnim službenicima. Da su stipendije isplaćene, novac poreznih obveznika bi bio nenamjenski i nezakonito utrošen - rekli su u Uredu za Hrvate izvan Hrvatske. 

Nisu mogli objasniti kako je moguće da se natječaji i zamolbe nisu kontrolirale prije potpisivanja ugovora. Ovako su ugovore potpisali, pa onda sve raskinuli

Studenti u šoku: Računali na novce koje nikada neće vidjeti

- Dva mjeseca su nam obećavali isplatu i onda su bez obrazloženja sve prekinuli. Pet tisuća kuna mi je puno i računao sam na te novce – kaže nam jedan student iz BiH koji studira u Osijeku. 

No, pravi šok tek je uslijedio nakon što su iz Ureda za Hrvate poručili studentima da se slobodno jave na novi natječaj. Na poništenom su se dodjeljivale stipendije za akademsku godinu 2012./2013. godinu. 

Do kada će takve se stvari dopuštati u ovoj napaćenoj državi? Da li su državni uredi svjesni koliko je štete nanijeto nama studentima, koji bi trebali biti nada Hrvatske? Izgubio sam veliku potporu te pravo na tu potporu jer je budžet za jednu akademsku godinu ukraden, kaže jedan student

Novi natječaj nije bio za tu godinu, nego ovu, 2013./2014. godinu. Oni koji su se javili i ispunili sve kriterije na prošlom natječaju, a to im je bila zadnja godina studiranja – novce nikada neće vidjeti. Ostali su izgubili stipendije za jednu godinu. 

- Studenti diljem Hrvatske i ostalih zemalja dovučeni su na razgovore, a ja sam osobno došao iz Beča. Čekali smo čitav dan da potpišem ugovor. Ovu godinu nemam pravo na tu stipendiju, prošle sam imao. Tko će nadoknaditi moj novac i vrijeme utrošeno na dolazak na potpisivanje bezvrijednog papira? Do kada će takve se stvari dopuštati u ovoj napaćenoj državi? Da li su državni uredi svjesni koliko je štete nanijeto nama studentima, koji bi trebali biti nada Hrvatske? Izgubio sam veliku potporu te pravo na tu potporu jer je budžet za jednu akademsku godinu ukraden – napisao nam je drugi student (podaci poznati redakciji). 

Njemu nije jasno i kako su mogli jednostrano raskinuti ugovor. Međutim, mogućnost jednostranog raskida je definirana ugovorom. 

Nismo mogli dopustiti nezakonitu dodjelu stipendija

Glasnogovornica Ureda Žana Ćorić kaže da nisu mogli ni smjeli više raspisati natječaj za prošlu godinu.

- Novac koji nije potrošen je vraćen u proračun jer nije iskorišten u tekućoj godini. Nama je žao, ali zaista nismo mogli dopustiti nezakonitu dodjelu stipendija – poručila je Ćorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C