Obavijesti

News

Komentari 159

Sramotna ženska kvota: Samo 19 žena u ovom sazivu Sabora

Sramotna ženska kvota: Samo 19 žena u ovom sazivu Sabora
1

Stranka koja će dati najviše žena u Sabor jest SDP. Njihove zastupnice su Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić i Sabina Glasovac...

VIDEO

Od ukupno 151 zastupnika koji će u devetom sazivu sjediti u Hrvatskom saboru, žena će biti svega 12 posto. Gotovo dvostruko više zastupnica bilo je 2000. godine.

U tom, četvrtom sazivu Sabora sjedilo je 35 žena. U 16 godina situacija se promijenila nagore, pa tako većina stranaka ni na listama nije ispoštovala ženske kvote, a to je rezultiralo sastavom koji ćemo za koji dan gledati na Markovu trgu.

Stranka koja će dati najviše žena u Sabor jest SDP. Njihove zastupnice su Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić i Sabina Glasovac. Slijede izjednačeni HNS i HDZ s po četiri žene u Saboru, pri čemu treba naglasiti kako je HDZ relativni pobjednik izbora s osvojenim 61 mandatom. S druge strane, HNS je dobio devet mandata, a u saborskim klupama moći ćemo vidjeti Vesnu Pusić, Anku Mrak Taritaš, Mariju Puh i Nadu Turinu-Đurić.

U HDZ-ovu dijelu sabornice sjedit će Bruna Esih, Ivana Maletić, Branka Juričev-Martinčev i Grozdana Perić. Doduše, to se može i promijeniti ako budu sastavljali vladu, pa time broj HDZ-ovih zastupnica može padati ili rasti. Jednako je i s Mostom, ako se HDZ i oni dogovore. Ta stranka zasad ima tri žene u Saboru - Irenu Petrijevčanin Vuksanović, Ines Strenju Linić i Ivanu Ninčević-Lesandrić. Birači su iz Živog zida u Sabor poslali Vladimiru Palfi, ali je ondje neće gledati. Ona će svoj mandat prepustiti muškarcu - zamjena će joj biti Branimir Bunjac. HSS u Sabor dovodi dva muškarca i jednu ženu, a riječ je o Ana-Mariji Petin. U Saboru će sjediti još zastupnica albanske nacionalne manjine - Ermina Lekaj Prljaskaj.

Iako je Narodna koalicija u sabornicu dovela najviše žena, oni zapravo nisu ispoštovali zakonsku žensku kvotu od 40 posto. Još manje žena bilo je na listama HDZ-a. Most je u svakoj izbornoj jedinici kandidirao šest žena i osam muškaraca. Zakon za nepoštovanje pretpostavlja kaznu od 50.000 kuna, ali istodobno propisuje da se povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije na trećim redovitim izborima od stupanja na snagu zakona, a to bi bili sljedeći.

HDZ ima tek četiri žene u sabornici

Kao i HNS, relativni pobjednik izbora HDZ ne može se pohvaliti ženskom kvotom. Imaju tek četiri zastupnice. Među njima je i Branka Juričev Martinčev, koja im je bila prva na listi u IX. jedinici.

Strenja Linić je opet izabrana

S Mostovih listi u Sabor ulaze Irena Petrijevčanin Vuksanović, Ines Strenja-Linić i Ivana Ninčević-Lesandrić. Most je u svim izbornim jedinicama poštovao žensku kvotu.

I HSS ima zastupnicu

Iz Živog zida mandat ima Vladimira Palfi. Prepustit će ga muškarcu, dok HSS ima Ana-Mariju Petin.

Ženskih kvota se drže tek rijetke stranke

Ni na prošlim parlamentarnim izborima nisu poštivane ženske kvote, ali su izostale kazne.

- Zakon o ravnopravnosti spolova i Izborni zakon koji nisu na najsretniji način definirali diskvalificiranje i kažnjavanje stranaka koje su se oglušile na izborne kvote od minimalno 40% zastupljenosti spolova - rekli su nam nedavno iz udruge B.a.B.e, u kojoj smatraju kako je problem duboko usađen u naše društvo.

Na to se osvrnula i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je istaknula kako je Ustavni sud ukinuo sankciju za nepravovaljanost, no ne i novčane kazne koje se trebaju primjenjivati. Napominje kako je zastupljenost žena u razinama vlasti u velikom neskladu sa zastupljenošću žena u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske te u pojedinačnim populacijskim područjima.

- Ustavni sud je potvrdio da su predlagatelji lista dužni poštivati pozitivnu mjeru odnosno zakonsku odredbu, koja zahtjeva najmanje 40 posto te da se u svrhu sankcije za nepoštivanje te odredbe ima primjenjivati novčana kazna - rekla je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije