Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Srbija nema nikakve veze s novozelandskim teroristom!'

'Iako ne postoji ništa što bi upiralo prstom na Srbe i Srbiju kada je riječ o povezanosti s počiniteljima masakra na Novom Zelandu, u petak je bilo pokušaja da se sve to poveže i još jedanput Srbi prikažu kao 'loši momci'

Foto: YouTube
7 komentara

Histerično dovođenje Srbije u vezu s masovnim ubojstvom u petak na Novom Zelandu moglo bi potaknuti odmazdu i staviti Srbima metu na čelo, upozoravaju u subotu analitičari u Beogradu, dok ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović tvrdi da napadač iz Christchurcha nema nikakve veze sa Srbijom, ali da sve njezine sigurnosne službe vode računa o sigurnosti svih građana.

Profesor beogradskog Fakulteta za sigurnost Zoran Dragišić ocijenio je za subotnje Večernje novosti kako teroristički napad na Novom Zelandu "stavlja Srbe i Srbiju u negativan kontekst", zbog čega "postoji opasnost od terorističkih napada i na tlu Srbije i Republike Srpske".

Taj list na naslovnici subotnjeg broja uz naslov "Susjedi nas uvlače u masakr na Novom Zelandu" piše kako veleposlanik BiH za Australiju i Novi Zeland, te pojedini mediji u Hrvatskoj i neki kosovski dužnosnici "okrivljuju srpski nacionalizam" dovodeći ga u vezu s ubojicom uhićenim zbog ubojstva u dvije džamije u Christchurchu.

TERORIST U ZADRU, ZAGREBU... Ubojica iz džamija putovao po Hrvatskoj: Evo gdje je sve bio

- Iako ne postoji ništa što bi upiralo prstom na Srbe i Srbiju kada je riječ o povezanosti s počiniteljima masakra na Novom Zelandu i iako ne postoji ništa što u srpskoj tradiciji ukazuje na ponašanje čak i blisko terorizmu, u petak je bilo pokušaja da se sve to poveže i još jedanput Srbi prikažu kao 'loši momci', pišu Večernje novosti.

- Ako se krene s histeričnim napadima na Srbe i Srbiju, bojim se da nam se crta meta na čelu", kaže Zoran Dragišić, uvjeravajući istodobno da "sigurnosne službe dobro rade svoj posao.

Komentirajući te ocjene i mogućnost odmazde ili terorističkog napada na teritoriju Srbije, srbijanski ministar unutarnjih poslova niječe vezu uhićenog napadača sa Srbijom, ali sugerira da je potreban oprez.

- Napadač nema nikakve veze sa Srbijom, ali naravno da mi vodimo računa o sigurnosti našeg teritorija. Ovo je bezuman čin i velika tragedija koju svatko mora osuditi. To pokazuje da je neophodna ozbiljna suradnja između zemalja kako bi se ovakvi napadi spriječili, bilo gdje u svijetu, rekao je ministar Stefanović za Radio-televiziju Srbije.

Brenton Tarrant, charged for murder, making a sign to the camera during his appearance in the Christchurch District Court MUP POTVRDIO: BIO JE U HRVATSKOJ Terorist se u sudnici smijao i pokazivao znak bijele nadmoći

Novinske agencije ranije su objavile da se istražuju kontakti koje je Brenton Tarrant "možda uspostavio" tijekom posjeta jugoistoku Europe, kada je - prema podacima bugarskih obavještajaca - prošao kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku. 

Beogradski mediji prenijeli su izjavu glavnog bugarskog tužitelja Sotira Cacarova danu u petak na tiskovnoj konferenciji u Sofiji da je, među ostalim, Tarrant boravio u Srbiji u razdoblju od 28. do 30. prosinca 2016. godine. Cacarov je rekao da je novozelandski terorist u to doba bio i u BiH i Hrvatskoj, te da je dvije godine kasnije bio u Bugarskoj.

Hrvatski MUP u subotu je potvrdio da je Tarrant krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj.

Tarrant, optužen da je ubio najmanje 49 ljudi i ranio još desetak u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, objavio je i videosnimku napada u kojem se čuje srpska nacionalistička pjesma iz 90-ih godina.

Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message