Obavijesti

News

Komentari 11

Srbija otvorila dva, Crna Gora jedno pregovaračko poglavlje

Srbija otvorila dva, Crna Gora jedno pregovaračko poglavlje
1

Nakon međuvladine konferencije sa Srbijom uslijedila je ona s Crnom Gorom, koja je otvorila poglavlje 27 Okoliš i klimatske promjene. To je 32. poglavlje koje Crna Gora otvara i još je ostalo samo jedno

VIDEO

Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila dva nova pregovaračka poglavlja, a Crna Gora jedno i samo još jedno joj je preostalo za otvaranje.

Srbija je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u poglavljima 17 Ekonomska i monetarna politika i 18 Statistika. S ova dva poglavlja Srbija sada ima 16 otvorenih pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva zatvorena.

Pregovori se vode u 33 od 35 pregovaračkih poglavlja. Pregovori u poglavljima 34 Institucije i 35 Ostala pitanja se ne vode jer u njima nema europske pravne stečevine o čemu treba pregovarati. Srbija ima specifičnu situaciju jer je u poglavlje 35 ubačena normalizacija odnosa s Kosovom i bez sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji ne može zaključiti pregovore.

Srbija je očekivala otvaranje većeg broja poglavlja, ali za to nije bilo spremnosti među zemljama članicama nakon što je Komisija prošli mjesec u izvješću o napretku u poglavljima 23 i 24 koja pokrivaju vladavinu prava, ocijenila da Srbija nije učinila dovoljan napredak.
"Mislim da smo mogli otvoriti više poglavlja jer smo ostvarili bitne rezultate u području vladavine prava. Ali, nismo nezadovoljni zato što smo odlučili biti strpljivi i odlučni u našoj namjeri da postanemo članica EU-a", izjavila je srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon međuvladine konferencije sa Srbijom uslijedila je ona s Crnom Gorom, koja je otvorila poglavlje 27 Okoliš i klimatske promjene. To je 32. poglavlje koje Crna Gora otvara i još je ostalo samo jedno, poglavlje 8 Tržišno natjecanje. Od 32 otvorena poglavlja Crna Gora ima tri koja su zatvorena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a