Obavijesti

News

Komentari 17

Srbin (45) pod istragom zbog zločina, likvidirao i Nicoliera?

Srbin (45) pod istragom zbog zločina, likvidirao i Nicoliera?
1

Okrivljenika se tereti da je, nakon što su zarobljenici autobusima iz vukovarske bolnice odvezeni na Ovčaru; sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika

VIDEO

Zbog osnovane sumnje da je u listopadu i studenom 1991. godine u Vukovaru sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 45-godišnjeg državljanina Republike Srbije, koji je trenutno nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Ravnateljstvo policije nedavno je izvijestilo kako je, nakon višegodišnjeg istraživanja, u suradnji s osječkim ŽDO-om te osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom Policijskom upravom podnijelo kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg osumnjičenika, a prema medijskim napisima, radi se o Spasoju Petkoviću Štuki, kojeg se, uz brojne druge zločine, tereti za ubojstvo francuskog državljanina i dragovoljca Jeana-Michela Nicoliera.

Srbina sumnjiče za ubojstva na Ovčari, likvidirao i Nicoliera?
Srbina sumnjiče za ubojstva na Ovčari, likvidirao i Nicoliera?

Tužiteljstvo je na internetskim stranicama izvijestilo kako postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od listopada pa do kraja studenoga 1991. godine, u Vukovaru kao pripadnik JNA, nakon što su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi djelomično okupirali grad Vukovar, zauzevši gradsku četvrt Sajmište, ulazio u kuće i podrume te iz njih izveo osam civila nesrpske nacionalnosti, zlostavljao ih i ubijao.

Tereti ga se i da je ratne zločine počinio u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga te sve do ranih jutarnjih sati 21. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru "Ovčara", pokraj Vukovara, nakon što su prethodno od strane JNA u vukovarskoj bolnici zarobljeni pripadnici Zbora narodne garde, MUP-a, dragovoljci hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika i po odobrenju zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA pukovnika M. M., predani pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i "Leva Supoderica".

Okrivljenika se tereti da je, nakon što su zarobljenici autobusima iz vukovarske bolnice odvezeni najprije u vojarnu JNA, a zatim na Ovčaru; zajedno s pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika.

Sumnja se da je, prilikom izlaska zarobljenika iz autobusa na putu do poljoprivrednog hangara u kojem su zatočeni, zajedno s pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i drugim pripadnicima paravojnih formacija, formirao tzv. špalir kroz koji su bili primorani proći ratni zarobljenici prilikom ulaska u hangar, a koje su svi zajedno tukli drvenim palicama, šipkama, kundacima, štakama, rukama i nogama po svim dijelovima tijela.

Okrivljenika se tereti da je u hangaru nastavio zlostavljati zarobljenike udarajući ih rukama i nogama po svim dijelovima tijela te izvodio zarobljenike, među kojima i tada 25-godišnjeg francuskog državljanina, zarobljenog dragovoljnog pripadnika hrvatskih oružanih snaga i 44-godišnjeg zarobljenog pripadnika 204. vukovarske brigade te ih odveo do jame ranije iskopane za smještaj topničkog oruđa i usmrtio ih pucajući iz vatrenog oružja.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik sudjelovao u ratnim zločinima i na njivi Grabovo nedaleko od hangara na Ovčari; gdje je prethodno bila iskopana jama i gdje su po zapovijedi zapovjednika TO Vukovar M. V. i njegovog zamjenika S. V. radi likvidacije, iz hangara traktorskom prikolicom odvoženi zarobljenici u grupama od po 30 do 40 osoba.

Tereti ga se da je zajedno s pripadnicima TO Vukovara i "Leve Supoderice" sudjelovao u strijeljanju navedenih zarobljenika, a nakon što su završene likvidacije na Grabovu vratio se do hangara gdje je bilo još preostalih desetak zarobljenika koje je strijeljao zajedno s M. V., S. V. i više nepoznatih pripadnika TO Vukovar i paravojne formacije "Leva Supoderica" ispred opisanog hangara na Ovčari. Na taj je način usmrćeno najmanje 200 osoba, od kojih su 193 identificirane.

S obzirom da okrivljenik nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima u daljnjem postupku biti će poduzete potrebne zakonske radnje radi osiguranja njegove nazočnosti, izvijestilo je tužiteljstvo.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u