News

Komentari 2

'Sredstva potrebna za roditelje njegovatelje tek su malo veća od štete na županovom autu'

'Sredstva potrebna za roditelje  njegovatelje tek su malo veća od štete na županovom autu'

Zastupnici danas glasaju o prijedlogu Anke Mrak Taritaš da se roditeljima njegovateljima nakon smrti omogući primanje naknade još šest mjeseci. A kako će glasati pratit će s galerije članovi udruge Sjena sa svojom djecom

Nakon što im umru djeca s kojom su proveli svaku sekundu njihova života, svaki dah života, roditelji njegovatelji nemaju pravo na naknadu od šest mjeseci da u miru odžaluju i pripreme se za drugi način života. Ta tema je tu već od 2017., kada je tadašnja ministrica Murganić pozvala udrugu i rekla da je to riješeno. Od 2017. se to pokušava riješiti i danas je to na stolu, u podne imamo glasanje. Ovo je prilika da se izađe izvan okvira, izvan stranačkih stega i da se možda napravi jedan civilizacijski iskorak i glasa za ovaj prijedlog Zakona, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš uoči glasanja o prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi, a koji se tiče roditelja njegovatelja. 

Prijedlog je vrlo jednostavan, dodala je. Samo izmijeniti članak 68. i omogućiti roditeljima njegovateljima pravo na naknadu još šest mjeseci nakon smrti djeteta, a ne da moraju već drugi dan na burzu.

- Kad govorimo o financijskim okvirima, hajdemo biti realni. Sredstva koja treba osigurati u proračunu su nešto veća nego što je iznos štete na službenom autu, koju je napravio vukovarski-srijemski župan  kad je taj auto razbio. O tim iznosima govorimo. Samo treba politička volja. Ja ne razumijem kako će svatko od kolega, koji imaju pravo na 6+6, a kojima je stranka rekla da ne smiju za ovo glasati samo zato što je oporbeni zakon, pogledati sebe u ogledalo - istaknula je.

Nije riječ o nekakvom financijskom zahtjevu, ni o svjetonazorskom pitanju, naglasila je.

- Riječ je o ljudskom i civilizacijskom pitanju. Na raspravi su se otvorile karte i pokazalo se da HDZ kaže: "OK, treba to riješiti, ali vidjet ćemo da li je među tih 5000 roditelja naše biračko tijelo. Ako je, onda ćemo uoči izbora velikodušno ići s tim prijedlogom jer sad nije vrijeme." Ne znam kako će pogledati sebe i te roditelje u oči, ne znam kako će uopće živjeti s tim.  Hajmo se maknuti iz tih stranačkih okova i hajdemo pomoći ljudima - poručila je Mrak Taritaš.

A u oči će zastupnici roditelje njegovatelje moći pogledati odmah u sabornici jer članovi Udruge Sjena dolaze na glasanje sa svojom bolesnom djecom. Sjedit će na galeriji i gledati koji gumb pritišću - crveni ili zeleni. 

Komentirala je Mrak Taritaš i nevjerojatne izjave HDZ-ove Ljubice Lukačić, inače i sama osoba s invaliditetom, koja je na tu temu poručila kako je rad nakon smrti djeteta najbolji lijek. 

- Kad sam prvi put čula njenu izjavu, mislila sam da je izvučeno iz konteksta. No, kad sam nju čula u sabornici, imala sam osjećaj da je netko uzeo kantu hladne vode i zalio me. Takvu jednu bešćutnost, takvo nešto ja već dugo nisam čula - kazala je.

Najčitaniji članci