Obavijesti

News

Komentari 2

'Sredstva potrebna za roditelje njegovatelje tek su malo veća od štete na županovom autu'

'Sredstva potrebna za roditelje  njegovatelje tek su malo veća od štete na županovom autu'

Zastupnici danas glasaju o prijedlogu Anke Mrak Taritaš da se roditeljima njegovateljima nakon smrti omogući primanje naknade još šest mjeseci. A kako će glasati pratit će s galerije članovi udruge Sjena sa svojom djecom

VIDEO

Nakon što im umru djeca s kojom su proveli svaku sekundu njihova života, svaki dah života, roditelji njegovatelji nemaju pravo na naknadu od šest mjeseci da u miru odžaluju i pripreme se za drugi način života. Ta tema je tu već od 2017., kada je tadašnja ministrica Murganić pozvala udrugu i rekla da je to riješeno. Od 2017. se to pokušava riješiti i danas je to na stolu, u podne imamo glasanje. Ovo je prilika da se izađe izvan okvira, izvan stranačkih stega i da se možda napravi jedan civilizacijski iskorak i glasa za ovaj prijedlog Zakona, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš uoči glasanja o prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi, a koji se tiče roditelja njegovatelja. 

Prijedlog je vrlo jednostavan, dodala je. Samo izmijeniti članak 68. i omogućiti roditeljima njegovateljima pravo na naknadu još šest mjeseci nakon smrti djeteta, a ne da moraju već drugi dan na burzu.

'Prestanite biti okrutni i status roditelja njegovatelja produžite za 6 mjeseci od smrti djeteta'
'Prestanite biti okrutni i status roditelja njegovatelja produžite za 6 mjeseci od smrti djeteta'

- Kad govorimo o financijskim okvirima, hajdemo biti realni. Sredstva koja treba osigurati u proračunu su nešto veća nego što je iznos štete na službenom autu, koju je napravio vukovarski-srijemski župan  kad je taj auto razbio. O tim iznosima govorimo. Samo treba politička volja. Ja ne razumijem kako će svatko od kolega, koji imaju pravo na 6+6, a kojima je stranka rekla da ne smiju za ovo glasati samo zato što je oporbeni zakon, pogledati sebe u ogledalo - istaknula je.

Nije riječ o nekakvom financijskom zahtjevu, ni o svjetonazorskom pitanju, naglasila je.

- Riječ je o ljudskom i civilizacijskom pitanju. Na raspravi su se otvorile karte i pokazalo se da HDZ kaže: "OK, treba to riješiti, ali vidjet ćemo da li je među tih 5000 roditelja naše biračko tijelo. Ako je, onda ćemo uoči izbora velikodušno ići s tim prijedlogom jer sad nije vrijeme." Ne znam kako će pogledati sebe i te roditelje u oči, ne znam kako će uopće živjeti s tim.  Hajmo se maknuti iz tih stranačkih okova i hajdemo pomoći ljudima - poručila je Mrak Taritaš.

A u oči će zastupnici roditelje njegovatelje moći pogledati odmah u sabornici jer članovi Udruge Sjena dolaze na glasanje sa svojom bolesnom djecom. Sjedit će na galeriji i gledati koji gumb pritišću - crveni ili zeleni. 

HDZ-ovka Lukačić: Ženi je umrlo dijete, za 5 dana je počela voziti tramvaj. Rad je najbolji lijek!
HDZ-ovka Lukačić: Ženi je umrlo dijete, za 5 dana je počela voziti tramvaj. Rad je najbolji lijek!

Komentirala je Mrak Taritaš i nevjerojatne izjave HDZ-ove Ljubice Lukačić, inače i sama osoba s invaliditetom, koja je na tu temu poručila kako je rad nakon smrti djeteta najbolji lijek. 

- Kad sam prvi put čula njenu izjavu, mislila sam da je izvučeno iz konteksta. No, kad sam nju čula u sabornici, imala sam osjećaj da je netko uzeo kantu hladne vode i zalio me. Takvu jednu bešćutnost, takvo nešto ja već dugo nisam čula - kazala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa