News

Komentari 0

Šri Lanka: U Colombu mirno, čeka se predsjednikova ostavka

Šri Lanka: U Colombu mirno, čeka se predsjednikova ostavka

Rajapaksa je više puta uvjeravao predsjednika parlamenta da će odstupiti u srijedu, ali njegova ostavka nije stigla do četvrtka, rekao je pomoćnik predsjednika Mahinde Yape Abeywardene

U glavnom gradu Šri Lanke Colombu u četvrtak je mirno dok se čeka ostavka predsjednika Gotabaye Rajapakse, koji je pobjegao na Maldive kako bi izbjegao narodnu pobunu potaknutu gospodarskom krizom u zemlji.

Rajapaksa je u četvrtak na putu prema Singapuru s Maldiva, rekao je izvor iz vlade. Njegova odluka u srijedu da svojeg saveznika premijera Ranila Wickremesinghea postavi za obnašatelja dužnosti predsjednika izazvala je nove prosvjede, a prosvjednici su upali u parlament i premijerov ured tražeći da i on podnese ostavku.

Rajapaksa je više puta uvjeravao predsjednika parlamenta da će odstupiti u srijedu, ali njegova ostavka nije stigla do četvrtka, rekao je pomoćnik predsjednika Mahinde Yape Abeywardene.

Predsjednik parlamenta bi mogao zatražiti savjet glavnoga državnog odvjetnika o sljedećim koracima ako pismo ne stigne do kraja dana, rekao je pomoćnik, koji nije želio biti imenovan.

Unutar predsjednikove rezidencije, obični Šrilančani lutali su hodnicima, razgledavajući opsežnu zbirku umjetnina, luksuzne automobile i bazen.

"Borba nije gotova", upozorio je Terance Rodrigo, 26-godišnji student koji je rekao da je bio u kompleksu kad su ga u subotu zauzeli prosvjednici zajedno sa službenom premijerovom rezidencijom.

"Moramo učiniti društvo boljim od ovoga. Vlada ne rješava naše probleme", rekao je.

Međutim, na uobičajenim mjestima prosvjeda je mirno i organizatori su rekli da će rezidencije vratiti vladi.

"Budući da je predsjednik izvan zemlje... držanje osvojenih mjesta nema više nikakvu simboličku važnost", rekla je za Reuters Chameera Dedduwage, jedna od organizatorica prosvjeda.

Wickremesinghe je ipak uveo policijski sat u Colombu od podneva do ranog jutra u petak u pokušaju da spriječi daljnje nemire.

Prosvjedi zbog gospodarske krize tinjaju mjesecima, a vrhunac je bio prošli vikend kada su stotine tisuća ljudi zauzele vladine zgrade u Colombu, okrivljujući moćnu obitelj Rajapaksa i saveznike za galopirajuću inflaciju, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

Najčitaniji članci