Obavijesti

News

Komentari 7

Srpanj je bio među najtoplijima ikad u Europi: Toplinski valovi trajali danima i oborili rekorde

Srpanj je bio među najtoplijima ikad u Europi: Toplinski valovi trajali danima i oborili rekorde
2

Temperature iznad 40°C zabilježene su u dijelovima Portugala, Španjolske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. U cijeloj pogođenoj regiji srušeni su srpanjski rekordi svih vremena

VIDEO

Copernicus služba za klimatske promjene koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene. 

Kako su priopćili, srpanj ove godine bio je, na globalnoj razini, jedan od tri najtoplija zabilježena srpnja. Slične temperature zabilježene su 2019. i 2016. godine. Što se tiče područja Europe, to je bio šesti najtopliji srpanj, a toplinski val donio je lokalne i nacionalne rekorde u zapadnim i sjevernim dijelovima kontinenta. 

Iz Copernicusa izvještavaju i kako je opseg antarktičkog leta dosegao najnižu vrijednost za srpanj u 44-godišnjem bilježenju satelitskih podataka, znatno ispod prethodnog rekorda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U cijeloj Europi je srpanj bio sušniji od prosjeka za veći dio kontinenta, a oboreni su lokalni rekordi niske količine oborina na zapadu i sušom na nekoliko lokacija na jugozapadu i jugoistoku. Sušnije od prosjeka bilo je u većem dijelu Sjeverne Amerike, velikim regijama Južne Amerike, središnje Azije i Australije.

Vakula: Kolovoz iznadprosječno topao, tijekom jeseni nastavak topline i manjka oborine?!
Vakula: Kolovoz iznadprosječno topao,  tijekom jeseni nastavak topline i manjka oborine?!

- Vrijedni pažnje bili su uvjeti vlažniji od prosjeka u istočnoj Rusiji, sjevernoj Kini i velikom vlažnom pojasu koji se proteže od istočne Afrike preko Azije do sjeverozapadne Indije - priopćili su. 

Copernicus je izvijestio i o dugotrajnom toplinskom valu koji počinje u Portugalu i Španjolskoj, a nastavio se prema Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, središnjoj Europi i Skandinaviji. 

- Temperature iznad 40°C zabilježene su u dijelovima Portugala, Španjolske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. U cijeloj pogođenoj regiji srušeni su srpanjski rekordi svih vremena za maksimalnu temperaturu. Pirenejski poluotok bilježi neuobičajeno velik broj dana s maksimalnim temperaturama iznad 35°C, naglašavajući dugotrajnost visokih temperatura u ovoj regiji. Za svoj regionalni prosjek, jugozapadna Europa doživjela je najtopliji srpanj zabilježen u pogledu maksimalnih temperatura - stoji u priopćenju. 

Toplinski val u Parizu: Izmjerili čak 56 stupnjeva na asfaltu
Toplinski val u Parizu: Izmjerili čak 56 stupnjeva na asfaltu

- Možemo očekivati da ćemo i dalje vidjeti češća i duža razdoblja ekstremno visokih temperatura, kako se globalne temperature dalje povećavaju. Toplinski valovi predstavljaju ozbiljne rizike za ljudsko zdravlje i mogu povećati intenzitet i dugotrajnost mnogih drugih katastrofalnih klimatskih događaja, uključujući požare na otvorenim prostorima i suše, koji utječu i na društvo i na prirodne ekosustave. Osim toga, suhi uvjeti iz prethodnih mjeseci u kombinaciji s visokim temperaturama i niskom količinom padalina koji se vide u mnogim područjima tijekom srpnja mogu imati negativne učinke na poljoprivrednu proizvodnju i druge industrije poput riječnog prometa i proizvodnje energije - rekla je Viša znanstvenica za Copernicus službu za klimatske promjene, Freja Vamborg

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a