News

Komentari 40

Vakula: Kolovoz iznadprosječno topao, tijekom jeseni nastavak topline i manjka oborine?!

Vakula: Kolovoz iznadprosječno topao,  tijekom jeseni nastavak topline i manjka oborine?!

Prema dugoročnim prognozama očekuje nas vruć kolovoz, a velika je vjerojatnost da nas čekaju i topli mjeseci bez značajnijih oborina sve do studenog

Meteorolog Zoran Vakula objavio je dugoročnu prognozu prema kojoj se očekuje da će kolovoz biti topao i sunčan s ispodprosječnom razinom padalina. Slično bi moglo biti i na jesen, a čak i na zimu.

Srpanj je diljem Hrvatske ove godine bio iznadprosječno topao. Bio je jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja.

- Nakon srpnja te po mnogo čemu većinom još ekstremnijeg lipnja, već sada se može gotovo pa tvrditi kako će se ostvariti prognoze iznadprosječno toplog ljeta. Naime, i prognoze za kolovoz daju prilično veliku vjerojatnost za njegovu iznadprosječno visoku srednju mjesečnu temperaturu zraka - prognozira Vakula.

Vrući kolovoz

Najtoplije će vjerojatno biti već u prvom tjednu kolovoza, a novi toplinski val očekuje nas od četvrtka.

- U drugom i četvrtom kolovoškom tjednu povećava se vjerojatnost za nestabilnije i manje vruće dane, gdjekad i 'samo' tople, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne, a ponovno znatnije pozitivno odstupanje od višegodišnjih srednjih vrijednosti u većini je Hrvatske vjerojatnije u trećem tjednu kolovoza - najavljuje Vakula.

Vakula naglašava kako takve prognoze nisu potpuno pouzdane kao one za prvih tjedan dana, ali po svemu sudeći padalina će biti jako malo.

Topla jesen i zima

Prema dugoročnim prognozama i jesen će biti bez značajnijih oborina, a ozbiljnije nas čekaju tek u studenom. Do tada, Vakula najavljuje, velika je vjerojatnost da nas čekaju iznadprosječno topli mjeseci. 

- Prognoze za zimu još su manje pouzdane od onih za jesen, ali daju nadu da će temperatura zraka djelovati na barem malo ublažavanje prema ekonomskim prognozama prilično velikih troškova za grijanje... No, do tada će biti još kojekakvih analiza i prognoza - zaključio je Vakula.