Obavijesti

News

Komentari 12

Srpski teritorijalac optužen za ratne zločine u okolici Sunje

ŽDO nije otkrio identitet optuženog, a iz Županijskog suda u Rijeci doznaje se da je riječ o Slobodanu Kraljevačkom iz Rume u Srbiji koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu

VIDEO

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 61-godišnjeg pripadnika srpskih paravojnih postrojba zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima na slunjskom području, 1991. i 1992. tijekom agresije na Hrvatsku, a iz Županijskog suda u Rijeci doznaje se da je riječ o Slobodanu Kraljevačkom iz Rume u Srbiji koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Riječki ŽDO, ne navodeći identitet optuženoga, tereti ga da je od 25. rujna 1991. do 11. ožujka 1992. na širem području tadašnje Općine Slunj, za vrijeme oružanog sukoba i agresije na Republiku Hrvatsku, kao zapovjednik odreda teritorijalne obrane "Kristinja" sudjelovao u planiranju napada njegovih postrojbi i njemu potčinjene milicije SAO krajine, s ciljem osvajanja i pripajanja područja tadašnje Općine Slunj i okolnih mjesta.

Kao zapovjednik postrojbe bio je odgovoran za primjenu međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila i imovine, stoji u priopćenju ŽDO-a u Rijeci. 

Kraljevački je optužen da nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine nad hrvatskim civilima i pljačkanje imovine izbjeglog stanovništva te razaranje kuća i crkve, iako je znao da njemu potčinjeni to čine.

Tako je 3. listopada 1991. u topničkom napadu usmrćena jedna osoba i ranjene su četiri osobe, a 13. listopada 1991. godine pri napadu na kolonu civila ubijeno je troje izbjeglica iz BiH te teško ranjeno troje. Pri napadu na selo Batnoga, u općini Cetingrad, 16. studenog 1991. ubijeno je sedam civila, a 27. 28. i 29. studenoga 1991. je tijekom napada na više sela ubijeno 11 civila.

Pri tome je razoreno, uništeno i spaljeno 2431 kuća i gospodarskih objekata te do temelja uništena župna crkva u Cetingradu. Procijenjena materijalna šteta je gotovo 587 milijuna tadašnjih hrvatskih dinara, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Slobodan Kraljevački je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.