News

Komentari 11

Srpski zastupnici bojkotirali sjednicu državnog parlamenta

Srpski zastupnici bojkotirali sjednicu državnog parlamenta

Odluku o otkazivanju sjednice donijeli su članovi proširenog kolegija Zastupničkog doma nakon što je postalo jasno da zastupnici iz Republike Srpske neće sudjelovati u radu

Sjednica zastupničkog doma parlamenta BiH najavljena za utorak morala je biti otkazana jer na nju nisu došli zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom potvrdivši tako najavu bojkota rada državnih tijela vlasti zbog nametanja zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina

Odluku o otkazivanju sjednice donijeli su članovi proširenog kolegija Zastupničkog doma nakon što je postalo jasno da zastupnici iz Republike Srpske neće sudjelovati u radu.

Novinarima je to potvrdio predsjednik oporbene Naše stranke (NS) Predrag Kojović pojašnjavajući kako će nova sjednica Zastupničkog doma biti zakazana za rujan.

"Odluka (o otkazivanju) je političke a ne poslovničke naravi o donesena je kako bi se osiguralo vrijeme da se prevlada kriza koje su izazvale stranke iz RS-a", kazao je Kojović.

Lideri parlamentarnih stranaka iz RS u ponedjeljak su se suglasili kako njihovi članovi neće sudjelovati u radu Predsjedništva BiH, državnog parlamenta i Vijeća ministara sve dok se ne povuče odluka visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka kojom je on prošlog tjedna nametnuo izmjene Kaznenog zakona i omogućio da se ubuduće kaznom do pet godina zatvora sankcioniraju svi oni koji niječu ratne zločine te veličaju njihove počinitelje.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će entitetski parlament vjerojatno već do kraja ovog tjedna kao odgovor na Inzkovu odluku donijeti dva nova zakona. Nije pojasnio o čemu je točno riječ no citirajući neimenovane stranačke izvore mediji u utorak tvrde kako u RS planiraju proglasiti zakon kojim bi se zatvorom kažnjavale osobe koje bi taj entitet kvalificirale kao genocidnu tvorevinu.