Obavijesti

News

Komentari 13

Srušili su prve kuće, a još nema kriterija za izvođače. I što sad?

Srušili su prve kuće, a još nema kriterija za izvođače. I što sad?
2

Početkom lipnja srušene su prve tri kuće u sklopu obnove grada Zagreba. Nema kriterija za izvođače radova, a radna skupina koja bi ih trebala donijeti, osnovana je prije deset dana

VIDEO

Bit će onako kako ministarstvo i Fond odluče, njih čekamo kad ne smijemo ništa sami, rekla nam je Nadica Sunek 9. lipnja ispred kuće koja je nestajala pod udarcima bagera. 

Devet dana nakon, još ne zna što dalje. 

- Nismo dobili nikakvo rješenje o izgradnji, a rekli su nam da ćemo dobiti to drugo rješenje. Kad se rušila kuća, onda su nam tu iz Fonda rekli da će se graditi kuća za jednu osobu jer je samo moja mama tu živjela do potresa. Ne znamo ni koliko kvadrata, ni kad će početi gradnja - govori nam gospođa Sunek. 

Rušenje prve kuće u Zagrebu: 'To je kuća u kojoj sam se rodila i odrasla. Sve ima svoj tok...'
Rušenje prve kuće u Zagrebu: 'To je kuća u kojoj sam se rodila i odrasla. Sve ima svoj tok...'

Ljudima koje su kuće srušene, trebali bi dobiti zamjenske, ali tu opet dolazimo do neshvatljive sporosti i administracije. Te zamjenske kuće bi trebale biti tipske, tj. postojale bi tri vrste kuća različitih kvadratura, ovisno o broju članova. Ali niti skoro 15 mjeseci od potresa u Zagrebu, nije raspisan ni natječaj za projektiranje. Isto vrijedi i za srušene kuće na Banovini. Već šest mjeseci se dogovara kako bi taj natječaj trebao izgledati, ali dok su privatne inicijative i Udruge već predlagale tipske kuće, država apsolutno stoji.

I sad posebni apsurd. Sve ovo vrijeme ne postoje niti kriteriji za izbor izvođača radova i nadzornika gradnje za obnovu. Vjerovali ili ne, ministar graditeljstva Darko Horvat je tek prije 10 dana osnovao radnu skupinu koja bi trebala napraviti izmjene programa mjera i definirati kriterije za izvođače radova. Za takvu sporost nema opravdanja jer su se ti kriteriji definitivno mogli ranije napraviti.

Naravno, tek kad bude gotovo projektiranje, doneseni kriteriji za izbor izvođača, tek onda će se moći raspisati natječaj kojim će se tražiti izvođači. Ovim tempom, gradnja novih kuća  u Zagrebu i na Banovini, te konstrukcijska obnova, neće početi do zime. Iako je čelnik Stožera za Banovinu Tomo Medved najavio obnovu 20.000 objekata do jeseni, tu se radi tek o manjim, hitnim popravcima i rušenju. Jer za izgradnju novih, tipskih kuća i konstrukcijsku obnovu, treba ispuniti spomenute preduvjete.

Ravnatelj Fonda za obnovu, Damir Vanđelić, kaže da Fond prvo mora dostaviti izvješće o uklanjanju Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine:

- Do danas Fond za obnovu nije zaprimio niti jednu odluku o izgradnji zamjenske obiteljske kuće. Za početak izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća na lokacijama ove dvije koje su uklonjene i jedne koja se još uklanja (za nju je bilo potrebno izraditi projekt uklanjanja radi utjecaja na okolnu zgradu), Ministarstvo treba donijeti odluku nakon što mi dostavimo izvješće nadzornog inženjera o uklanjanju. Sva tri izvješća nadzornog inženjera ćemo dostaviti do kraja idućeg tjedna. 

Dodao je i da ukoliko se ukloni višestambena zgrada, zakon o obnovi ne predviđa izgradnju zamjenskog objekta. Na sam dan rušenja prve tri kuće, Vanđelić je izjavio da je ministarstvo usko grlo jer sporo izdaju rješenja. 

Zbog nerada obnova nikad neće krenuti: Horvatovo ministarstvo izda tek dva rješenja po tjednu
Zbog nerada obnova nikad neće krenuti: Horvatovo ministarstvo izda tek dva rješenja po tjednu

- Prvu odluku o uklanjanju objekata (Vanđelić) je dobio 20. travnja, a 10. lipnja uspio je dogovoriti prve radove. U ovom trenutku ne raspravljamo više o dizanju dinamike donošenja odluka, nego provedbe javne nabave i pojave bagera na terenu, a to više nije posao ministra, nego ravnatelja Fonda - odgovorio mu je ministar Horvat.

No Vanđelić kaže da bi mogli ugovarati i više od 50 natječaja dnevno da se Ministarstvo ubrza. Pitali smo ga kakva je sad situacija. 

- Do danas smo zaprimili 20 odluka: 3 za uklanjanje (ove tri u tijeku), 17 za isplatu novčane naknade (dakle ukupno će biti 605 isplata naknada u novcu). 99 privremenih odluka i 59 zaključaka koji su dio upravnog postupka i gdje Fond dobiva obvezu utvrditi stanje konstrukcije, bruto površinu zgrade ili financijsko-tehničke kontrole - rekao nam je. 

Dakle, do zaključka ovog teksta, Fondu za obnovu nisu dostavljene nove odluke o uklanjanju objekata, ali im je dostavljeno 35 privremenih odluka više nego prije tjedan dana. 

Pitali smo i Ministarstvo koliko odluka su donijeli otkad su srušene prve tri kuće u Zagrebu, ali do zaključka ovog članka nismo dobili odgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca