News

Komentari 2

Srušio je austrijsku vladu video aferom s Ibize, izručen u Beč

Srušio je austrijsku vladu video aferom s Ibize, izručen u Beč

Prema optužnici zbog koje je Julian H. izručen Austriji je prodaja kokaina, čistoće najmanje 70 posto, čiji je gram po Austriji prodavao za 40 eura

Sigurnosni stručnjak Julian H. (40), mozak koji stoji iza videa na Ibizi koji je otkrio korupcijsku hobotnicu i srušio austrijsku Vladu, izručen je iz Berlina u Austriju. Bečko javno tužiteljstvo potvrdilo je medijima da je detektiv "predan" 9. ožujka zbog optužnice za sumnju za trgovinu drogom i iznudu. Pravosuđe smatra da je Julian H. godinama dijelio kokain političarima, poslovnim partnerima, suradnicima, a također i lažnoj nećakinji oligarha kojoj su FPÖ političari nudili da s njima sudjeluje u korupciji.

Kako je izviješteno, tjeralica koju je izdala Austrija u velikoj se mjeri odnosi na optužbe za trgovinu kokainom, a navodi u vezi s video zapisom na Ibizi igraju u tome sporednu ulogu. Razlog tome je što u Njemačkoj, zemlji koja je provela izručenje, kaznena odgovornost u vezi s tajnom produkcijom ili objavljivanjem videozapisa manje stroga nego u Austriji.

Njegov berlinski odvjetnik Johannes Eisenberg je rekao kako je "Ibiza detektiv" bio pritvoren u istražnom zatvoru Berlin-Moabit od 10. prosinca. Premješten je u ćeliju u bečkom zatvoru Josefstadt.

Julian H. podnio je pritužbu da je to politički progon od strane Austrije, međutim, Njemački savezni ustavni sud odbio je njegov prigovor. U odluci Ustavnog suda tada je navedeno: Julian H. "nije dokazao činjenicu da je politički progonjen u Republici Austriji i da ne može očekivati pošteno suđenje."

Julianu H. prijeti i do 15 godina zatvora, tvrde konzervativni austrijski mediji

Njegov berlinski odvjetnik izjavio je da državno tužiteljstvo juri za čovjekom "jer je srušio vladu Kurza i Strachea s videom na Ibizi i raznio desničarski FPÖ." Tvrdi da je video produkcija bila samo za političku higijenu. No, može se posumnjati u iznudu iz jednostavnog razloga što je videozapis ponuđen na prodaju nekoliko ljudi puno prije objavljivanja određenih odlomaka. 

Inače, video je naručio bečki odvjetnik rodom iz Irana, Ramin M. koji je to otvoreno i priznao kako bi osigurao svog klijenta, nekadašnjeg tjelohranitelja od Heinz-Christian Strachea.

Austria

Posljednja točka u dugom nizu mogućih kaznenih djela je navedena u optužnici je "zlouporaba uređaja za snimanje i slušanje zvuka", odnosno produkcija poznatog videa na Ibizi. Kurier piše kako Julianu H. prijeti i do 15 godina zatvora.

Prema optužnici zbog koje je Julian H. izručen Austriji je prodaja kokaina, čistoće najmanje 70 posto, svaki po cijeni od grama od 40 eura. U Salzburgu 250 grama. U Donjoj Austriji u blizini grada Haaga u ljeto 2018. 500 grama, u Gornjoj Austriji u prosincu 2018. godine 500 grama.

Na popisu stoji i da je kokain dao političaru 'krajem travnja 2017. godine', koji je "drogu složio u lajne po stolu u hotelu Sofitel, spremio se za konzumaciju, a zatim je konzumirao". Slijede još četiri imena kupaca kokaina za koje se navodi da su ga između 2015. i 2017. godine nabavili od Juliana H., a kokainom je nudio i 'bogatu nećakinju ruskog oligarha',  piše Exxpress.

Novinar Schmid: optužbe za dilanje kokaina su ozbiljne, znali su da će tim putem biti izručen

Razgovarali smo s novinarom Fabian Schmidom koji je napravio s Julianom H. veliki intervju u Der Standardu. Čuli su se telefonski jer je tada 'Ibiza detektiv' bio u berlinskom zatvoru, a korona restrikcije oko putovanja i ulaska u zatvor su zakomplicirale putovanje koje je predhodno planirano.

Schmid nam je rekao kako ne misli da je Julian H. diler već da je vjerojatno volio častiti ljude oko sebe, međutim činjenica kojom ga se prikazuje kao dilera presudila je njegovom izručenju Austriji.

- U Austriji po pitanju droge stvari mogu uvijek završiti jako loše, pogotovo kada je uključena policija, ali ja ne mislim da će biti osuđen na nekoliko godina – tvrdi Schmid dodajući da ne misli kako je ''detektiv'' bio veliki diler već više tip koji je volio častiti.

Na pitanje na koji način je Julian H. s aferom Ibiza promijenio Austriju novinar ističe kako je ta afera značila sve, bila je točka prekretnice.

- Sve se mijenja od tada. Vidjeli smo puno napretka koji ne bi bio moguć bez videa, promjenu u vladajućim strukturama. Korupcija je sada postala bitna tema – zaključuje Schmid za 24 sata. 

U velikom intervjuu koji je objavljen krajem siječnja u Der Standardu Julian H. otkriva čitav tijek događanja. Kaže kako se tijekom ljeta 2016., uz nekoliko pića, javila ideja da se Strache izloži zbog njegove navodne upotrebe droga koje je uvijek poricao. Materijal koji je tjelohranitelj dao svom odvjetniku uključuje fotografije sportskih torbi punih gotovine u Stracheovom automobilu, a dolazila je iz istočne Europe. 

To je način na koji su u čitavu akciju dodali ruski aspekt i "izmislili" oligarhovu nećakinju Alyonu Makarovu. U vili na Ibizi tijekom sastanka sa dva ključna političara Stracheom i Gudenusom,  Julian H. tada glumi prevoditelja i savjetnika oligarhove nećakinje kojoj pomaže "puno crnog novca" ruskog podrijetla prokrijumčariti u EU.

Prema riječima Juliana H., odvjetnik Ramin M. pokušao je prodati video materijal kako bi dobio financijsku odštetu za Stracheova tjelohranitelja, a činjenica da je nakon izbora FPÖ bio u vladi, donijelo im je velike potencijalne opasnosti.

- Tada je bilo jasno da će FPÖ u vladu dobiti Ministarstvo unutarnjih poslova i obrane. Tada su počele moje brige jer nisam pravilno zatvorio stvar. Odvjetnik Ramin M. Je imao luksuz mogućnosti poricanja; još je mogao reći da je i sam prevaren. Bilo mi je teško reći da to nije proizašlo od mene nakon što smo tamo bili samo ja i 'oligarhova nećakinja' -  neki su iz detalja intervjua u kojima Julian objašnjava kako je video eksplodirao u medijima i srušio austrijsku Vladu.

Mlada Ruskinja obučena za ulogu bogataševe nećakinje još uvijek nije pronađena

Inače, još uvijek traje potraga za mladom ženom, koja je tečno govorila ruski i predstavila se da je Alyona Makarov, bogata nećakinja ruskog oligarha. Poslije se uspostavilo da Markarov nema nećakinju pa je i on, uz međunarodnu tjeralicu, potegnuo 'konce' da ju pronađe. Pretpostavlja se da je djevojka iz BiH.

Podsjetimo, bivši vicekancelar i predsjednik FPÖa Heinz-Christian Strache i njegova desna ruka, bivši parlamentarac te predsjednik FPÖ-a Johann Gudenus, glavni su akteri koji su na saslušanju pred odborom protiv korupcije izjavili da se ne osjećaju krivima za optužbe koje im se stavljaju na teret.

U svojstvu ispitanika se pojavio i urednik tjednika “Falter” Florian Klenk koji je “aferu Ibiza” ocijenio kao mješavina Pulp Fictiona i TV krimića. Florian Klenk, inače urednik tjednika “Falter” koji je zajedno s njemačkim “Der Spiegelom” i dnevnikom “Süddeutsche Zeitung” prije nešto više od godinu dana objavio odlomke videa na kojem tadašnji lider Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) i vicekancelar Heinz-Christian Strache jednoj ruskoj bogatašici, i nećakinji ruskog milijardera nudi protuusluge za financiranje političke kampanje. 

To je dovelo do raspada prvog sastava vlade Sebastiana Kurza, koalicije između njegove narodne stranke i Strachetove Slobodarske stranke Austrije (FPÖ).

Istraga čitavog slučaja ima bezbroj komplikacija zbog umješanosti internacionalnih aktera, policije, obavještajnih službi, političara, odvjetnika, trgovaca nekretninama i drugih aktera koji su međusobno ovisni.