Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
19 komentara

'Stanovi su nam preskupi, imat ćemo veliki nekretninski balon'

Vujčić ističe da ovaj skok cijena nije uzrokovan aktivnostima banaka te da banke nisu u opasnosti od eventualnog pada na tržištu jer se u nekretnine i ne ulaže toliko uz pomoć kredita kao što je to bio slučaj uoči krize.

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapošljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
19 komentara

Cijene stanova u Hrvatskoj uzletjele su na pretkrizne razine pa se u Hrvatskoj zabilježio što je najveći skok cijena u EU od čak 10,4 posto.

Da se stvara nekretninski balon ističe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je s konferencije “Izazovi promjene”, u organizaciji mirovinskih fondova i burze. 

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapošljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi | Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

– Tržište nekretnina u Hrvatskoj se pjeni, cijene su na razinama od prije krize, a posebno to vrijedi za Jadran. U Zagrebu je situacija slična, a tome doprinosi činjenica da u nekretnine ulažu i građani i poduzeća i institucionalni ulagači. Zbog pada kamata svi love prinose i pokušavaju zaraditi – kazao je Vujčić pa podsjetio da je tržište nekretnina ciklično te da osim faze rasta postoji i faza pada, koja može donijeti velike neizvjesnosti.

Istaknuo je i da je sve veći jaz između troškova gradnje nekretnina i cijena na tržištu, te se povećava razlika između realiziranih i traženih cijena nekretnina pa se nerijetko traži i do 250 eura po kvadratu viša cijena od one koja je zaista i ugovorena.

Iako je jasno da bi trebalo usporiti taj rast, na što upozorava i guverner, regulatori su nemoćni.

Vujčić ističe da ovaj skok cijena nije uzrokovan aktivnostima banaka te da banke nisu u opasnosti od eventualnog pada na tržištu jer se u nekretnine i ne ulaže toliko uz pomoć kredita, kao što je to bio slučaj uoči krize 

Ipak, posredno banke jesu izložene jer rastu kreditni plasmani sektoru poduzeća, a ona pak ulažu u graditeljstvo, turizam i nekretnine pa su ti krediti usko vezani za cijenu stanova i poslovnih prostora.

Rast cijena tjera visoka potražnja, a ona je prije svega vezana za utrku za zaradom. Kamate su niske, kao i prinosi na tržištu novca, a nekretnine su trenutno bolje za ulaganja nego dionice. A nema ni naznaka da će kamate rasti. 

- Razdoblje negativnih kamatnih stopa u eurozoni će se nastaviti. Ta je politika sve manje učinkovita, nije ubrzala rast, a u jednom trenutku može postati kontraproduktivna, da potiče kontrakciju, a ne ekspanziju. Pitanje je je li strpljen ovdje i spašen - kazao je Vujčić.

Zagreb: Ministri dolaze u Banske dvore ne sjednicu užeg kabineta Vlade RH | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je na to da u ukupnom broju transakcija nekretnine iz tog programa čine manji dio. Ono što bi moglo regulirati tržište svakako je porez na nekretnine, ali kako je Marić istaknuo, od njega se odustalo i to je “završena priča”.

POGLEDAJTE VIDEO: 
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message