Obavijesti

News

Komentari 19

'Stanovi su nam preskupi, imat ćemo veliki nekretninski balon'

'Stanovi su nam preskupi, imat ćemo veliki nekretninski balon'
2

Vujčić ističe da ovaj skok cijena nije uzrokovan aktivnostima banaka te da banke nisu u opasnosti od eventualnog pada na tržištu jer se u nekretnine i ne ulaže toliko uz pomoć kredita kao što je to bio slučaj uoči krize.

VIDEO

Cijene stanova u Hrvatskoj uzletjele su na pretkrizne razine pa se u Hrvatskoj zabilježio što je najveći skok cijena u EU od čak 10,4 posto.

Da se stvara nekretninski balon ističe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je s konferencije “Izazovi promjene”, u organizaciji mirovinskih fondova i burze. 

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapošljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi

– Tržište nekretnina u Hrvatskoj se pjeni, cijene su na razinama od prije krize, a posebno to vrijedi za Jadran. U Zagrebu je situacija slična, a tome doprinosi činjenica da u nekretnine ulažu i građani i poduzeća i institucionalni ulagači. Zbog pada kamata svi love prinose i pokušavaju zaraditi – kazao je Vujčić pa podsjetio da je tržište nekretnina ciklično te da osim faze rasta postoji i faza pada, koja može donijeti velike neizvjesnosti.

Istaknuo je i da je sve veći jaz između troškova gradnje nekretnina i cijena na tržištu, te se povećava razlika između realiziranih i traženih cijena nekretnina pa se nerijetko traži i do 250 eura po kvadratu viša cijena od one koja je zaista i ugovorena.

Iako je jasno da bi trebalo usporiti taj rast, na što upozorava i guverner, regulatori su nemoćni.

Vujčić ističe da ovaj skok cijena nije uzrokovan aktivnostima banaka te da banke nisu u opasnosti od eventualnog pada na tržištu jer se u nekretnine i ne ulaže toliko uz pomoć kredita, kao što je to bio slučaj uoči krize 

Ipak, posredno banke jesu izložene jer rastu kreditni plasmani sektoru poduzeća, a ona pak ulažu u graditeljstvo, turizam i nekretnine pa su ti krediti usko vezani za cijenu stanova i poslovnih prostora.

Rast cijena tjera visoka potražnja, a ona je prije svega vezana za utrku za zaradom. Kamate su niske, kao i prinosi na tržištu novca, a nekretnine su trenutno bolje za ulaganja nego dionice. A nema ni naznaka da će kamate rasti. 

- Razdoblje negativnih kamatnih stopa u eurozoni će se nastaviti. Ta je politika sve manje učinkovita, nije ubrzala rast, a u jednom trenutku može postati kontraproduktivna, da potiče kontrakciju, a ne ekspanziju. Pitanje je je li strpljen ovdje i spašen - kazao je Vujčić.

Zagreb: Ministri dolaze u Banske dvore ne sjednicu užeg kabineta Vlade RH

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je na to da u ukupnom broju transakcija nekretnine iz tog programa čine manji dio. Ono što bi moglo regulirati tržište svakako je porez na nekretnine, ali kako je Marić istaknuo, od njega se odustalo i to je “završena priča”.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

imovinske kartice 02:27




 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...