Obavijesti

News

Komentari 13

State Department: Ubojstvo al-Zawahirija moglo bi potaknuti ljude na antiameričko nasilje

State Department: Ubojstvo al-Zawahirija moglo bi potaknuti ljude na antiameričko nasilje

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je vođa Al Qaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, ubijen u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro u Kabulu u Afganistanu, što je najveći udarac toj militantnoj skupini

Ubojstvo vođe Al Qaide Aymana al-Zawahirija bespilotnom letjelicom u američkoj "protuterorističkoj operaciji" moglo bi potaknuti pristaše Al Qaide da pokrenu napade na američke objekte ili građane, upozorio je u utorak američki State Department.

"Nakon al-Zawahirijeve smrti, pristaše Al Qaide ili terorističkih organizacija povezanih s njom mogli bi pokušati napasti američke objekte, osoblje ili građane", objavio je State Department u redovitom izvješću. "Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje da postoji veći potencijal za antiameričko nasilje s obzirom na smrt Aymana al-Zawahirija 31. srpnja 2022."

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je vođa Al Qaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, ubijen u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro u Kabulu u Afganistanu, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

Zašto je Tajvan toliki problem? Kina ga želi za sebe, SAD ih nije priznao, a prodaje im oružje
Zašto je Tajvan toliki problem? Kina ga želi za sebe, SAD ih nije priznao, a prodaje im oružje

"Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući kako nije bilo civilnih žrtava. "Naše obavještajne službe su locirale al-Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste", kazao je Biden.

Al-Zawahiri je nekoliko desetljeća bio glavni ideolog te globalne terorističke mreže, no nikad joj nije vratio status koji je imala pod vodstvom Osame bin Ladena. Egipatski okulist imao je ključnu ulogu u napadima 1998. na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji te u ključnom napadu na SAD 11. rujna 2001., u kojem je živote izgubilo gotovo tri tisuće ljudi.

Reakcije na smrt šefa al-Qaede, Egipćanina Zawahirija: 'To je korak prema sigurnijem svijetu'
Reakcije na smrt šefa al-Qaede, Egipćanina Zawahirija: 'To je korak prema sigurnijem svijetu'

No, tijekom desetljeća u kojem je 71-godišnji al-Zawahiri vodio Al Qaidu, nakon eliminacije bin Ladena 2011. godine, ona nikad nije vratila svoju moć, a vodstvo džihadističkog pokreta preuzela je Islamska država koja je osvojila velike dijelove Iraka i Sirije i proglasila kalifat.

Iako je dio analitičara tvrdio da je al-Zawahiri postao prestar i nemoćan, činilo se da pokušava preustrojiti Al Qaidu u partnerstvu s talibanima nakon što su oni u kolovozu prošle godine preuzeli kontrolu nad Afganistanom.