Obavijesti

News

Komentari 83

Zašto je Tajvan toliki problem? Kina ga želi za sebe, SAD ih nije priznao, a prodaje im oružje

Zašto je Tajvan toliki problem? Kina ga želi za sebe, SAD ih nije priznao, a prodaje im oružje
1

Zaoštreni odnosi Tajvana i Kine sežu još iz godina nakon Drugog svjetskog rata. Peking nikad nije prestao polagati prava na tu otočnu zemlju. To žele ostvariti ako treba i "nemiroljubivim putem"

VIDEO

Čitav svijet s nestrpljenjem gleda odnose SAD-a i Kine nakon što je predsjednica Zastupničkog doma Kongresa sletjela u Taipei, glavni grad Tajvana. Njen let pratili su milijuni ljudi preko aplikacije Flightradar. Kina je upozoravala da se posjetom narušava njihov suverenitet pa su čak dignuli avione, navijestili vojne vježbe...

Pokretanje videa...

nancy pelosi sletjala u tajvan VIDEO

No, kako se jedan otok našao usred žestokih odnosa dviju svjetskih velesila?

Kina, naime, gleda na Tajvan kao odbjeglu provinciju koja će jednog dana opet biti pod kontrolom Pekinga. Čak je i kineski predsjednik Xi Jinping rekao da "ujedinjenje s Tajvanom mora biti postignuto", piše BBC. Tajvan, s druge strane, sebe vidi kao nezavisnu državu, sa svojim ustavom i demokratski izabranim vođama.

REUTERS/PIXSELL

Otok, koji se nalazi oko 160 kilometara od obale Kine, prvi put je došao pod kinesku vlast u 17. stoljeću kada je dinastija Qing počela upravljati njime. Prije toga, doduše dosta kratko, bio je nizozemska kolonija. Kineska uprava na otoku završava nakon što su ga, zbog poraza u Prvom kinesko-japanskom ratu, predali Japanu 1895. godine. Kina je 1945. iskoristila japanski poraz u Drugom svjetskom ratu i ponovno vratila Tajvan pod svoju upravu. 

No, u narednim godinama Kinu zahvaća građanski rat. Vojska tadašnjeg vođe Chiang Kai-sheka porazile su trupe komunističke partije Mao Zedonga. Chiang i dio njegove vlade (činila ju je stranka Kuomintang) bježe na Tajvan 1949. S njima odlazi i gotovo 1,5 milijuna ljudi. Chiang je uspostavio 'vladu u egzilu' na otoku i održao se tamo idućih 25 godina. Njegov sin Chiang Ching-kou proveo je demokratizaciju Tajvana. Još veće ustavne promjene proveo je predsjednik Lee Teng-hui kojeg se naziva i "ocem tajvanske demokracije"

Bijela kuća: Još ne podržavamo neovisnost Tajvana i nećemo se uključiti u 'zveckanje oružjem'
Bijela kuća: Još ne podržavamo neovisnost Tajvana i nećemo se uključiti u 'zveckanje oružjem'

No, usprkos demokratski izabranim vođama, ustavu i svojoj vojsci koja broji oko 300.000 aktivnih vojnika, puno je neslaganja i konfuzije oko tajvanske nezavisnosti.

Chiangova 'vlada u egzilu' prvo je tvrdila da predstavljaju cijelu Kinu. Bili su kineski predstavnici u Ujedinjenim narodima, a brojne zapadne zemlje su upravo njih vidjeli kao jedinu pravu kinesku vlast.

No 1970-ih brojne zemlje ih više ne vide kao pravog predstavnika Kine. Godine 1971. UN svoje diplomatske odnose okreće Pekingu, a 1978. godine Kina počinje otvarati svoju ekonomiju. Već iduće godine SAD i Kina (komunistička vlada u Pekingu) uspostavljaju odnose.

Protest against U.S. House of Representatives Speaker Nancy Pelosi's visit, in Taipei

Otada do danas status Tajvana je nejasan. Kao suverenu državu priznalo ih je svega 13 zemalja te Vatikan.

No, odnosi Kine i Tajvana se 1980-ih znatno popravljaju. Tajvan je popustio striktne zakone o putovanjima i investiranju u Kinu, a 1991. godine su proglasili konačni kraj rata s Narodnom Republikom Kinom. Kina je tada predložila tzv. sustav "jedne države, dva sistema". Time su obećavali Tajvanu značajnu autonomiju ako Tajvan pristane doći pod kontrolu Pekinga. No, tajvanske vlasti su odbile ponudu, piše BBC.

Godine 2000. su održali izbore gdje je pobijedio Chen Shui-bian iz Demokratske progresivne stranke koja je otvoreno zagovarala nezavisnost. Na zgražanje Pekinga, njega su ponovno izabrali 2004. Tada je Kina objavila zakon koji je odobravao "ne miroljubive mjere protiv Tajvana ako se odluče odcijepiti od Kine". Od tada do danas odnosi Kine i Tajvana postaju sve hladniji.

A gdje je SAD u toj cijeloj priči?

FILE PHOTO: Chinese President Xi Jinping shakes hands with U.S. Vice President Joe Biden inside the Great Hall of the People in Beijing

Sjećate se broja zemalja koje su priznale Tajvan? Da, 14 ih je. Pa, SAD nije među njima (da napomenemo, nije ni Hrvatska niti ijedna druga europska država osim Vatikana).

SAD je zauzeo stav "strateške dvosmislenosti", piše Washington Post. Objašnjavaju kako to, službeno, znači priznanje samo jedne kineske vlade, one u Pekingu (to je počelo vrijediti 1979. godine) i održavanje odnosa isključivo s tom istom vladom.

Nancy Pelosi: Domaćica koja je postala treća osoba u Americi. Nikad ne pije kavu, malo spava
Nancy Pelosi: Domaćica koja je postala treća osoba u Americi. Nikad ne pije kavu, malo spava

No dolaskom Donalda Trumpa na vlast 2016. godine, to se mijenja. Trump prekida desetljećima dugi presedan američkih predsjednika i direktno telefonski naziva tajvansku predsjednicu Tsai Ing-wen. Iduće godine odobrava prodaju oružja Tajvanu u iznosu od 1,4 milijarde dolara. U ožujku 2018. potpisuje zakon koji odobrava slanje službenika u Tajvan.

Ništa se nije promijenilo ni imenovanjem Joea Bidena za američkog predsjednika. U svibnju ove godine Biden je otvoreno rekao "da" na pitanje hoće li SAD braniti Tajvan. To, naravno, nije donijelo ništa dobroga za odnose Kine i SAD-a. Peking je osudio svaku podršku Washingtona Taipeiju te su pokrenuli vojne vježbe, a kineski borbeni avioni učestalo nadlijeću Tajvan otkad je Biden postao predsjednik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je