Obavijesti

News

Komentari 8

Štern: Država može određivati uvjete poslovanja na tržištu, tko se ne slaže može zatvoriti i otići

Štern: Država može određivati uvjete poslovanja na tržištu, tko se ne slaže može zatvoriti i  otići

Analitičar Davor Štern poručuje da je došlo vrijeme da "država napravi razliku između poslovanja za male distributere i da se uvede i vodi računa da mali trebaju na neki način imati olakšice u odnosu na velike".

VIDEO

Novom uredbom Vlade eurosuper od ponoći stoji 1,33 eura, a eurodizel 1,47, a u odnosu na jučerašnji dan cijene su korigirali i na Petrolovim pumpama, potvrdio je za HTV član uprave Vladimir Kuzmić.

- Cijene su od ponoći na Petrolovim i Croduxovim benzinskim crpkama 1.33 eura po litri za benzin i 1.47 eura po litri za dizel. Cijene su usklađene s odredbama uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata - rekao je u emisiji U mreži Prvog.

Na pitanje zašto su 1. siječnja podigli cijene rekao je da je to bilo zato što su "maloprodajne cijene korigirali za iznos trošarine jer je vlada 29. prosinca donijela uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju, koja je stupila na snagu 1. siječnja, kojom su trošarine vraćene na iznose koji su bili prije regulacije".

Od danas poskupjelo gorivo, ovo su nove cijene na crpkama!
Od danas poskupjelo gorivo, ovo su nove cijene na crpkama!

- Od samog početka, od listopada 2021., kada je Vlada prvi put intervenirala, jer svjedočimo utjecaju koji ima COVID i kriza u Ukrajini na cijene goriva, Vlada vodi jednu konzistentnu politiku zaštite građana i gospodarstva. Svi moramo shvatiti da smo dio jedinstvenog sustava kojem je konačni cilj da budu servis građanima i gospodarstvu. Pojedina iskakanja, na koja netko eventualno ima pravo, nisu dugoročna isplativa jer moraju voditi brigu o zadovoljstvu kupaca, a to su građani - poručio je predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan. Dodao je kako je situacija s Petrolom nepotrebno nastala.

- Jedan odlazak je pompozno najavljen, ali ne radi se o velikom potrošaču, rekao je. Naša najava u srijedu je bila vapaj, odraz našeg nezadovoljstva uvjetima u kojima poslujemo na tržištu naftnih derivata od listopada 2021., gdje smo neprekidno izloženi regulaciji cijena naftnih derivata u različitim oblicima - rekao je Kuzmić.

Mali distributeri pak od Ustavnog suda požurnicom traže da što prije razmotri zahtjev za ustavnost uredbi o maloprodajnim cijenama goriva, a Armando Miljavac, šef udruge, kaže da nemaju odgovora i da posluju po uvjetima koji nisu zadovoljavajući.

- Imamo i problem diskriminacije. Mi smo maltene na marginama svih ekonomskih događanja, imamo pravo raditi s gubitkom 14 mjeseci, nitko ne vodi računa o nama kao dijelu poduzetništva koji smo godinama stvarali svoje firme, uložili sav svoj kapital i život - rekao je.

Petrol ipak popustio: Uskladit će cijene s ostalim crpkama
Petrol ipak popustio: Uskladit će cijene s ostalim crpkama

Energetski konzultant Davor Štern dodaje kako država ima pravo određivati uvjete poslovanja na svom tržištu, a kompanije koje se s time ne slažu mogu zatvoriti tvrtke ili otići s tržišta. 

- Istovremeno otvara se pitanje koje je najvažnije - smije li se i može li se izjednačavati položaj malih distributera s velikim igračima na tržištu. Troškovi nabave sirovine za male su uvijek više. Kupuju iz 3 ili 4 ruke, a imaju iste troškove kao i veliki - rekao je Štern i dodao da je došlo vrijeme da "država napravi razliku između poslovanja za male distributere i da se uvede i vodi računa da mali distributeri trebaju na neki način imati olakšice u odnosu na velike".

POGLEDAJTE JESU LI HRVATI PROMIJENILI KUNE U EURE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.