Obavijesti

News

Komentari 49

Štern: Državi ne odgovara pad cijena goriva jer njoj ide 50%

Štern: Državi ne odgovara pad cijena goriva jer njoj ide 50%
1

Igor Dekanić kaže da veliki pad cijena dovodi do porasta potražnje, što pak dovodi opet do porasta cijena. Misli da u idućih mjesec-dva neće biti većih skokova

VIDEO

Ne očekujem da će se dugo zadržati ova cijena nafte jer mnogi iz te industrije gube. Mislim da će trendovi ove godine biti 50-60 dolara po barelu. Treba reći i da otprilike 50 posto cijene goriva ide državi, stoga svakoj državi ne odgovara pad cijena, rekao je Davor Šternbivši ministar gospodarstva i bivši generalni direktor Ine u emisiji 'Poslovni tjedan' na Hrvatskom radiju.

Povod emisiji je osjetno poskupljenje goriva koje se očekuje u utorak, pri čemu će benzini poskupjeti za čak 40 lipa, a dizeli za 37 lipa po litri.

Šaravanja: Cijene bi trebale padati

- Makroekonomski gledano, Hrvatska ima benefite od prepolovljene cijene nafte. Prosječno kućanstvo bi trebalo imati oko 1000 kuna godišnje više. Trendove koje vidite u Hrvatskoj vidite svugdje u svijetu. Tržišta prvo uvijek previše reagiraju. Kina je najveći proizvođač energije na svijetu, no ne može se očekivati stalno veliki rast stope rasta u toj zemlji, i to će utjecati na potražnju nafte, odnosno cijene bi trebale padati -  izjavio je Goran Šaravanja, glavni ekonomist Ine.

Dekanić: Osim ponude i potražnje na cijenu djeluju i nečiji interesi

Prof. dr. sc. Igor Dekanić s Rudarsko geološko naftnog fakulteta u Zagrebu kazao je da naftaši znaju da na globaliziranom tržištu osim ponude i potražnje djeluje i geopolitika, odnosno nečiji interesi

- Također, tu su iracionalni razlozi poput burzovnih spekulacija. Od zadnjih kretanja koristi su imali uvoznici: EU, SAD, Kina, koja je najveći uvoznik. Štete su, pak, imali izvoznici OPEC i Rusija, potonja vjerojatno najviše - rekao je Dekanić. 

'Ne mora se baš ništa dogoditi. Važna je percepcija'

Na pitanje što sve izaziva potrese na tržištima, Dekanić je naveo kako to nije samo odnos ponude i potražnje.

- Na burzi se događaju stvari koje otežavaju život svima na svijetu. Možemo očekivati i da će situacija u Ukrajini donijeti novo iznenađenje. Ne mora se ništa konkretno dogoditi, važna je percepcija - napomenuo je Štern.

'Padom cijena raste potražnja, a ona opet diže cijenu'

- Ako cijene nafte padnu, destabilizira se tržište obnovljivih izvora energije jer je ono vezano subvencijama koje dolaze od nafte. Dakle, ako cijene nafte ostanu niske, poticaji na drugoj strani se smanjuju, padaju investicije. Također, veliki pad cijena dovodi do porasta potražnje, što pak dovodi opet do porasta cijena - rekao je Dekanić.

Na pitanje kako to da različite naftene tvrtke u Hrvatskoj imaju u lipu iste maloprodajne cijene na svojim postajama, Davor Štern: 'Što reći, oni su mini OPEC'.

Dekanić: Sumnjam da će u idućih mjesec-dva biti većih skokova''

Buduće razdoblje u kretanju cijene nafte Dekanić je nazvao neizvjesnim.

- No sumnjam da će u idućih mjesec-dva biti većih skokova - rekao je Dekanić u emisiji 'Poslovni tjedan'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.