News

Komentari 2

Štern o cijenama goriva: 'Ako pregovori idu u dobrom smjeru, sljedeći tjedan će cijene pasti'

Štern o cijenama goriva: 'Ako pregovori idu u dobrom smjeru, sljedeći tjedan će cijene pasti'

Boljim se da će ta klackalica i dalje raditi jer smo u periodu kad je dosta toga neizvjesno. Cijena nafte nije više direktno vezana uz cijene derivata kao što je to nekad bila, rekao je u Otvorenom

U emisiji Otvoreno na HRT-u gosti su raspravljali o velikim posljedicama u energetskom sektoru koje je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu. Cijena nafte ovisit će o budućem dogovoru Rusije i Europske unije, a na nju će utjecati i neizvjesnost tko bi mogao nadomjestiti mogući nedostatak ruske nafte.

Stručnjak za energetska pitanja Davor Štern rekao je da ako se nastavi trend pregovora, definitivno će utjecati na cijenu nafte na našem dijelu globalnog prostora i možemo očekivati da će se cijene sljedeći tjedan opet vratiti gdje su bile prošli tjedan.

- Boljim se da će ta klackalica i dalje raditi jer smo u periodu kad je dosta toga neizvjesno. Cijena nafte nije više direktno vezana uz cijene derivata kao što je to nekad bila. Sad se više plin približava struji, a nafta odlazi dalje od derivata. Kad cijene idu gore, poskupit će derivati, a kad cijene nafte idu dolje, stvari će pojeftiniti, rekao je Štern.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je da kao država možemo biti jako zadovoljni kad se govori o energetskom sustavu.

- Proteklih godinama donosili smo određene strateške odluke koje su se danas definitivno pokazale. Treba naglasiti izgradnju LNG terminala kada je sva sila u parlamentu bila, skoro sam se srušio u nesvijest braneći amandmane i danas imamo LNG terminala koji je okosnica naše opskrbe plinom u 2,6 milijarde kubika koje bismo mogli potrošiti da sva naša industrija radi, skoro 60 posto nam dolazi iz LNG-a, rekao je.

Komentirao je i redove na pumpama za koja kaže da su redovna špekulacija, gdje se danas puni gorivo, ako se zna da sutra poskupljuje.

- Vodimo računa da energenti budu jeftiniji. Skinuli smo trošarine, skinuli smo marže, skinuli smo zelenu komponentu, ali ne možemo ubiti opskrbljivače tako da ih totalno zablokiramo jer najgore što se može dogoditi da ti opskrbljivači nisu likvidno sposobni nabaviti energente, rekao je.   

Redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Davor Grgić rekao je da nam nuklearka Krško znači puno. 

- Tek da je nemamo vidjeli bi njeno značenje. Krško ima faktor kapaciteta iznad 92 posto, a vjetroelektrane imaju 30 posto, solarne elektrane 20-25 posto. To je izvor kad želimo. Diverzitet u energetskom miksu znači da svaki izvor treba doprinijeti s onim što najbolje posjeduje. Nuklearna energija ima u tome svoju diverzitetnu ulogu. Ako pogledamo sadašnju situaciju, zahvaljujemo onima koji su prije ulagali, rekao je. 

Najčitaniji članci