News

Komentari 22

Stigao je Johnson&Johnson, ali ga zasad nećemo koristiti

Stigao je Johnson&Johnson, ali ga zasad nećemo koristiti

Pojava poremećaja stvaranja krvnih ugrušaka vrlo rijetka, a u SAD-u zabilježeno je šest slučajeva na sedam milijuna cijepljenih, sve su žene

U Hrvatsku su stigle prve doze cjepiva Johnson&Johnson, javlja N1, a naručili smo 900.000 doza. Cijepljenje tim cjepivom u SAD-u obustavljeno je zbog pojavljivanja krvnih ugrušaka. Danas bi se Europska agencija za lijekove trebala bi se očitovati o ovom cjepivu, a dotad se, kako su izvijestili iz HZJZ-a, ono u Hrvatskoj neće koristiti.

Nakon što je Američka agencija za lijekove privremeno zaustavila cijepljenje cjepivom njihove domaće tvrtke Johnson&Johnson u SAD-u, zbog toga što je nekoliko žena razvilo rijedak poremećaj stvaranja krvnih ugrušaka - ta je tvrtka objavila da odgađa distribuciju cjepiva u Europi. Od šest prijavljenih slučajeva, a riječ je o ženama u dobi između 18 do 48 godina, jedna je preminula, jedna je u hospitalizirana u teškom stanju, a preostale četiri nisu u životnoj opasnosti.

O kakvom se cijepivu radi u Studiju 4 je objasnio imunolog prof.dr.sc. Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

-  Radi se o adenovirusnom cjepivu. Po toj logici je ono slično AstraZenecinom cjepivu, iako se ono koristi samo u jednoj dozi. Koristi se humani adenovirus tipa 26. U SAD-u je primijećeno 6 slučajeva tromboze venskih sinusa mozga u mlađih žena zbog čega su zdravstveni radnici od vlasti zatražili da se obustavi daljnja primjena toga cjepiva, rekao je Trobonjača dodavši da je to cjepivo odmah na početku dobilo negativni publicitet.

Naglasio je da je pojava poremećaja stvaranja krvnih ugrušaka vrlo rijetka, radi se o 6 slučajeva na 7 milijuna primljenih doza toga cjepiva.

- To je manje od jednog slučaja na milijun doza, poručio je.

Najčitaniji članci