Obavijesti

News

Komentari 21

Stigla mu je ovrha jer nakon rastave nije otkazao režije

Bračni par je podijelio imovinu, ali je prestao plaćati račune. Vjerovnici su ovršili partnera koji se odselio. Račun dolazi na onog na kojeg glasi brojilo, a ne na onoga koji je potrošio

VIDEO

Prilikom preseljenja ne smije se biti pasivan, nego se mora aktivno angažirati i obavijestiti sve tvrtke od kojih dobivate račune. Mora im se javiti o preseljenju ili o promjeni bilo kojih relevantnih podataka. Ne učine li to, protiv njih bi mogli pokrenuti postupak prisilne naplate nakon opomene koju im neće moći uručiti. Jer tvrtka, ako im nisu javili, ne može znati na koju novu adresu treba poslati opomenu, upozorava Dunja Mak, mag. iur., pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku.

Savjetuje građanima da, prije svega, prouče Opće uvjete tvrtke čiju uslugu koriste, a u kojima bi trebalo biti navedeno kako postupiti u situacijama kad dođe do promjena. Mogu i pisanim putem kontaktirati tvrtku te zatražiti upute o postupanju ako više ne stanuju na određenoj adresi, a mjesečni računi su stizali na njihovo ime.

- Vlasnik stana je i vlasnik priključka. S njim se potpisuje ugovor o opskrbi plinom i na njegovo ime glase računi. Ako je rastava provedena sudskim putem, pravosnažno rješenje treba dostaviti distributeru plina. No preprijavu obračunskog mjernog mjesta na osobu koja nije vlasnik priključene građevine može dati samo vlasnik, ali uz suglasnost novog krajnjeg kupca. Dogovor mora biti ovjeren kod javnog bilježnika i treba ga dostaviti distributeru plina koji će s novim kupcem zaključiti ugovor. Ako se ne postigne dogovor supružnika, vlasnik priključka može zatražiti prekid isporuke plina: plombiranjem ručice dotoka plina, demontažom plinomjera ili odvajanjem priključka od plinovodne mreže - odgovorili su nam iz HEP-PLIN-a d.o.o. Osijek.

- Ako je stan prodan, i prodavatelj i kupac trebali bi doći u plinaru. U slučaju odlaska iz stana supružnika na kojega glasi brojilo može ga odjaviti sa svojega imena. Nastavi li onaj tko je ostao u stanu trošiti plin, a da ne potpiše ugovor, u prekršaju je. Dok traju brakorazvodne parnice, ugovor o korištenju brojila može se privremeno, dok se ne riješe međuvlasnički odnosi, prenijeti na onoga tko ostaje u stanu - odgovorili su nam iz Gradske plinare Zagreb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slično su odgovorili i iz HEP-a.

- Sve promjene koje se odnose na vlasništvo mjernog mjesta vlasnik je dužan javiti nadležnoj Elektri. Vlasnik nekretnine može pravo korištenja brojila ustupiti drugome, koji preuzima prava i obveze iz ugovora - odgovorili su iz HEP-a.

1. Obavezno odjavite režije ako se iselite

Ako odlazite iz stana, bilo da ste ga prodali ili ustupili na korištenje drugom, možda već bivšem supružniku, odjavite režije ako su na vaše ime.

2. Novi korisnik se mora prijaviti

Kod prodaje stana, pri izlasku, odnosno useljenju obavezno zapišite stanje brojila. Potrošnju obavezno kontrolirajte svaki mjesec ako su u stanu podstanari.

3. Obavezno očitati stanje brojila

Novi korisnik, bilo da je to kupac ili supružnik koji je ostao u stanu, režije mora prijaviti na svoje ime, odnosno sklopiti novi ugovor o opskrbi strujom ili plinom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom