Obavijesti

News

Komentari 92

Stigli rezultati ruskog cjepiva: Izazvalo je stvaranje antitijela!

Stigli rezultati ruskog cjepiva: Izazvalo je stvaranje antitijela!

Rezultati dvaju ispitivanja, provedenih u lipnju i srpnju ove godine na ukupno 76 sudionika, pokazali su da je 100 posto sudionika razvilo antitijela na novi korona virus

VIDEO

Rusko cjepivo protiv Covida-19, Sputnik-V, izazvalo je stvaranje antitijela kod svih sudionika ranih faza kliničkih ispitivanja, pokazali su rezultati ispitivanja, objavljeni u petak u medicinskom časopisu The Lancet, što je Moskva pozdravila.

Rezultati dvaju ispitivanja, provedenih u lipnju i srpnju ove godine na ukupno 76 sudionika, pokazali su da je 100 posto sudionika razvilo antitijela na novi korona virus i da nisu imali ozbiljnih nuspojava, navodi list.

Rusija je registrirala cjepivo u dvije faze za domaću uporabu u kolovozu, prva na svijetu, i to prije objave bilo kakvih podataka o njemu i prije početka masovnog ispitivanja.

- Dva ispitivanja u trajanju od 42 dana, koja su svako obuhvatila 38 zdravih odraslih ispitanika, nisu pokazala nikakve ozbiljne štetne posljedice među sudionicima, i potvrdila su da su kandidati za cjepiva izazvali stvaranje antitijela - navodi The Lancet.

- Velika, dugotrajna ispitivanja uključujući usporedbu s placebo skupinom, i daljnje praćenje potrebni su kako bi se utvrdila dugoročna sigurnost i učinkovitost cjepiva za sprječavanje zaraze Covidom-19 - dodaje se u članku.

Moskva pozdravlja rezultate ispitivanja

- Ovime odgovaramo na sva pitanja Zapada koja su uredno postavljena u zadnja tri tjedna, iskreno, s očitim ciljem bacanja mrlje na rusko cjepivo - rekao je Kirill Dmitriev, direktor Ruskog fonda za izravna ulaganja, državnog investicijskog fonda koji je financirao razvoj cjepiva.

- Sada ćemo mi početi postavljati pitanja o nekim cjepivima sa Zapada.

Prvi rezultati masovnog ispitivanja ruskog cjepiva, koje je počelo prošli tjedan, očekuju se u listopadu ili studenom. Obuhvatit će 40.000 ljudi, a već se javilo 3000.

Komentirajući rezultate prvih ispitivanja, glavni autor članka Naor Bar-Zeev, iz Međunarodnog centra za pristup cjepivima pri Bloombergovoj školi za javno zdravlje na Sveučilištu Johns Hopkins, rekao je da su ispitivanja „ohrabrujuća, ali malena”.

Bar-Zeev je istaknuo da „još nije dokazana klinička učinkovitost nijednog cjepiva protiv Covida-19”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"