Obavijesti

News

Komentari 58

Suđenje Slavici: 'Nije se osjetio benzin, ali nešto je bilo čudno'

Suđenje Slavici: 'Nije se osjetio benzin, ali nešto je bilo čudno'
1

KORNATSKA TRAGEDIJA: U ponovljenom suđenju Slavici svjedočio je alpinist Stipe Božić. Potanko je opisao prizor na koji su naišli i rekao kako mu se nešto učinilo pomalo neobičnim

VIDEO

Tek kada je spasilačka ekipa HGSS-a na čelu sa Stipom Božićem helikopterom došla iznad mjesta stradavanja vatrogasaca na Kornatu 30.8.2007. godine, bilo im je jasno o kakvoj se nesreći radi. Prije polijetanja sa splitskoga helidroma Firule o nesreći nisu znali ništa, osim da vatrogascima prijeti vatra.

'Da sam barem prije polijetanja znao o čemu se radi'

O tome je u utorak na Županijskom sudu u Zadru, u ponovljenom postupku protiv Dražena Slavice, svjedočio naš proslavljeni alpinist Stipe Božić. Unatoč činjenici da o razmjerima nesreće nisu znali ništa ponijeli su svu potrebnu opremu za spašavanje.

– Da sam prije polijetanja na Kornate znao o čemu se točno radi, s tim bih se helikopterom uputio i zatražio bih dodatne helikoptere i  medicinsko osoblje - posvjedočio je Božić.

Potanko je opisao prizor na koji su naišli, pa je kao i u ranijem suđenju ponovio kako je bilo vatrogasaca koji su ozlijeđeni sjedili, dok su drugi ležali. Na pitanje predsjednika Sudskoga vijeća Borisa Radmana, je li se osjetio miris benzina na mjestu nesreće i je li požarište po bilo čemu bilo neobično, Božić je odgovorio kako ni u jednom trenutku nije osjetio miris benzina.

Na stijeni sam primijetio tragove dima i izgorenog kamena'

No, nešto mu se ipak učinilo pomalo neobičnim.

Bila je to stijena visoka između tri i pet metara, udaljena od stradalih vatrogasaca tridesetak metara, koja je izgledala kao prirodna barijera.

Mjestimice je na stijeni primijetio tragove dima i izgorenog kamena.

– Bili su sporadično vidljivi otisci plamena i dima, na nekim mjestima kamen je ispucao i kao da se od kamena odlijepila korica, pojasnio je Božić. Također je ispričao kako su ranjene vatrogasce u tri navrata helikopterom prebacivali s mjesta nesreće u jedan maslinik. Morali su tako jer ih nisu mogli sve u jednom mahu podići u helikopter.

Naime , u kvaru je bila „vanjska“ lpg dizalica, pa su to morali raditi s unutarnjom.  O tome su u nastavku suđenja svjedočili i drugi HGSS-ovci koji su toga dana s Božićem spašavali unesrećene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.