Obavijesti

News

Komentari 55

Stipić: 'Godišnje ima oko 200 napada učenika na profesore'

Stipić: 'Godišnje ima oko 200 napada učenika na profesore'
1

Sutkinja Lana Peto Kujundžić ne slaže se s onima koji žele kazniti djecu silom. 'Čak ni u Bibliji ne piše doista da je batina izašla iz raja', rekla je Peto Kujundžić

VIDEO

Nasilničko ponašanje u našim školama je u porastu, bilježi se oko 2000 nasilničkih oblika ponašanja godišnje, a slučajeva poput ovoga gdje učenici fizički napadaju učitelja ili profesora ima oko dvjestotinjak. Dobar dio tih slučajeva ostane u sferi zataškavanja, rekao je u Otvorenom na HRT-u Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod. 

Refererirao se time na nedavni napad dvoje učenika sedmog razreda na profesoricu povijesti u jednoj splitskoj osnovnoj školi. Tema emisije je bila: Kako zaustaviti nasilje u školama, te Kakva je budućnost hrvatskog obrazovnog sustava?

Stipić je začuđen što se ovakav incident dogodio u školi koja je maksimalno ekipirana stručnim suradnicima i nalazi se u središtu grada gdje žive obitelji srednjeg staleža. 

Djeca sve upijaju, treba paziti na poruke koje im se šalju

- Da je predavati u gradu i na periferiji drugačije, to znaju svi nastavnici. Sam vrh društva trebao bi biti jako pažljiv koje poruke šalje jer one dolaze do djece koja sve upijaju - rekao je Stipić.

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko nije se složila sa Stipićem i rekla da se nasilje događa i u finim obiteljima. 

- Osim toga, hrvatske obitelji su ili nezaposlene ili prezaposlene, pa tko onda odgaja djecu? Centar za socijalnu skrb se do devedesetih bavio siromaštvom i bolestima, a sada se bave nasiljem, obiteljskim postupcima i drugim problemima, a djelatnici su preopterećeni. Na nasilje u društvu uvijek se reagira, a često je to na tri načina: negiranjem, minimiziranjem ili relativiziranjem. To je način na koji svijet odraslih i naša okolina funkcionira - kazala je Matijević Vrsaljko. 

U svojih više od 30 godina staža, Matijević Vrsaljko kaže da nije vidjela niti jednu prijavu za nasilje u obitelji koju je podnio neki liječnik, a ni Centri za socijalnu skrb ne prijavljuju puno nasilja koje susretnu.

U škole bi trebalo uvesti uniforme?

Sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić objasnila je da se u konkretnom slučaju iz Splita radi o djeci mlađoj od 14 godina koja su kazneno neodgovorna. Može odgovarati samo roditelj, ako je omogućio da se dijete tako ponaša. Peto Kujundžić ne slaže se s onima koji žele kazniti djecu silom, a čak ni u Bibliji ne piše doista da je batina izašla iz raja, rekla je sutkinja. 

Ona se zalaže za uniforme u školi jer će to činiti da se učenici ne razlikuju na prvu

- Djetetu treba dati taj osjećaj pripadnosti, razumijevanja i sigurnosti - kazala je Peto Kujundžić i spomenula da je kriminalitet mladih ljudi između 14 i 18 godina u Hrvatskoj u opadanju. 

- Postoje mnoge dobre nevladine organizacije koje mogu pomoći u školama - smatra sutkinja.

'Važno je da škola i zajednica funkcioniraju'

- Ono što opisuje hrvatski obrazovni sustav je nekoordiniranost različitih službi - smatra Boris Jokić, voditelj kurikularne reforme. On smatra kako je važno da škola i zajednica funkcioniraju te da se uključe institucije i timovi izvan škole koji mogu pridonijeti. 

- A sa novom kurikularnom reformom Hrvatska će po prvi puta znati kako to i ostvariti - uvjeren je Jokić.

Stipić je dodao da su nastavnici tijekom svojeg školovanja slabo osposobljeni za rješavanje problema nasilja, kao ni, primjerice, kako raditi s djecom s poteškoćama u razvoju.

'Učenici nisu preopterećni gradivom, nego glupostima'

Jokić kaže da hrvatski učenici nisu preopterećeni gradivom, nego glupostima. 

- Treba ih učiti dobrim stvarima, donošenju odluka, rješavanju problema, poticati da uče jezike, da budu dobri i odgovorni građani - kazao je Jokić. Spomenuo je i pitanje informatike u školama te zastarjelosti našeg sustava i društva po tome pitanju, a kurikularnom reformom ona će se uvesti od prvog razreda osnovne škole.

- Hrvatske škole još uvijek su sigurne za našu djecu, naročito u usporedbi s drugim školama u Europi ili pak u Americi - rekla je Peto Kujundžić, te dodala da se zalaže da Ministarstvo obrazovanja svakako uvede učenje o nenasilnom ponašanju za djecu od prvog razreda osnovne škole. 

Bez kvalitetnog obrazovanja i odgoja sve su politike neuspješne

- U hrvatskim školama dobro se radi i naše društvo ima potencijal da zadrži sigurno okruženje za učenike - smatra Jokić.

Sanja Putica, članica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu (HDZ), zaključila je da će sve ekonomske i gospodarske politike biti neuspješne, ako ne budu počivale na kvalitetnom obrazovanju i odgoju mladih ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...