Obavijesti

News

Komentari 228

Štite ga ljudska prava: Srpski ratni zločinac uživa u Londonu

Štite ga ljudska prava: Srpski ratni zločinac uživa u Londonu
4

Milan Šarčević tereti se za sudjelovanje u masakru 300 Hrvata na Ovčari. Velika Britanija mu je dozvolila da živi u zemlji zbog njegovog prava na 'obiteljski život'

VIDEO

Iako ga se optužuje da je uključen u smrt stotina muškaraca i žena ubijenih na Ovčari, Srbin Milan Šarčević ima dozvolu da živi u Londonu u Velikoj Britaniji, jer bi izbacivanje iz zemlje povrijedilo njegova ljudska prava.

Osumnjičenom ratnom zločincu prošle godine su rekli da mora napustiti zemlju, no sudac je poništio tu odluku i presudio u korist njegovog prava na 'obiteljski život' temeljem članka 8. Zakona o ljudskim pravima, što znači da on i njegova obitelj mogu ostati u Velikoj Britaniji, javlja Daily Mail

Šarčević je inače optužen za sudjelovanje u pokolju u Vukovaru 1991., za jedan od najgorih zločina u Domovinskom ratu, kada je srpska vojska premlatila, pogubila i pokopala oko 300 Hrvata u masovnu grobnicu na Ovčari.

Ovaj 60-godišnjak prvi je put u Veliku Britaniju došao prije više od deset godina no, tada mu je zemlja odbila dati azil pa se vratio u Hrvatsku u rujnu 2002. No, samo osam mjeseci kasnije Britanija mu je dopustila da se vrati i preda drugi zahtjev za azil.  Budući da je u to vrijeme sustav bio u kaosu, njegov se slučaj zanemarivao gotovo osam godina, a Sarčević se za to vrijeme, zajedno s obitelji, nastanio u Velikoj Britaniji. 

Živi u stanu sa suprugom, kćerkom i unukom

Sarčević živi u stanu gradskog vijeća zajedno sa svojom suprugom, kćerkom te unukom. Pohvalio je Zakon o ljudskim pravima koji mu je dopustio da ostane u zemlji. Daily Mail ga je uhvatio upravo na dan lokalnih izbora u Londonu, kada je Sarčević volontirao na biračkom mjestu. 

Smiješeći se, bivši srpski vojnik je rekao: 'Ja doista nemam krvi na rukama. Bio sam mnogo godina prisilno unovačeni vojnik, ali nikada nisam ni ubio ni ciljao nišanom na nevine civile.

Radit će bilo što

- Ja sam samo sretan da mi je Zakon o ljudskim pravima dopustio da ostanem u ovoj zemlji. To je promijenilo moj život. Sada samo čekam da mi britanski MUP izda odobrenje, kako bi mogao pronaći neki posao. Znam nešto o poslovima računovođe,  ali radit ću bilo šta. Možda ću se prijaviti za prometnog redara, portira ili čistača hotela. Svejedno mi je, samo želim da ova zemlja bude sada moj dom - rekao je Sarčević.

Priznao da je bio na Ovčari za vrijeme masakra

Kada je prvi puta došao u Veliku Britaniju, imigracijskom uredu je priznao da je sudjelovao u Domovinskom ratu na strani srpske vojske. Tada im je rekao da je bio i na Ovčari u vrijeme masakra te da očekuje kako će ga u Hrvatskoj osumnjičiti za taj zločin. Čak je i rekao da očekuje da će se njegovo ime pojaviti na listi ratnih zločinaca koji su povezani za masakrom, no cijelo je vrijeme negirao da je on sudjelovao u ubijanju civila već je kazao da je pokušavao spasiti žrtve, a zbog toga ga je skoro ubio njegov nadređeni.

Naglo promijenio iskaz

Britanski MUP je lani u veljači odbio njegovu molbu i optužio ga za 'izravnu ulogu u masakru hrvatskih zarobljenika'. No, prije negoli je došao pred imigracijskog suca naglo je odbacio svoju ranije ispričanu priču te je počeo tvrditi kako on nije uopće znao za masakr na Ovčari sve do deset godina poslije zločina i da on za vrijeme bitke za Vukovar 'nije pucao iz svojeg oružja'.

Tada je imigracijski sudac promijenio odluku i dopustio mu da ostane u Velikoj Britaniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.