Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
91 komentara

Stiže 100 novih ovršitelja: Bez suda će plijeniti stanove i plaće

Javni ovršitelji provodit će ovrhe i dražbe, a sudovi će samo nadzirati njihov rad. Uspostava ovakvog sistema bio je jedan od uvjeta za zatvaranje pregovora s EU

Petar Glebov
Foto: Petar Glebov
91 komentara

Javni ovršitelj novo je zanimanje u Hrvatskoj od 1. siječnja 2012. godine. Kako javlja Jutarnji list, sto javnih ovršitelja od tog će datuma početi provoditi ovrhe nad imovinom građana te voditi dražbe. Raspoređeni su u 65 gradova, dvadeset će ih biti u Zagrebu, sedam u Splitu, pet u Rijeci te po četiri u Zadru i Osijeku. 

Novo zanimanje uvedeno je zbog rasterećenja sudova, ali i zato jer je to bio jedan od uvjeta u pregovorima s Europskom unijom. Dosad su sudovi provodili ovrhe i dražbe, a sad će ih samo nadzirati pa će procedura trajati kraće. 

Javni ovršitelji po struci moraju biti diplomirani pravnici te moraju imati položen pravosudni i javnoovršiteljski ispit. Neki pravni stručnjaci pobunili su se protiv ovakvog sustava jer smatraju da otvara put malverzacijama. Također, kontroverzna je odluka da će im plaća biti postotak imovine ili prihoda koje su zaplijenili.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message