Obavijesti

News

Komentari 31

Stiže obilna kiša: Karlovac i Požeština strahuju od poplave

Stiže obilna kiša: Karlovac i Požeština strahuju od poplave
2

Mjesni odbori i gradske četvrti opskrbljeni su vrećama i materijalom za izradu zečjih nasipa i obranu objekata u Karlovcu. U Požeštini su također pripremili vreće

VIDEO

Ciklona Leona koja će djelovati do kraja tjedna ponovno će donijeti obilne oborine, a kako piše Crometeo, mjestimice bi moglo pasti i  preko 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Prema prognozi Hrvatskih voda najavljene obilne kiše koje će padati tijekom idućih dana na području grada Karlovca se očekuje poplava koja bi se mogla približiti onoj nezapamćenoj u rujnu prošle godine. Tada su se Kupa i Korana podigle na 844 i 845 centimetara. Vodni val se u Karlovcu očekuje s četvrtka na petak i očekuje se da će se vodostaje rijeka Kupe i Koranu podignuti preko 8 metara. 

Zbog toga je u ponedjeljak navečer sazvana izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja na kojoj su članovi Stožera predvođeni gradonačelnikom Damirom Jelićem donijeli odluku o poduzimanju niza mjera koje podrazumijevaju građevinske zahvate u prostoru, a u cilju smanjenja ugroze po poplavnih voda.  

Andreja Thomas/24sata

- Pozivaju se građani na područjima koja su bila zahvaćena poplavama tijekom prošle godine da na vrijeme krenu sklanjati svoja materijalna dobra. Mjesni odbori i gradske četvrti ugroženi uslijed najave velikih oborina opskrbljeni su vrećama i materijalom za izradu zečjih nasipa i obranu objekata - priopćeno je iz Stožera zaštite i spašavanja. 

Ponovno će na udaru biti nebranjeni dio grada, desna obala Kupe, mjesni odbori od Pokupske doline do Šišljavića, a uz Kupu i Koranu očekuje se i izlijevanje sliva Mrežnice i Korane na Logorištu i Maloj Švarči. Ponovno je ugroženo 500-ak objekata koji su bili poplavljeni i lani tijekom nezapamćene tisućljetne poplave. 

U gradu se pripremaju za vodi val. U krugu JVP-a Karlovac stroj za punjenje pijeska puni vreće s pijeskom i tijekom dana ih se planira napuniti 20,000. Za obranu od poplave je na raspolaganju 50,000 vreća, a na terenu će biti spremno 250 vatrogasaca. Bude li bilo potrebno pozvat će se i pojačanje. Karlovački gradonačelnik Damir Jelić je pozvao građane na obranjenom području u gradskim četvrtima da se pripreme, isprazne podrume, podignu stvari i  namještaj na više katove, dok je one u neobranjenim područjima pozvao da ukoliko žele mogu biti evakuirani iz svojih domova, ponajprije stari i bolesni, a na ugroženim područjima ponudit će se spašavanje stočne hrane i stoke. 

U utorak su na snazi su pripremne mjere obrane od poplava za sliv Kupe i Korane. Vodostaji su trenutno u laganom padu, no zbog izlijevanja vode na kolnik su za promet već zatvorene županijska cesta Zadobarje – Grdun i u naselju Koritinji je zatvorena državna cesta Karlovac-Šišljavić. 

Pripremaju se i na području Požeštine

Kako se ne bi ponovile prošlogodišnje poplave na području Požeško-slavonske županije Hrvatske vode pripremile su 77.000 vreća s pijeskom. One su spremne zaprijetili li Orljava izlijevanjem i ugrožavanjem kućanstava i poljoprivrednih površina kao lani. 

Osim njih, u skladištu komunalnog poduzeća pripremljeno je dodatnih 18.000 vreća s pijeskom. Za usporedbu, u cijeloj prošloj godini kad je u okolici Požege bilo pet velikih poplava na raspolaganju su imali 55.000 vreća s pijeskom. Unatoč tomu što Hrvatske vode tvrde kako su spremne i za najgore scenarije stanovništvo je u strahu od svake jače kiše. 

- Meteorolozi najavljuju da će kiša obilno padati nekoliko sljedećih dana. Nije nam svejedno jer su nas i zadnjih godina uvjeravali da neće biti poplava pa smo svaki put plivali - rekao nam je Josip Pančić (34) iz Pavlovaca čija je farma krava prošle godine od svibnja do listopada sedam puta bila pod vodom te su mu uginule četiri krave od 40-ak koliko ih je tad imao. 

U tim poplavama na području Požeštine nastala je šteta koja se procjenjuje na 180 milijuna kuna. Nakon tih poplava Hrvatske vode do danas su sanirale 41 lokaciju za koju se ispostavilo da su bile najkritičnije. Tako su na nekoliko mjesta iz korita rijeke Orljave uklonili odlomljena stabla koja su usporavala riječni tok i zadržavala naplavine. Ovoga puta scenarij s poplavama se ne bi trebao ponoviti jer su sve potrebne institucije prema državnom planu obrane od poplava spremne za obranu od poplava.

Iduća dva dana kiša i grmljavina

U utorak će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, a na jugu prijepodne još pretežno sunčano. Povremene kiše ujutro i prijepodne bit će mjestimice na sjevernom Jadranu te u zapadnoj unutrašnjosti, a u drugom dijelu dana kiša se očekuje i drugdje. Ujutro u istočnoj Slavoniji i Baranji ponegdje magla. Vjetar u unutrašnjosti slab, poslijepodne u Slavoniji, Baranji i u gorju umjeren jugoistočni, a na Jadranu će puhati umjereno, prema večeri ponegdje i jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 16 i 21 °C.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, na Jadranu i grmljavinom. Kiša će mjestimice biti i obilnija, ponajprije na sjevernom i srednjem Jadranu te u zapadnoj unutrašnjosti. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugoistočni i južni, a na Jadranu jako i vrlo jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 11, na Jadranu između 14 i 18. Najviša dnevna u unutrašnjosti od 10 do 15, na moru između 18 i 22 °C.

Stanje na cestama

Mokrih i skliskih kolnika ima mjestimice na cestama u Istri, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i središnjoj Hrvatskoj. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti, a ima je i na autocestama: A1 između čvora Bosiljevo i tunela Mala Kapela, A3 Bregana-Lipovac između Slavonskog Broda i Lipovca te A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica. Na cestama u gorju te duž Jadranske i Ličke (DC1) magistrale (DC8) mogući su odroni. Vozače se  upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, javlja HAK.

Dionica autoceste A4 Zagreb-Goričan, između čvorova Varaždin i Ludbreg, zatvorena je za sav promet u smjeru Goričana (obilazak je državnim cestama između Varaždina i Ludbrega: čvor Varaždin- DC528 -DC2-DC530-čvor Ludbreg). U smjeru Zagreba promet teče bez posebnih ograničenja.

Zbog izlijevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su dionice DC36 Jamnička Kiselica-Gradec Pokupski i Šišljavić-Donja Kupčina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe