Obavijesti

News

Komentari 212

Što ako bi H-bombu bacili na Zagreb? Nestao bi cijeli grad...

Što ako  bi H-bombu bacili na Zagreb? Nestao bi cijeli grad...
3

H-bomba, koja se naziva i termonuklearna i "superbomba", prema procjeni stručnjaka može biti i do 1.000 pa i više puta jača od atomske bombe kakva je bačena na Japan u Drugom svjetskom ratu

VIDEO

Pyongyang je objavio da je u nedjelju izveo pokus s hidrogenskom bombom puno veće snage nego u prošlim nuklearnim pokusima nazivajući ga "savršeno uspješnim", kako je izvijestila sjevernokorejska televizija.

Hidrogenska bomba daleko je jača od atomske bombe, a može biti dovoljno mala da se projektilima ispali na drugi kontinent. H-bomba, koja se naziva i termonuklearna i "superbomba", prema procjeni stručnjaka može biti i do 1.000 pa i više puta jača od atomske bombe kakva je bačena na Japan u Drugom svjetskom ratu.

Sjeverna Koreja je 2006., 2009.. i 2013. testirala atomske bombe približno iste snage kao bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki, koje su ubile više od 200.000 ljudi. Pjongjang je u siječnju 2016. objavio da je izveo prvo testiranje hidrogenske bombe. Južnokorejske i američke geološke agencije zabilježile su seizmičke potrese jačine 5.1 stupnjeva u predjelu gdje je Sjeverna Koreja testirala bombu. 

Tehnologija hidrogenske bombe je sofisticiranija od ono kakvu imaju atomske bombe i takvo oružje predstavlja daleko veću prijetnju. Takve bombe se mogu napraviti da budu dovoljno male kako bi se mogle postaviti na interkontinentalnu raketu.  

POGLEDAJTE VIDEO:

 

- To znači da Sjeverna Koreja, kad priopćava da je testirala H-bombu, na umu ima Sjedinjene Američke Države - procijenio je Tatsujiro Suzuki, profesor u Istraživačkom centru za uništavanje nuklearnog oružja na sveučilištu Nagasaki, javlja Beta. I atomska i hidrogenska bomba koriste radioaktivne materijale kao što su uran i plutonij, ali H-bomba zahtjeva veću kontrolu i preciznost zbog veće količine energije koja se oslobađa.

Nikad nije bačena na neku metu

Pet država, SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina već posjeduju hidrogesku bombu, a za još neke zemlje nije sigurno da li ih imaju ili rade na njihovoj proizvodnji. Hidrogenska bomba nikada nije bačena na neku metu.

Prva uspješna proba tog oružja izvedena je pedesetih godina u SAD-u, nakon čega ju je testirao i Sovjetski savez.  

Što bi se dogodilo da H-bomba udari u New York, Moskvu ili Zagreb?

Na sljedećem linku možete isprobati nevjerojatnu snagu hidrogenske bombe.

Najprije upišite lokaciju u polje “type in the name of a city” ili izaberite iz padajućeg menija ispod.

Pod 2. podesite snagu bombe (4.000 kilotona iliti 4 MEGATONE za H bombu, ali možete upisati i jaču). NUKEMAP 3D izračunava efekt i posljedice eksplozije H bombe jačine 4 megatone. U pitanju je vatrena lopta koja bi spalila sve do temelja u radijusu od 1,7 kilometara. 

New York:

Smrtonosni pojas radijacije širio bi se na površini od 3,7 kvadratnih kilometara, a snaga detonacije sravnila bi sve zgrade sa zemljom na udaljenosti od 4 kilometra. Naredni val uništio bi infrastrukturu u krugu od oko 10 kilometara od mjesta eksplozije dok bi vreli val radijacije progutao sve u opsegu od 23 kilometra kvadratna.

Tako bi npr. u manjem naseljenom gradu stradalo oko 60 tisuća ljudi. A ako bi se ovakva eksplozija dogodila u New Yorku život bi izgubilo gotovo četiri milijuna ljudi.

Zagreb:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.