Obavijesti

News

Komentari 87

Što Bidenov trijumf znači za RH: 'Tu sam bio kad je Tito bio živ, pa i Tuđman. Koliko sam star...'

Što Bidenov trijumf znači za RH: 'Tu sam bio kad je Tito bio živ, pa i Tuđman. Koliko sam star...'

Jasno je izražavao potporu Amerike ulasku Hrvatske u EU. On je jako dobar poznavatelj situacije na jugoistoku Europe, prisjetila se Jadranka Kosor susreta u Bijeloj kući 2011.

VIDEO

Taj susret je bio izrazito srdačan i u kojem mi je jasno izražena potpora Amerike na putu Hrvatske u Europsku uniju. Ostavio je dojam jako pristupačne osobe i rekao je da ga uvijek mogu nazvati ako ću nešto trebati po tom pitanju te da to ostaje prijateljstvo zauvijek. On je vjerojatno jako dobar poznavatelj situacije na jugoistoku Europe, opisala je bivša premijerka Jadranka Kosor za 24sata susret s Joeom Bidenom 2011. godine.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

vv 7.11.2020. 01:13

Nakon tog susreta predvidjela je dati izjave medijima, a dopušteno joj je da to napravi u krugu Bijele kuće. Cijelo iskustvo pamti kao jako pozitivno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodala je i kako u takvim susretima nikada nema privatnih razgovora nego se samo raspravlja o političkoj situaciji. 

Sastala se i s predsjednikom Barackom Obamom, na jednoj večeri u Pragu 2010. godine na kojoj je bilo nekoliko premijera i predsjednika, ali ona je bila pozvana kao jedina premijerka države koja nije bila članica EU i to je bio jasan znak potpore ulasku Hrvatske u EU.

POGLEDAJTE INTERVJU S JADRANKOM KOSOR:

Biden je Hrvatsku uvijek smatrao, te to isticao u niz navrata, predvodnicom regije na polju održavanja stabilnosti, sigurnosti i priključivanju europskim organizacijama. To je napisao i 2013. godine u pismu u kojem je čestitao Hrvatskoj u EU.  "Otpuštanje prošlosti je svakodnevna borba. Iz dana u dan Hrvati su imali vjere i izgradili demokratske institucije koje su im otvorile vrata prema NATO-u i EU. Ovaj uspjeh pripada Hrvatima", napisao je u svom pismu 1. srpnja 2013. godine.  Hrvatsku je smatrao važnom 'čuvaricom' mira u regiji, i poticajem susjednim zemljama u njihovom priključenju europskim savezima. 



"U interesu SAD-a i ostatka Europe je da u tome uspiju", napisao je Biden i naglasio kako se sastao sa vođama zemljama iz regije i rekao da bi se mogli priključiti EU, ako povuku prave poteze. Naglašavao je da nitko ne može, a niti bi trebao zaboraviti svoju povijest i tragedije.  "No zemlje trebaju odabrati budućnost, i u pravo to je učinila Hrvatska. Ono što se 20 godina ranije činilo samo snovima, tako je danas postalo stvarnost", naglasio je.  Dvije godine nakon toga prilikom posjeta Hrvatskoj kao američki potpredsjednik Biden je i dalje zagovarao ideju cjelovite, slobodne i mirne Europe, i naglasio da je SAD u regiji predan ciljevima zacrtanima Daytonskim sporazumom.  "Ulaskom na Balkan i ovih država u NATO i EU, za mene je najbolji način promicanja sigurnosti i stabilnosti", rekao je Biden i pozvao članice procesa Brdo-Brijuni da budu odvažne u pokretanju nužnih reformi za ulazak u euroatlantske integracije.

U životnim tragedijama izgubio je suprugu, kćer i sina. Postao je najstariji predsjednik SAD-a
U životnim tragedijama izgubio je suprugu, kćer i sina. Postao je najstariji predsjednik SAD-a



Bilo je to vrijeme zatvaranja granica i podizanja žičanih ograda, migrantske krize, a upravo zato je bilo važno imati stabilan i siguran jugoistok Europe.  "Budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar Europske unije", zaključio je Biden. Pritom je izrazio zabrinutost situacijom u BiH koja je "primjer zastoja procesa" i kazao da je "narod BiH zaustavljen na putu napretka" zbog sporosti svojih čelnika.

- Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star - našalio se Biden 2015., koji se na summitu u Zagrebu sastao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

POGLEDAJTE SLAVLJE NAKON BIDENOVE POBJEDE:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Melania i Jared rekli Trumpu da prizna poraz, a sinovi i saveznici i dalje odbijaju priznati rezultat
SVE O BIDENOVOJ POBJEDI

Melania i Jared rekli Trumpu da prizna poraz, a sinovi i saveznici i dalje odbijaju priznati rezultat

Joe Biden izabrani je američki predsjednik. U svom prvom govoru najavio je jedinstvo i borbu protiv korone, a već se znaju i prvi potezi njegove vlade

Biden: Bit ću predsjednik koji će ujediniti, neću vidjeti crvene i plave države, nego ujedinjene!
VIDEO: POBJEDNIČKI GOVOR

Biden: Bit ću predsjednik koji će ujediniti, neću vidjeti crvene i plave države, nego ujedinjene!

Joe Biden je u napetoj izbornoj trci osvojio više od 270 elektorskih glasova i tako postao 46. predsjednik SAD-a. Zajedno s Kamalom Harris obratio se javnosti oko 2 ujutro po našem vremenu
Muljaže s porezima, problemi s poslovima: Čekaju li Trumpa crni dani nakon Bijele kuće?
SHOW NIJE GOTOV

Muljaže s porezima, problemi s poslovima: Čekaju li Trumpa crni dani nakon Bijele kuće?

Kad je NY Times otkrio da je 2016. platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak i da su mnoge njegove aktivnosti nagomilale gubitke, slika uspješnog poduzetnika pretrpjela je još jedan udarac