Obavijesti

News

Komentari 108

Građani zaslužuju bolje: Javni službenici u štrajku od 28. 11.

Građani zaslužuju bolje: Javni službenici u štrajku od 28. 11.
4

Ovaj štrajk nije isključivo radi plaća, javne službe služe građanima, one su javno dobro, građani koji niz godina izdvajaju za zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje, zaslužuju i uslugu, rekla je Ivezić

VIDEO

Sindikati javnih službi, koji okupljaju oko 180.000 zaposlenika zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, kulture i znanosti, odbili su prošlog tjedna Vladinu ponudu o povećanju plaće za tri posto i u ponedjeljak najavili kako kreću u štrajk. Seriju prosvjeda, udaraca na Vladu, kako su istaknuli, započet će 28. studenog. Štrajkat će jedan dan svakog tjedna sve dok ne postignu sporazum s Vladom o povećanju osnovice plaće za 5,8 posto, koliko je prosječno u ovoj godini zabilježen rast plaća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sindikati javnih službi odbili su Vladinu ponudu o povećanju osnovice za plaće od tri posto i sada najavljuju štrajk Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Monday, 19 November 2018

- Ponuda Vlade nije išla u tom smjeru, nije prihvatila argumente da su zaposlenici u javnim službama potplaćeni i da ne bi smjeli zaostajati sa svojim primanjima za standardom u državi. Njihova ponuda je poražavajuća i ponižavajuća i jasno pokazuje da Vlada ne cijeni zaposlenike u javnim službama - istaknula je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem naglasivši kako su Sindikati javnih službi u otvorenom sporu s Vladom i očekuju proces mirenja.

- Vlada je izigrala zaposlenike javnih službi, pregovori nisu krenuli na vrijeme, prekršen je temeljnu kolektivni ugovor i Vlada ne poštuje ono što je potpisano i dogovoreno - istaknula je.

Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, istaknuo je kako Vlada stalno govori da nedostaje radne snage te podsjetio na zabranu zapošljavanja od 2013. godine u javnim službama.

- Sada kao posljedicu imamo sve više radno opterećenje na zaposlenike u sustavu i sve manje plaće. Zaostajanja plaća u javnom sektoru su tako velika da zaposlenici rade za 10 plaća, ne 12, u godini. Vlada u isto vrijeme pokreće proces za 13. plaću, vrlo interesantno će biti vidjeti hoće li ona biti i za zaposlenike u javnom sektoru. Kako je i proces zaostajanja plaća trajao godinama, tako ni ovaj štrajk neće brzo završiti - istaknuo je.

Jadranka Ivezić, predsjednica Sindikata socijalne skrbi naglasila je kako ovaj štrajk nije isključivo radi plaća.

- Javne službe, kako i naziv kaže, služe građanima, one su javno dobro. Građani koji daju velike doprinose za zdravstvo, obrazovanje, socijalnu skrb, zaslužuju i uslugu. Nedopustivo je da radnik koji izdvaja za zdravstvo čeka na pregled godinu dana, isto tako kad završi njegov radni vijek da čeka smještaj na dom do sedam godina i nakon što ga dobije njegova mirovina ne pokriva cijenu tog smještaja - rekla je dodavši kako "u ovoj državi ima za sve sredstva, za saniranje propalih poduzeća, avione, a špara se jedino na zapošljavanju, liječnicima, radnicima socijalne skrbi, učiteljima, radnicima kulture...".

- Vlada zaposlenicima nudi mrvice koje su ostale u proračunu. Takav odnos prema zaposlenicama je zapravo odnos Vlade prema građanima jer im na taj način poručuje da ih nije briga tko će ih liječiti, skrbiti o njima, kakvo će obrazovanje dobiti i tko će brinuti za kulturnu baštinu ove zemlje. Povećanje osnovice plaće za 150 do 200 kuna neće spriječiti egzodus mladih i pametnih ljudi. Ovaj štrajk je alarm Vladi da preustroji svoje prioritete i građanima da stanu uz nas i izbore se za kvalitetu usluge za koju izdvajaju od svojih plaća - poručila je i osvrnula se na prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca da se višak zaposlenika iz javnog sektora prebaci u privatni nazvavši ga famoznim. 

- Oni se očito liječe u privatnim ustanovama i odlaze u privatne domove - rekla je.

Na taj prijedlog nadovezao se i Vilim Ribič koji je istaknuo kako je takva zamisao HUP-a nakaradna.

- Zar će to riješiti nedostatak radne snage u gospodarstvu? Potpuno nerealna zamisao, što se babi snilo, to se dedi htilo. Potpuno izvan prostora i vremena. U fokusu su poduzetnici, jedan svijet koji gleda svoje interese, a nije ogromna ogromna većina građana, narod - istaknuo je.

Iz Sindikata liječnika i medicinskih sestara pitaju poslodavce u kojoj to bolnici ima viška medicinskih sestara i liječnika da ih se premjesti.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručio je kako je 
ovo početak nacionalne kampanje za građane, za zaposlene u javnim službama. 

- Prije nego smo rekli da ćemo najaviti štrajk, vrlo korektno smo zatražili još jedan sastanak sa Vladom u petak ili danas ujutro, odazvala se na poziv u srijedu. Mi ćemo se odazvati ukoliko on bude u procesu mirenja - poručio je.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.