Obavijesti

News

Komentari 79

Što je pokazala zadnja anketa? Oni su mali, ali su ipak veliki...

Što je pokazala zadnja anketa? Oni su mali, ali su ipak veliki...
3

Nakon blokovske podjele na SDP i HDZ, razočarani Hrvati su se okrenuli malim strankama koje će krojiti sudbine buduće Vlade. Prije svega Mirela Holy i ORaH

VIDEO

Oni su “otpadnici” svojih stranaka i nisu im predviđali svijetlu budućnost. Posljednja istraživanja pokazuju da bi upravo oni i manje stranke mogli biti ključni za formiranje nove Vlade na izborima sljedeće godine.

Posljednje istraživanje Ipsos Pulsa pokazalo je da dvije najjače stranke gube potporu koju su nekada imali. Primjerice, 2009. godine, SDP i HDZ su se vrtjeli oko 30 posto. Sada se vrte s malim razlikama na oko 20 posto potpore građana. SDP pada zbog njihove neuspješne Vlade, a HDZ stagnira i ne uspijeva preoteti razočarane birače.

Zato je to učinila Mirela Holy i njena stranka ORaH, Laburisti s lijeva, Savez za Hrvatsku s desna, a potporu dobiva i centristički Nacionalni forum Nikice Gabrića. Tu je i Milan Bandić, a tek treba vidjeti kako će proći Radimir Čačić i njegova nova stranka. 

Jedno je izvjesno, po sadašnjem raspoloženju birača, na sljedećim izborima nas čekaju široke koalicije. Možda i od sedam-osam stranaka. 

Blokovska podjela SDP-HDZ odumire nakon što je bila dominantna na prošlim izborima. 

Politički analitičar Žarko Puhovski očekuje da HDZ i SDP neće osvojiti više od 60 posto ukupnih glasova na parlamentarnim izborima.

- Nakon izbora bit će raznoraznih koalicija. Nije nužno da će desnica koalirati s HDZ-om, a ljevica sa SDP-om - kaže Žarko Puhovski. 

ORaH-u idu oni koji su razočarani SDP-om

Šire koalicije i novi igrači su izvjesni iako treba imati na umu da se ORaH Mirele Holy tek mora dokazati jer zasad vrijedi kao “protestna stranka”. Njima idu oni koji su razočarani u SDP, ali ne žele ići previše desno. Dok se Holy, kao i ranije Lesar i HDSSB, uspjela etablirati od stranaka iz kojih su proizašli, zasad je neizvjesna sudbina Jadranke Kosor i Damira Kajina.

Teško da će samostalno na izbore, ali s dugogodišnjim stažem u politici donijet će dio glasova onima kojima se priklone. Kosorica će najizvjesnije kod Nikice Gabrića, a Kajin uz lijevu koaliciju. Kajinova pozicija zavisi i od odnosa SDP-a s IDS-om iz kojeg je izašao. 

Možemo očekivati šarolike koalicije

Šarolike koalicije koje možemo očekivati imaju prilično negativne konotacije u Hrvatskoj. Vlada je nestabilnija. Zbog toga je i sporija i nesklonija reformama jer manji partneri mogu blokirati odluke.

I možda najgore, redom puno vremena provedu na kadroviranje, osnivanje novih ministarstava, borbe oko fotelja direktora javnih tvrtki. Sve to izaziva bijes građana.

Pretežit stav je da je društveno devijantno glasati za HDZ, pa njihovi birači to ne žele javno reći. Oni su sad u poziciji u kakvoj je SDP bio 90-ih, kaže Gjenero

- Ima i ona pozitivna strana, ako imaju jasan dogovor i ciljeve, odluke se mogu donositi uz širu potporu. No u Hrvatskoj vrijedi pravilo: ako što može poći loše, poći će - kaže politički analitičar Davor Gjenero. I on je uvjeren da će nova Vlada okupljati znatno više stranaka. 

Napominje ipak da se određena iznenađenja mogu očekivati kod HDZ-ovih i HSS-ovih birača. Birači tih stranaka uglavnom se ne žele izjašnjavati u istraživanjima.. Pogotovo to vrijedi za HDZ-ovce nakon brojnih afera.

- Pretežit stav je da je društveno devijantno glasati za HDZ, pa njihovi birači to ne žele javno reći. Oni su sad u poziciji u kakvoj je SDP bio 90-ih - zaključuje Gjenero.

Taktika: Skupi puno partnera da ne raspeš glasove

HDZ je potpisao partnerstvo s još pet stranaka od kojih su najjači HSS i HSP AS. Kukurikavci su za euroizbore dodali i Milorada Pupovca. Glavne stranke, HDZ i SDP, to rade kako se glasovi ne bi raspršili.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C