Obavijesti

News

Komentari 130

Što obećavaju kandidati? 'HDZ nikad u koaliciju sa SDP-om'

Što obećavaju kandidati? 'HDZ nikad u koaliciju sa SDP-om'
1

Milijan Brkić (HDZ), Peđa Grbin (SDP), Nikola Grmoja (Most), Ljubo Jurčić (Bandićeva koalicija) i Vilibor Sinčić (Živi zid) otkrili su s kim će koalirati nakon izbora...

VIDEO

Milijan Brkić (HDZ), Peđa Grbin (SDP), Nikola Grmoja (Most), Ljubo Jurčić (Bandićeva koalicija) i Vilibor Sinčić (Živi zid) otkrili su s kim će koalirati nakon izbora, koga bi postavili za premijera i što će prvo napraviti ako njihova stranka ili lista dođe na vlast. Svi očekuju pobjedu i uvjeravaju birače da će, ako osvoje vlast, odmah zasukati rukave i promijeniti Hrvatsku. Odbacuju bilo kakvu mogućnost velikih koalicije nakon izbora te tvrde da neće trgovati sa strankama kako bi pod svaku cijenu ušli u buduću vladu.

Milijan Brkić (HDZ)

1. Zadnji ste na listi iako ste zamjenik šefa HDZ-a. Kako to?

Svako mjesto na listi HDZ-a je časno i pobjedničko. Sam sam zatražio da budem na posljednjem mjestu na listu. Time sam poručio da nije važno na kojoj si poziciji, da nisu važne taštine i osobne ambicije, nego koliko vlastitim snagama možeš pripomoći ukupnoj pobjedi svoje stranke na dobrobit svog naroda i svih hrvatskih građana. Moja politika je politika za malog čovjeka. Za narod. Da bi mali ljudi pobijedili, velika politika mora gubiti. Izbori se odnose na konkretne probleme ljudi.

2. Borite se za preferencijalne glasove. Je ste li nervozni zbog neizvjesnosti?

Nema nervoze. Ušao sam u politiku kako bih služio svom narodu, kako bih bio njegov glas, a ne kako bih ostvario neke svoje ambicije. Hvala Bogu, imam svoje dvije ruke i glavu da skrbim o svojoj djeci te da pomažem dragim ljudima i svojoj zajednici - imam što raditi i izvan Hrvatskog sabora.

3. Zlatko Hasanbegović je u vašoj izbornoj jedinici. Je li vam on najžešći rival u borbi za glasove?

Svaki glas za bilo kojeg kandidata ili kandidatkinju na našoj listi je glas za HDZ i bolju Hrvatsku.

4. Imate li ambicije za ministarsko mjesto?

Nikad nisam patio za funkcijama, tako da ni sad o tome ne razmišljam. Politika umjesto da služi narodu, narod služi politici i njihovim sebičnim interesima. To moramo mijenjati.

5. Koji će biti prvi potezi HDZ-a ako sastavite Vladu? Je li moguća velika koalicija HDZ-a i SDP-a?

Osobno, istodobno bih povukao dva poteza. Prvi, odmah bih donio oveći paket naših detaljno razrađenih gospodarsko-socijalnih mjera te time olakšavajući život hrvatskim građanima počeo realizirati HDZ-ov program gospodarskog rasta, zapošljavanja i društvene pravednosti. Drugi, stavio bih u proceduru jedinstveni ustavni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i stradalnika u Domovinskom ratu kako bih simbolički naglasio da se suvremena Hrvatska temelji na vrijednostima Domovinskog rata i vrijednostima za koje se zalagao dr. Franjo Tuđman. Pokrenimo našu zemlju koju volimo. Na veliku koaliciju nikad se nije niti pomislilo u HDZ-u. Ona ne dolazi u obzir. Imat ćemo dovoljno.

Peđa Grbin (SDP)

1. Zašto ste jedan od manje sklonih koaliciji s Mostom i skeptični ste prema njihovim uvjetima?

Zbog iskustva koje smo doživjeli u ovih osam mjeseci, u kojima su se Most i većina njegovih članova, a posebno Božo Petrov, pokazali neozbiljnima, neodgovornima i nadasve nedoraslima funkcijama koje su obnašali. Kleli su se da neće koalicije pa su je sklopili s Karamarkom i doveli ga na vlast, kleli su se da neće funkcije i povlastice pa je Petrov pod policijskom zaštitom, o državnom trošku svaki vikend putovao u Metković, kleli su se u isključivi gospodarski pojas pa su ga nakon ulaska u Vladu zaboravili, tvrde da drugi sjede na dvije stolice, a niti jedan njihov načelnik i gradonačelnik nije podnio ostavku nakon ulaska u Sabor. Ukratko, jedno misle, drugo govore, a treće rade.

2. Što ako Narodna koalicija ne uspije bez Mosta sastaviti vlast?

Od formiranja ove nakaradne Vlade do danas ukazivali smo na njene propuste: Crnoja, kurikularna reforma, Karamarko, pa sramota s otpadom zbog koje možemo izgubiti 475 milijuna eura. Građani će odlučiti žele li siguran smjer, rast i razvoj ili propali eksperiment i to će nam omogućiti da s našim partnerima sastavimo Vladu i odmah nakon izbora krenemo na posao! Nakon izbora možemo razgovarati, ali ne možemo pristajati na ucjene.

3. Koji su prvi potezi koje ćete povući ako sastavite Vladu?

Nažalost, prvi korak morati biti spašavanje 148 milijuna eura za strukovno obrazovanje koje je ova vlada praktički bacila u smeće. A nakon toga nastavak kurikularne reforme, analiza štete počinjene u zdravstvu i otklanjanje iste kako bi se smanjile liste čekanja i nastavile gradnje bolnica koje su zaustavljene, popravljanje štete i donošenje plana gospodarenja otpadom i hitno povlačenje europskog novca predviđeno za tu svrhu, priprema i donošenje proračuna za 2017., samo je dio mjera koje treba odmah početi poduzimati.

4. Bojite li se da će možda HNS i HSS “pretrčati” HDZ­-u?

HNS je naš koalicijski partner s kojim godinama radimo i surađujemo. Na svakim izborima pokušavaju nas posvaditi ili udaljiti. Nisu uspjeli do sada pa neće niti sada. Slično je i s HSS-om, iako s njima nismo surađivali toliki broj godina kao i s HNS-om, ali je činjenica: niti smo mi ikad prevarili njih niti oni nas.

5. Koliko minimalno a koliko maksimalno očekujete na izborima i zašto?

Na ovim izborima očekujemo jasnu pobjedu kako bi s našim tradicionalnim partnerima mogli nastaviti tamo gdje smo prije osam mjeseci stali, a to je siguran smjer, rast i razvoj za boljitak svih građanki i građana Hrvatske.

Nikola Grmoja (Most)

1. Koji su prvi potezi Mosta ako dođete na vlast?

Prvi potezi su provođenje uvjeta koje smo dali eventualnim partnerima. Dakle tih sedam uvjeta moraju biti ispunjeni u mjesec dana. Ispunjavanjem tih uvjeta ćemo demokratizirati hrvatski politički i izborni sustavi promjenom izbornog zakona u pogledu preferencijalnih glasova, te zabraniti kandidature osobama koje su počinile teška kaznena djela ili djela zlouporabe položaja i ovlasti. Promijenit ćemo način financiranja političkih stranaka i tražiti da ono bude transparentno. Ukinut ćemo ZERP i proglasiti isključivi gospodarski pojas s ciljem zaštite nacionalnog interesa. Izmjenom ovršnog zakona dat ćemo mogućnost ovršenicima slabijih primanja da ne završe na ulici. Izmijenit ćemo Zakon o HRT-u i smanjiti pristojbu na maksimalnih 65 kuna, a ovrhe će isključivo provoditi HRT. Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi izdvajanje iz prihoda tih uprava smanjit ćemo sa 20 na 15 posto. Ukidanjem poreza na tvrtku omogućit će se malim i srednjim poduzetnicima da normalno posluju.

2. Ako HDZ i SDP osvoje približno jednako glasova, s kim ćete u koaliciju?

U koaliciju nećemo ni s kime. Govorili su da smo u koaliciji s HDZ-om i da smo njihove marionete, ali su ih događaji najbolje demantirali. U suradnju ćemo s onima koji pristanu na sve naše uvjete, a kako već sad najavljuju da neće pristati niti jedni niti drugi, nema smisla spekulirati sa situacijom u kojoj će prihvatiti i jedni i drugi.

3. Hoćete li ponovno, ako budete jezičac za vagi, odugovlačiti sa sastavljanjem Vlade?

Most nije odugovlačio sa sastavljanjem Vlade. Sad smo stavili još jedan osigurač i tražit ćemo odgovore na naše uvjete u jasno zadanim i kratkim rokovima. Ako ih ne ispune, Most neće sastavljati Vladu i krenuti u ispunjavanje tih uvjeta. Ne želimo još jednu sapunicu. Kamo sreće da je duljina pregovora naš ozbiljan politički problem.

4. Gdje su nestali vaši uvjeti o plaći od 9999 kuna i smanjenju Sabora na 99 zastupnika?

Naši uvjeti o smanjenju plaća i beneficija zastupnicima ostaju i oni će također biti dio uvjeta, samo ne u prvom paketu. Zastupnici moraju raditi svoj posao, a oni koji ga ne rade, moraju biti kažnjeni na način da primaju manju plaću.

5. Hoće li Božo Petrov biti premijer ili ćete inzistirati na nestranačkom i koliko glasova očekuje Most? Koliko će trajati međusobno dokazivanje Plenkovića i Petrova, s obzirom da su obojica rekli da se moraju jedan drugom dokazivati?

Gospodin Petrov je Mostov kandidat za premijera. Naravno, o mogućnosti da to postane odlučit će birači. Od same pozicije premijera važnije su nam promjene koje želimo provesti. Očekujemo znatno više od 300.000 glasova, koliko smo dobili tijekom prošlih izbora. Ako bi svi koji su nezadovoljni stanjem u Hrvatskoj uz one koji ne izlaze na izbore dali glas Mostu, milijun glasova ne bi ostala puka želja. Gospodin Plenković je uletio u HDZ kako bi spasio tu stranku sramote koju joj je neuspješnim preslagivanjem i nizom nelogičnih poteza nanio gospodin Karamarko. Dok se Božo Petrov borio protiv te štetne politike i izdaje hrvatski interesa, gospodin Plenković se politikom bavio u Bruxellesu i došao na gotov čin te sad ispada kao da je HDZ u cijeloj priči potpuno nevin. Tako da se jedino gospodin Plenković mora dokazati i pokazati da je istina ono za što se formalno zalaže. Gospodin Petrov je to već učinio.

Ljubo Jurčić (Bandića za premijera)

Igor Kralj/PIXSELL

1. Bandić kaže da će imati pet mandata i da će postati premijer. Što ako osvoji manje mandata? Hoće li i tad inzistirati na mjestu premijera?

Hoće. Pa u Srbiji je i Dačić bio premijer s malo mandata. Bitno je biti taj jezičac na vagi.

2. Što će odrediti hoćete li ići s crnim vragom, kako kaže Bandić, ili s HDZ-om? Kome ste skloniji i zbog čega?

Ići ćemo s onima koji svojim ponašajem i uvjerenjem dokažu da su u skladu s našim programom i da će dati bolje rezultate za hrvatske građane. Mogu svi reći da pristaju, no bitno je kakve su rezultate do sada pokazali. Nećemo kao Most tražiti da to potpisujemo kod javnog bilježnika. Politika nisu obećanja nego rezultati.

3. Nakon izbora koji će vam biti prvi potezi?

Formiranje Vlade i određivanje ciljeva za Hrvatsku. Donijet ćemo 10 odluka koje su po nama bitne da se razvoj Hrvatske pozitivno preusmjeri. Bit će to potezi koji u kratkom roku daju rezultate.

Najbitnija nam je demografska strategija i industrijski razvoj jer bez proizvodnje nema razvoja, a bez ljudi nema zemlje. Ujedno je bitno da niti jedna stavka u proračunu ne povećava uvoz.

4. Koliko bi koštala sva vaša obećanja, poput prijevoza učenika, plaća majakama s troje i više djece i ostalo?

Takva računica se radi u hodu i po prioritetima. Mogu reći da ćemo u ljude uložiti koliko je, recimo, uloženo u ceste. Samo su u ceste u jednome mandatu uložili 30 milijardi kuna. Recimo da samo za plaće majki s troje i više djece bi se izdvojilo oko milijardu i 300 milijuna kuna. Prosječno bi to bilo za 10.000 novorođenčadi jer bi one imale plaću od 5500 kuna. Time bi napustile lošije plaćene poslove te oslobodile radna mjsta za mlade. Ovo nije farbanje nego su to prave investicije.

5. Savjetuje li itko Bandića za javne nastupe? Jer u zadnje vrijeme čini se da gubi živce. Jesu li razlog loši rezultati anketa ili ipak njegov užurbani ritam pokazuje posljedice?

To morate pitati njega. Što se anketa tiče, ove zadnje nam idu itekako u prilog. Po njima dobivamo oko sedam mandata, a moguće je da se zbog statističke pogreške to popne i do deset mandata.

Vilibor SInčić (Živi zid)

1.   Biste li ipak radije podržali vladu HDZ-a ili SDP-a ako baš o vama bude ovisilo formiranje većine?

Odgovornost prema državi i građanima nam ne dozvoljava dovoditi ponovno u priliku one političke opcije zbog kojih mi danas na političkoj sceni i postojimo, odnosno one koje su nas dovele na rub egzistencije.

2. Koji su uvjeti koje biste prvo postavili, odnosno koje zakone ćete prvo predložiti u Saboru kao zastupnici?

Prvo što ćemo napraviti je izmjena Ovršnog zakona, koji će skinuti nepodnošljive terete s leđa stotina tisuća hrvatskih građana i koje jedna plaća dijeli od deložacije. 

3.  Kako ćete osigurati 3500 kn plaće za svakog do 200.000 nezaposlenih?

Ovdje se radi o dobrovoljnom programu za radno sposobne nezaposlene i na njima je odluka hoće li prihvatiti ovu mogućnost. Čak da se svi odluče za naš program, novca u sustavu ima i više nego dovoljno. Ukupni trošak tog programa je manji od godišnjeg troška kamata koje Hrvatska plaća. Da budemo jasni, refinanciranjem duga snižavajući kamatnjak, preusmjeravanjem manjeg dijela sredstava s kapitalnog računa HNB-a i pozitivnim učincima na povećanje potrošnje sredstva će biti osigurana.

4. Kako ćete osigurati jedinstvo članova Živog zida, Udruge Franak i Promijenimo Hrvatsku nakon izbora? Što ako oni odu u koalicije?

Nas je okupila zajednička borba za program koji jedini garantira bolje sutra za našu domovinu i sve građane. I u prošlom sazivu Sabora taj program smo branili prof. Ivan Lovrinović i ja kad su ostali odustali od njega.

Dakle, već smo dokazali da nismo spremni trgovati na štetu zajedničkih ciljeva.

5. Koliko na kraju očekujete mandata i zašto?

Očekujemo odličan rezultat. Trend rasta to pokazuje i zajedno s našim glasačima promijenit ćemo Hrvatsku na bolje.

Ostavite poruku budućoj vladi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 130

VIDEO

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.

Susjedi o vozaču koji je pregazio curicu: 'Mladić je danima pazio kako vozi, ali cesta je užasna'
TRAGEDIJA U DUGOM SELU

Susjedi o vozaču koji je pregazio curicu: 'Mladić je danima pazio kako vozi, ali cesta je užasna'

Vozač kamiona skretao je u sporednu ulicu i pritom udario djevojčicu. ‘Ljudi pomozite, zovite Hitnu’, u šoku je vikao vozač
Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...