Obavijesti

News

Komentari 178

Što radi porezna? U 10 godina naplatili tek 138 mil. kn poreza na imovinu koja nema porijekla

Što radi porezna? U 10 godina naplatili tek 138 mil. kn poreza na imovinu koja nema porijekla
5

Vlada sada diže kazneni porez na 60 posto, ali ostaje pitanje kako su tako malo naplatili ako su tvrdili da samo Vidošević ima nesrazmjer od 32 milijuna kuna, Sanader od 24 milijuna, a Kovačević četiri milijuna kuna...

VIDEO

Vlada je odlučila dodatno podignuti "kazneni" porez za sve one kod kojih se utvrdi nesrazmjer imovine. Za tu, dodatnu imovinu, za koje osoba ne može dokazati podrijetlo u legalnim prihodima, od Nove godine će se plaćati 60 posto poreza. Konkretno, ako se se nekome utvrdi da mu 100.000 kuna nema pokriće u prihodima, na to će platiti 60.000 kuna državi, a 40.000 mu može ostati. Osim ako ne dođe na nišan DORH-a da je to stekao kriminalom, onda se sve blokira do okončanja sudskog postupka. U ovom trenutku taj kazneni porez iznosi 54 posto, a sve do početka 2017. godine je iznosio 36 posto. 

POGLEDAJTE VIDEO: Grobnica Dragana Kovačevića u Aleji velikana

Pokretanje videa...

Video vijesti 22.09.2020. 01:13

 

U obrazloženju izmjena Zakona o porezu na dohodak, ministar financija Zdravko Marić je obrazložio da oni snižavaju stopu poreza na dohodak za legalne prihode, ali povećavaju kazneni porez kako bi djelovali "odvraćajuće" prema onima koji pokušavaju utajiti porez. Intencija Vlade je jasna, bolje platite 20 ili 30 posto poreza, nego pokušavajte  prikriti imovinu, jer ako vas nađemo, platit ćete 60 posto. Ali dosadašnji iznosi koje je država naplatila pokazuju da ključ izgleda nije u porezu nego u samoj učinkovitosti Porezne uprave u otkrivanju nesrazmjera. A to viši porez neće riješiti.

Iako smo Poreznu upravu prije šest dana zamolili podatke o tome koliko su naplatili kaznenog poreza i koliki su nesrazmjer utvrdili tijekom zadnjih godina, službeni odgovor nismo dobili. Ali iz izjava ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutleše za Novu TV i podataka koje smo dobili lani, jasno proizlazi da je u 10 godina država naplatila tek nešto više od 138 milijuna kuna poreza na nesrazmjer imovine! To je 13,8 milijuna kuna prosječno godišnje, što se čini zanemariv iznos.

Pogotovo kada se pogleda kakav su nesrazmjer utvrdili u tom razdoblju u onim slučajevima koji su došli po drugoj osnovi do suda. Primjerice, Nadanu Vidoševiću je utvrđen nesrazmjer od 32 milijuna kuna, a Ivi Sanaderu s obitelji skoro 24 milijuna kuna. Obojica to osporavaju na sudu, pa je Vidošević već uspio pobiti dio nalaza i smanjiti nesrazmjer. U posljednjem slučaju, samo Draganu Kovačeviću koji je posljednji uhićen je utvrđen nesrazmjer od minimalno četiri milijuna kuna. Pričamo o samo tri poznata slučajeva u tih 10 godina, a gdje su stotine puno sitnijih i onih koji uopće nisu kazneno gonjeni.

Kad Uskok nađe blago: Nadan imao polarnog medu, Sanader i Bandić slike, Kovačević milijune
Kad Uskok nađe blago: Nadan imao polarnog medu, Sanader i Bandić slike, Kovačević milijune


Iako nam nisu poslali službeni odgovor, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša je rekao da su od 2017. godine naplatili 100 milijuna kuna poreza od ukupno utvrđenih 280 milijuna kuna nesrazmjera u imovini. Lani nam je Porezna uprava poslala podatke od 2010. do 2017. godine i tada su nam odgovorili da su naplatili 38,2 milijuna kuna kaznenog poreza. To daje iznos od 138,2 milijuna kuna u 10 godina, ali pokazuje da se naplata ipak i popravila zadnje tri godine. 

- Iznos se čini nizak, no Porezna uprava provjerava samo ono što je prijavljeno. Oni jednostavno ne vide i ne znaju za ono što možemo nazvati novac u torbama. Netko tako nelegalnu imovinu može trošiti na stvari poput provoda, plaćanja putovanja, pa čak i kupovine stoke jer sve to i ne podliježe kontroli. Ali ako odluči kupovati nekretnine, automobile, jahte, avione onda može doći pod radar poreznika – kaže nam porezni stručnjak Vlado Brkanić.

Tu opet dolazimo i do posljednjeg slučaja Dragana Kovačevića koji u svoj imovinsku karticu nije prijavio ni kunu štednje. Ono što je neosporno njegovo je 7,5 milijuna kuna u gotovini koje su pronašli u njegovu automobilu koje je pokušao sakriti. Ali osim toga, navodno je pronađeno još milijuna na računima koji nisu glasili na njega. Tu je i spornih 4,5 milijuna za koje Kovačević tvrdi da nisu njegovi. Blokirano mu je i osam stanova, od kojih neki glase na tvrtke. Neslužbene informacije su da su istražitelji zasad uspjeli utvrditi da je u svoje tvrtke ulijevao novac, a onda su one kupovale stanove iako im poslovanje i ne opravdava takve investicije. To će sve trebati dokazati na sudu jer Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić tvrdi da imaju dokaze o podrijetlu imovine. 

Ali opet ostaje pitanje zašto se ranije nije upalila lampica u Poreznoj upravi. Oni s krenuli u provjere tek nakon što su USKOK i policija na osnovu snimljenih razgovora posumnjali da je Kovačević uzimao milijunsko mito. Kutleša je u istom gostovanju priznao da oni tvrtke ne provjeravaju, ali da će to i mijenjati.

Svi stanovi Dragana Kovačevića - skriva li negdje još neki?
Svi stanovi Dragana Kovačevića - skriva li negdje još neki?

- Radimo sada na tome da nadgledamo skup OIB-a koji su povezani i tako utvrdimo ima li tu nesrazmjera – rekao je Kutleša.

Dakle, tek u zadnje vrijeme poreznici gledaju i osobu, njene tvrtke, ali i one tvrtke uže obitelji koje bi mogle postati paravan. Čini se prilično kasno, a i Vlado Brkanić kaže da Porezna već godinama ima mogućnost i provjerava kada vlasnik posuđuje novac tvrtkama odakle taj novac stiže. Sve to zahtjeva i puno ljudi, kaže Brkanić, ali i dodaje da bi se digitalizacijom sve trebalo olakšati. Jer Porezna uprava je i Vidoševiću i Sanaderu i Kovačeviću išla utvrditi nesrazmjer tek nakon što su došli na metu USKOK-a, umjesto da imaju sustav koji će i prije istraga pokazati da netko ima i troši više nego je uprihodovao.

No, Brkanić upozorava i na još jedan problem koji nema veze ni s digitalizacijom ni visinom poreza. 
- Imali smo primjera kada stranka na vlasti mijenja i šefove područnih ureda Porezne uprave i postavlja svoje ljude. A i sudi se bivšoj ravnateljici Porezne uprave zbog pogodovanja. To sve baca sumnju da Porezna uprava nekima progleda kroz prste. A to nikako ne smije biti slučaj. Pravila moraju biti jednaka baš za sve – zaključuje Brkanić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"