Obavijesti

News

Komentari 116

Šok i nevjerica: Negodovali i zaplakali zbog Ante Gotovine

Šok i nevjerica: Negodovali i zaplakali zbog Ante Gotovine
31

Inicijativa Stop progonu hrvatskih branitelja na izvanrednoj pressici zatražila da se vlada proglasi tehničkom i da se raspišu izbori. Krive su sve politike od 91. do sada

VIDEO

Šok i nevjerica zavladala je među okupljenim braniteljima i građanima koji su na središnjem zagrebačkom trgu slušali presudu hrvatskim generalima u petak. Kako je sudac Orie nabrajao točke po kojima je umirovljeni pritvoreni general Gotovina kriv, počeli su psovati, žene moliti krunice, ali još su se nadali čudu. Ipak, čuvši da je junak zemlje dobio 24 godine zatvora, nestala je svaka nada. Jecali su i ratni veterani. Okupljeni su zaključili kako je ovo politička odluka protiv Hrvatske. Sramota će pratiti naše unuke i praunuke. 

Inicijativa Stop progonu hrvatskih branitelja na izvanrednoj pressici zatražila da se vlada proglasi tehničkom i da se raspišu izbori. Ponovili su da su presude poraz Hrvatske i da su zato krive sve politike od 91. do danas. 

'Ako je moj zapovjenik zločinac, onda sam valjda i ja...'

Prosvjednici su se uputili pred HDZ gdje su skandirali 'Prodane duše', 'Čuvate mafiju'... Policija im nije dozvolila da dođu do SDP-a. Vikali su gdje je sada oporba, a ljudima u kafićima porućili 'Je.... vas kavica!'. Nakon toga prošli su kraj Doma za starije i nemoćne Medveščak. Umirovljenici su ih pozdravljali i plakali.

- U Domovinskom ratu i u Drugom svjetskom ratu sam izgubila pola svoje familije. Danas sam dočekala još jednu sramotu - rekla je Kata Filipčić (89) koja je isto slušala presudu na Trgu.

Prosvjedni mimohod završi je na na Trgu bana Jelačića. Tigar Zvonko ostao je sjediti na ispod spomenika sa svojim transparentom. Kaže ne zna gdje će.

- Ako je moj zapovjednik i general Gotovina proglašen zločincem, onda sam valjda i ja zločinac. Ne znam da li da idem u haag ili kući - rekao je. Dodao je da Englezi imaju Robina Hooda, Amerikanci imaju Supermana, a Hrvatska ima Gotovinu.

- Danas tek počinje borba za Hrvatsku, 20 godina se šutilo, rat tek počinje - skandirali su. Glumac Alić na pozornici je kroz plač rekao da je 'sud u Haagu srbijanski i četnički'. Branitelji su ponovili kako je ovo katastrofalna odluka. Dodali su kako će pozvati sve na prosvjede kada odluče kada i kako. Vikali su premijerki 'Čobanice odlazi!' i u jednom trenutku su skandirali 'Ubi, ubi Srbina' i 'U boj, u boj!'. Ni pola sata nakon izricanja presude nitko nije otišao s Trgao. U jednom trenutku na video zidu se pojavio natpis kako treba uhvatiti Šeksa i procesuirati ga.

- Mi Hrvatice i Hrvati ne priznajemo i nikada nećemo pristati na osudu. Rat još traje i zločinci su među nama - dodao je. Čermakova oslobađajuća presuda ipak je malo oraspoložila ljude. Zapljeskali su od sreće.

Prekinuli na kratko prijenos zbog 'srpštine'

Pred sam početak video prijenosa organizatori su puštali snimke Sanadera kako uporno ponavlja 'Nema toga naroda koji će se odreći svojih heroja' i da se 'Hrvatska neće odreći svojih sinova i junaka'. Iako je skup organiziran u uvjerenju da će biti oslobođeni, okupljeni nisu vjerovali u takav ishod.

- Haag je politički sud koji sudi Hrvatima. Zašto ne sude Englezima ili Amerikancima - pitao se jedan od branitelja.  Svi su bili složni da nemaju povjerenja u sud. Glumac i dragovoljac Dražen Alić otvorio je skup Gundulićevim stihovima Himna slobodi. Organizator Zvonimir Trusić prvi je održao govor. Rekao je, između ostaloga, da 'svi oni koji su krivi da je Hrvatska pretvorena u krivca, morat će položiti račune' te da 'Haaški sud nije nadležan za Bljesak i Oluju'. 

- Proći će još puno vremena kada će se Hrvatska kao danas probuditi ujedinjena - dodao je. Iskritizirao je premijerku i rekao da se skriva u mišjoj rupi. dok čeka kako će presuda utjecati na njezinu karijeru. 

- Imamo mi naše roditelji, ne trebaju nam tobožnje majke poput Kosorice i Milanke Opačić. Procesuira se preko 4000 hrvatskih branitelja dok je više od 20.000 četnika abolirano. Oni danas sjede u vlasti i proganjaju baše branitelje - rekao je. U jednom trenutku organizatori su prekinuli prijenos jer nisu željeli slušati 'srpštinu' i zamolili su građane da sačekaju koju minutu. Nastavljen je prijenos s hrvatskim prijevodom.

Mimohodom dali podršku generalima

Oko 2500 branitelja mirnim mimohodom u četvrtak pokazalo je podršku generalima. Nisu nosili transparente ni plakate. Policija je osiguravala da sudionici mimohoda mirno mogu prići gradom. Razišli su se nakon mise u Katedrali.

Markov trg bio pod 'opsadnim stanjem'

Policijske snage grupiraju se od jutra na zagrebačkom Markovu trgu. Nose zaštitnu opremu i štitove. Strahuju kako bi u slučaju nepovoljne presude nezadovoljni građani mogli krenuti prema Markovu trgu, piše Dnevnik.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa