Obavijesti

News

Komentari 304

Četvrta žrtva korone umrla u Puli, imamo 49 novih zaraženih

Četvrta žrtva korone umrla u Puli, imamo 49 novih zaraženih
1

Stožer za civilnu zaštitu objavio je da danas imamo manje zaraženih nego jučer, 49, ali imamo i još jednu, četvrtu, preminulu osobu od korona virusa. Jedna osoba na respiratoru je kritično, a imamo i 45 oporavljenih

VIDEO

Stožer za civilnu zaštitu objavio je najnovije podatke o pandemiji korona virusa u Hrvatskoj. Prema posljednjim objavljenim podacima u petak, u Hrvatskoj je bilo 586 zaraženih, 37 izliječenih i troje preminulih.

[UŽIVO] U Hrvatskoj opet raste broj oboljelih

[UŽIVO] U Hrvatskoj opet raste broj oboljelih

Objavljuje 24sata u Subota, 28. ožujka 2020.

Trenutno je, u subotu, potvrđeno ukupno 635 osoba zaraženih korona virusom, a 45 osoba je ozdravilo. Preminula je bolesnica iz Pule. Riječ je o osobi staroj 92 godine. Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine, a 54% bolesnika su muškarci. Postotak bolesnika iznad 60 godina je 25%. Većina dolazi iz mikrolokacije na Murteru gdje su uvedene nove mjere.

Dosad je obavljeno ukupno 4.938 testiranja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jutros u odnosu na jučer imamo 49 novo potvrđenih bolesnika, to je u odnosu na jučerašnje povećanje manja brojka. Većina od novih bolesnika dolaze iz mikrolokacije, gdje smo uveli posebne mjere pa očekujemo da zaraza neće ići tako brzo dalje. Preminulih je četvero, noćas je preminula 92-godišnja pacijentica u Puli, na respiratoru je 20, a oporavljenih je 45. Epidemiološka slika je i dalje zadovoljavajuća i optimistična. To nam je potrebno da zajedno prebrodimo ovu ugrozu - rekao je ministar Vili Beroš.

Ne izlazite van, zrak je još onečišćen

- Dobro je što smo zatvorili Murter, nastavno na osam slučajeva otprije, imamo sedam novih pozitivnih. U vezi onečišćenja zraka, ne preporučujemo da se boravi vani. Radi se o lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine koje ulaze u pluća i mogu ući i u krvotok. One oštećuju i izazivaju akutne, kronične respiratorne probleme. Nakon velike studije WHO-a dokazano je da uzrokuju kardiovaskularno oštećenje. Ovo onečišćenje nema veze s Hrvatskom, nije došlo iz Hrvatske, ono je došlo kod nas i širi se dalje na zapad. Jučerašnja situacija bila je kritična, danas je bolja - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Ne uvodimo nove mjere

- Donijeli smo mjere o otvaranju specijaliziranih trgovina na tržnicama zbog potresa. Policija je dobila upute da se prati kako se ta situacija odvija, poštuju li poslodavci te mjere. Sada ne planiramo nikakve nove mjere, a mjere koje smo poduzeli su dosta striktne i dalju određene rezultate. Uspjeh tih mjera ne ovisi o tome kako se one propisuju, nego kako se provode, a to je posao svakog građanina. Koliko ćemo biti dosljedniji u provedbi mjera, bit ćemo u stanju i dalje kontrolirati rast i on će biti linearan, a ne eksponencijalan - rekao je ministar Davor Božinović.

Dodao je da se u zatvorima striktno provode mjere izolacije, i da u ovom trenutku u tom sustavu nema informacija o pozitivnim nalazima na koronu.

- Klinika za infektivne bolesti proglašena je institucijom koja prva prima zaražene koronom. Na respiratoru ih imamo 19 i ima 30 slobodnih respiratornih mjesta. Kapaciteti se polako približavaju kraju, a zato je već spremna i KB Dubrava za prihvat bolesnika - dodao je ministar Beroš.

Osoba na respiratoru kritično

- Zahvaljujem se svima i pohvaljujem sve koji danonoćno rade u Klinici za infektivne bolesti, liječnicima, specijalizantima, medicinskim sestrama, kuharicama i cijelom timu koji radi na testiranju za Covid-19. Bolesnici su blaže do srednje teški. Na respiratoru u Franu Mihaljeviću je 10 osoba, a jedna je kritično. Dio pacijenata imamo i kod kuće. Sada pratimo i blaže bolesne kako bismo i naučili nešto novo o bolesti i koje komplikacije se mogu pojaviti. Jasno je sada da i bolesnici s lakšim oblikom bolesti, ako to mogu, trebaju ostati doma jer tako ne opterećujemo zdravstveni sustav - rekla je dr. Alemka Markotić.

Ministar Beroš je dodao da bi sustav mogao primiti baš sve zaražene, ali to ne radimo jer treba ostaviti dio kapaciteta za neometano pružanje i ostale zdravstvene zaštitite.

- Prosječno trajanje inkubacije ove bolesti je 5-6 dana i sad je toliko prošlo od potresa i moguće je da su novi slučajevi u Zagrebu povezani s tim. Ipak, najduža inkubacija je 14 dana pa ćemo tek onda vidjeti koliko je novih zaraženih zbog situacije s potresom - dodao je Capak.

Pohvala građanima

- Gradska tržnica i ono što sam vidio ispred nekih trgovačkih centara budi nadu da su ljudi shvatili naše upute o fizičkoj distanci. Ovo je borba s virusom koji je nevidljiv i možemo misliti da nam ništa ne prijeti, a iz podataka vidimo da ipak prijeti i to globalno. Dok se ne napravi lijek ili dok ne steknemo imunitet jedini način borbe je da ostanemo doma i spriječimo širenje virusa na taj način. Izdat ćemo aplikaciju za izdavanje mjera za dopuštanje napuštanja mjesta prebivališta. Još ne znamo koje će biti posljedice potresa i ponašanja koje smo onda primijetili s ljudima koji su pričali u skupinama i odlazili iz Zagreba - rekao je ministar Božinović.

Dr. Markotić danas je pohvalila građane jer je u jednom dućanu vidjela da svi drže razmak i zadovoljna je discipliniranim ponašanjem.

- Ne uvode se nove mjere, ali i ovom prilikom molimo sve kojima izlazak nije nužan da ostanu doma - završio je ministar Božinović. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 304
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a