Obavijesti

News

Komentari 26

Stožer za obranu Vukovara: 'Neka cijeli grad bude Ovčara'

Stožer za obranu Vukovara: 'Neka cijeli grad bude Ovčara'
4

Prvo smo tražili moratorij na ćirilicu, a sada tražimo i izuzeće Grada Vukovara. Da cijeli Vukovar bude Ovčara, kažu članovi Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara

VIDEO

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara sa svojim su zahtjevima izrečenima na prosvjedu u Vukovaru stigli u Zagreb. Prvo su došli u Hrvatski sabor, gdje ih je primio predsjednik Josip Leko.

- Sastao sam se s građanima, koji se nazivaju stožerom kako bi predali zahtjev da se preispita zakon i odluka o dvojezičnosti. Čuo sam stajališta. Iznijeli su svoje mišljenje na argumentiran i demokratski način. Obećao sam da ću, u skladu s Poslovnikom, njihov zahtjev pustiti u proceduru - rekao je Leko. No, nije mogao reći znači li to da će saborski zastupnici o zahtjevima raspravljati. Dodao je i kako sadržaj još nije ni vidio.

- O meritumu stvari ne mogu govoriti - završio je Leko.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić još je jednom ponovio koji su točno njihovi zahtjevi.

- Prvo smo tražili moratorij na ćirilicu, a sada tražimo i izuzeće Grada Vukovara. Da cijeli Vukovar bude Ovčara - rekao je te dodao da Stožer, koji čine 22 gradske braniteljske udruge, očekuje procesuiranje ratnih te da se istraži popis stanovništva.

- Očekujemo da shvate da ima nepravilnosti kod popisa stanovništva - rekao je Josić. Nakon toga svoje su zahtjeve predali u Vladi, a očekuje se i njihov susret s predsjednikom.

Prosvjed u Zagrebu, kažu, pripremaju kao da će svi oni njihove zahtjeve odbiti.

- Vidjet ćemo što će se desiti do travnja, ali radimo na prosvjedu kao da će odbiti zahtjeve - rekao je.

Pupovac: Nema potrebe za ponovno oblačenje uniforme 

Zahtjev Stožera za Vukovar komentirao je Milorad Pupovac (SDSS).

- U Hrvatskoj odavno ne treba niti jedno njezino mjesto pa ni Vukovar braniti ni od koga ni od čega. Htio bih onima koji ponovo oblače vojne uniforme kazati da za to nema potrebe - rekao je Pupovac. Smatra da u Hrvatskoj, koja je nekoliko mjeseci od ulaska u EU, takva vrsta obnavljanja ratnih znamenja nije potrebna niti prikladna.

- A ćirilica nije ratno pismo. To je historijsko pismo velikog dijela slavenskih naroda, kao što je bila i velikog dijela hrvatskog naroda u određenim razdobljima. To je dio pismene tradicije Srba u Hrvatskoj - zaključio je.

Istaknuo je kako razumije one čije emocije treba poštivati, ali da ne razumije one koji te emocije žele ponovo koristiti da bi nametnuli ratnu retoriku.

- Oni koji u ovoj zemlji žele obnoviti desni konzervativni radikalizam, a čine to proteklih tjedana i mjeseci, sad su našli ćirilicu kao povod za to. Želim im kazati da to nije u skladu s hrvatskim patriotskim potrebama ovog trenutka - zaključio je Pupovac.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.