News

Komentari 1

Stradali prije 59 godina: Našli mumificirana tijela na planini

Stradali prije 59 godina: Našli mumificirana tijela na planini

To što nisam uspio spasiti njihove posmrtne ostatke za mene je bio veliki teret. Sada mi je taj teret pao sa srca. Nek počivaju u miru, izjavio je za medije njihov kolega planinar

Vojna ekspedicija konačno je u utorak uspjela iskopati i spustiti mumificirana tijela planinara pronađena još 2015. godine na vulkanu Pico de Orizaba, na 5,610 metara nadmorske visine.

Ekipa meksičkih alpinista pronašla je njihove posmrtne ostatke prije tri godine, nakon nekoliko dojava alpinista koji su 310 metara od vrha vulkana vidjeli lubanju koja je izvirivala iz snijega. Međutim, zbog teških vremenskih uvjeta i magle nisu ih mogli prenijeti u nizinu, piše britanski The Sun.

Lavina odnijela četiri života

Pomalo jezive fotografije leševa okovanih snijegom i ledom još su tada obišle svijet. Planinar Luis Espinosa (81) je tvrdio da je riječ o njegovim prijateljima planinarima koje je tijekom ekspedicije 1959. godine zatrpala lavina.

Naime, njih 16 krenulo je 1. studenog 1959. godine na vrh Pico de Orizaba. Drugog dana ekspedicije podijelili su se u dvije skupine. Iznenadila je lavina koja je odnijela četiri života, ali pronađeno je tijelo samo jednog od njih, Alberta Rodrigeza

Kako tvrdi Espinosa, pronađena tijela su Enrique Garcia Romero i Juan Espinosa Camargo, od kojih oboje imaju živuće rođake te Manuel Camposa Reyes, za kojeg nije poznato ima li živih članova obitelji, trojica planinara koji su proglašeni nestalima u lavini. Romero je u trenutku nestanka imao 24 godine, a Espinosa Camargo samo 17 godina.

No službena identifikacija morat će pričekati rezultate DNK testova. 

- Znali smo gdje su njihova tijela. U 2016. krenula je specijalna ekspedicija, a ja sam zahvaljujući prstenu na kojem su bili inicijali Juana Espinose Camarga znao da su to moji prijatelji - kazao je.

U tom pokušaju, izvlačenje njihovih tijela nije uspjelo. Sada, kaa se njihova tijela mogu pokopati, njihov kolega Espinosa za lokalne je medije izjavio da osjeća ogromno olakšanje.

- To što nisam uspio spasiti njihove posmrtne ostatke za mene je bio veliki teret. Sada mi je taj teret pao sa srca. Nek počivaju u miru - dodao je. 

Pico de Orizaba ili Citlaltépetl je vulkan, najviša planina u Meksiku i treća najveća u Sjevernoj Americi, s najvišim vrhom od 5.636 metara nadmorske visine. Nalazi se na granici između država Veracruz i Puebla. To je drugi najviši vulkanski vrh na svijetu nakon afričkog Kilimandžara.

Najčitaniji članci