Obavijesti

News

Komentari 0

Štrajk i održavanje Sjevernog toka doveli do straha i naglog skoka cijene plina u Europi

Štrajk i održavanje Sjevernog toka doveli do straha  i naglog skoka cijene plina u Europi

Cijena plina u terminskim ugovorima porasla je na nizozemskoj burzi na oko 175 eura po megavat satu, dosegnuvši najvišu razinu od ožujka. U usporedbi s ponedjeljkom bila je nakon podneva viša oko osam posto

VIDEO

Cijena plina snažno je porasla u utorak na europskim tržištima, potaknuta strahom od nedostatne opskrbe zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj i najavljenog zatvaranja ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 radi održavanja.

Cijena plina u terminskim ugovorima porasla je na nizozemskoj burzi na oko 175 eura po megavat satu, dosegnuvši najvišu razinu od ožujka. U usporedbi s ponedjeljkom bila je nakon podneva viša oko osam posto.

Trgovci strahuju za opskrbu nakon što je ruski dobavljač plina Gazprom proteklih tjedana smanjio isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 oko 60 posto zbog, kako tvrde, kašnjenja opreme koja je poslana njemačkom Siemensu na servis.

Siemens je pumpe poslao u tvornicu u Kanadi koja ih je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Njemačka odobrila gradnju terminala za ukapljeni plin
Njemačka odobrila gradnju terminala za ukapljeni plin

Rusija je najavila i zatvaranje plinovoda 11. srpnja radi održavanja koje obično traje desetak dana, ali u Europi strahuju da plin neće stizati ni nakon završetka radova.

Dodatni problem s opskrbom iskrsnuo je i u Norveškoj gdje su naftni radnici stupili u štrajk, tražeći veće plaće zbog visoke inflacije. Čini se za sada da isporuke u druge europske zemlje nisu smanjene, no ako proizvodnja bude obustavljena na dulje vrijeme, mogao bi se smanjiti i izvoz.

Štrajk je započeo u noći s ponedjeljka na utorak, a sindikati i predstavnici kompanija predviđaju pad proizvodnje plina u ovom tjednu za 13 posto.

Udruga naftnih kompanija procjenjuje da će se proizvodnja plina do srijede smanjiti za 292 tisuće barela ekvivalenta nafte, odnosno 13 posto, objavio je NOG u nedjelju.

Norveške kompanije očekuju manju proizvodnju plina
Norveške kompanije očekuju manju proizvodnju plina

Norveška vlada poručila je da pažljivo prati spor radnika i naftnih kompanija. U izvanrednim okolnostima Oslo može intervenirati i zaustaviti štrajk, napominje Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.