Obavijesti

News

Komentari 14

Štrajk na Filozofskom: Nema ispita, ali ima upisa na fakultet

Štrajk na Filozofskom: Nema ispita, ali ima upisa na fakultet
4

Od danas počinje štrajk na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na štrajk je pozvao sindikat Akademska solidarnost. Protive se novom prijedlogu zakona...

VIDEO

Zadnja informacija...

11.50 - Akademska solidarnost kaže kako će štrajk trajati sve dok se prijedlog zakona ne povuče iz procedura ili do 21. srpnja kada počinje kolektivni godišnji odmor. Ako se do tada situacija ne riješi, sa štrajkom će nastaviti na jesen.

10.41 - Profesori su na konferenciji za novinare rekli kako se protive prijedlogu novog zakona jer je netransparentan. Ističu kako se npr. novim zakonom predlaže da upisnine budu oslobođeni oni studenti koji odgovorno budu izvršavali svoje obaveze, no što to doista znači, nije definirano. Kažu i kako se nadaju da će saborski Odbor za obrazovanje dati negativno mišljenje o tom prijedlogu i neće ga pustiti u daljnju proceduru.

9.30 - Pred Filozofski fakultet su stigli bubnjari, a na zgradu su profesori objesili transparent na kojem piše ' U obranu javnog dobra'

Ministarstvo im neće platiti vrijeme provedeno u štrajku

Sindikat Akademska solidarnost za danas je najavio štrajk na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Štrajk je počeo u osam sati. Fakultet je otvoren, administracija radi i biblioteka je otvorena, ali neće biti ispita, obrane diplomskih i magistarskih radova, a ni konzultacija, piše HRT. No kako kažu na Fakultetu, maturanti će se moći upisati. 

Akademska solidarnost se, podsjetimo, protivi novom prijedlogu zakona o znanosti i visokom obrazovanju. 

U Ministarstvu obrazovanja su profesorima koji štrajkaju poručili kako im neće platiti vrijeme provedeno u štrajku te su im rekli neka naknadu traže od Akademske solidarnosti. 

'Vodili smo računa o studentima'

Đurđica Čilić Škeljo, viša asistentica na Odsjeku za zapadnoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu, kaže kako su vodili računa o tome da sve do danas obave te su vodili računa o tome da studentima ne ugroze godinu. 

- Ako su nekome zbog štrajka došli u pitanje status ili zadržavanje prava za dom ili stipendiju mogu se javiti studentskom pravobranitelju i potrudit ćemo se da mu se riješi situacija - objasnila je  Đurđica Čilić Škeljo. Dodala je kako su se nadali da će Ministarstvo odustati od spornog prijedloga zakona no budući da se to nije dogodilo, počeli su štrajkati. Kaže kako ih podržavaju i razne ugledne institucije poput HAZU-a te Senata zagrebačkog sveučilišta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Fico je imao višestruke rane, operacija je trajala pet sati; Oglasila se obitelj atentatora
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Fico je imao višestruke rane, operacija je trajala pet sati; Oglasila se obitelj atentatora

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.